Skip to main content
images easyblog images 928 5712cafa73d3070fd3bcbae20b674ae5 XL c01ce054

Διατηρήστε την ηρεμία σας, ακόμα κι όταν τα παιδιά σας (ή το περιβάλλον) σας “βγάζουν εκτός εαυτού”

Ίσως να  έχετε παρατηρήσει ότι οι σχέσεις με τα παιδιά, ( ακόμα και με τους συντρόφους ή και με μέλη της οικογένειας), πηγαίνουν καλύτερα, όταν εσείς είστε σε καλή διάθεση, με θετικό πνεύμα και αισιοδοξία.  
Αντίθετα, όταν είστε από πριν νευριασμένοι, θυμωμένοι, σε ένταση, οι σχέσεις σας μαζί τους γίνονται δυσκολότερες.
Όταν έχει συμβεί κάτι αρνητικό στη δουλειά ή προσωπική ζωή και ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά, αυτά το αντιλαμβάνονται, γιατί έχουν αναπτυγμένη την διαίσθηση τους, «λαμβάνουν» την αρνητικότητα μας και «απαντούν» με προκλητική συμπεριφορά, θυμό, αντίσταση.  Άρα η αρνητική μας διάθεση «έλκει» τη δική τους αντίδραση και προκαλείται ένας φαύλος κύκλος αρνητικότητας που θα έχει άσχημες συνέπειες για όλη την οικογένεια.
 
images?q=tbn:ANd9GcTYolb8px1GzGcEMjGUsdnfQakmHYjKQTe01Pgmt gH1o2 dayQ
 
Επομένως, θα ήταν καλό σαν γονείς να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, (άγχος, θυμό, κούραση κ.λπ.) από πριν, προτού ακόμα συναντήσουμε τα παιδιά, ή/και το σύντροφο, να προσπαθήσουμε να αφήσουμε έξω την ένταση και άσχημη διάθεση. 
«Τα παιδιά είναι οι καθρέφτες  των γονιών τους»! Κάνουν ό,τι κάνουμε και όχι μόνο ό,τι λέμε. Από την αρνητική διάθεση, από το ξέσπασμα θυμού και από τα νεύρα μας θα μιμηθούν την ίδια αρνητική συμπεριφορά. Αν δουν στην πράξη ότι όταν συμβαίνει κάτι, ο γονιός τα χάνει, φωνάζει, νευριάζει, βρίζει, τότε και τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του και θα επαναλάβουν συνειδητά ή/ και ασυνείδητα το Γονεικό μοντέλο συμπεριφοράς. 
 
Τα παιδιά αναπαράγουν την αρνητική συμπεριφορά των γονιών. Η μόνη λύση είναι εμείς σαν γονείς να συνειδητοποιήσουμε τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά και να προσπαθήσουμε με ειδικές τεχνικές «διαχείρισης θυμού» και με συμβουλευτική βοήθεια, να κοντρολάρουμε το θυμό, τα νεύρα και την αρνητική μας αντίδραση, μαθαίνοντας καινούριους τρόπους διαχείρισης και διοχέτευσης  αρνητικών συναισθημάτων δημιουργικά.
 
Ο ρόλος μας σαν γονείς είναι να καθοδηγούμε, τροφοδοτούμε τα παιδιά μας με θετικό τρόπο να ξεπερνούν τις κρίσεις, αφού πρώτα βέβαια έχουμε δουλέψει με τον εαυτό μας. Πρέπει τα παιδιά να μας βλέπουν σαν «θετικό παράδειγμα», αυτό αποτελεί «κλειδί» πετυχημένης σχέσης & εξέλιξης των
παιδιών. 
 
Η δουλειά με τον εαυτό μας πρέπει να περιλαμβάνει:
 
1.Τεχνικές διαχείρισης θυμού, άγχους.
2.Συμβουλευτική /Ψυχολογική στήριξη.
3.Αυτογνωσία: Ανάλυση, Αναγνώριση, Διαχείριση δύσκολων εμπειριών του παρελθόντος και αρνητικών συναισθημάτων, Αντικατάσταση αρνητικών εγγραφών με θετικές.
4.Θετική Προβολή & Σκέψη, Οραματισμός, (Positive Visualization), Διαλογισμός.
5.Διάβασμα βιβλίων Θετικής σκέψης.
6.Παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων.
7.Δημιουργική Γραφή ( Creative Writing) κτλ.
 
8fff24d59ce766ab65e090a401680032 L
 
Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να διδάξουμε στα παιδιά μας σημαντικά μαθήματα ζωής :
 
1.Πώς να ρυθμίζουν με θετικότερους και ευνοϊκότερους τρόπους τα συναισθήματά τους.
 
2.Πώς να διοχετεύουν δημιουργικά την ενέργειά τους, αντί να την μπλοκάρουν.
 
Τζίνα Θανοπούλου

Ed.M, MA Harvard University, Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Ζευγαριών, Οικογενείας, Συμβουλευτική Εικόνας Σώματος, Διατροφικές Διαταραχές, Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το προσωπικό site της ginagcounseling.com

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED