Το αγαπημένο μας Παντζάρι είναι το φυσικό φάρμακο για τον οργανισμό
Τα παντζάρια έχουν ευεργητικές ιδιότητες, προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες και δρουν ως φυσικό φάρμακο.
Το παντζάρι (Beta vulgaris) ή αλλιώς κοκκινογούλι είναι βολβοειδές, εδώδιμο λαχανικό που αναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Το έντονο κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, Β2, Β6, Β5 (παντοθενικό οξύ) και φυτικές ίνες.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Σύμφωνα με έρευνες, η ποσότητα του νιτρικού άλατος που περιέχεται στα παντζάρια είναι ικανή να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος σε νιτρώδες άλας με τη σίελο.
Μείωση της χοληστερόλης
Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν πως το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Καλή λειτουργία του εντέρου
Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως είναι η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες.
Αποτρέπουν την οστεοπόρωση
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου.
Αντιυπερτασική δράση – Μείωση Καρδιαγγειακών παθήσεων
Η υπέρταση αποτελεί τον σημαντικότερο προδιαθεσικό παράγοντα καρδιακών νοσημάτων και εγκεφαλικών. Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη, η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι δρα προστατευτικά απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων
Μερικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βηταΐνης, έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ.
Βελτίωση και ενίσχυση της αντοχής
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παντζάρια βελτιώνουν την αντοχή κατά 16%. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, ενισχύοντας την αντοχή για φυσική δραστηριότητα.
Αντικαρκινική δράση
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Ακόμα, οι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βετανίνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών.
Αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών
Τα παντζάρια περιέχουν την βητακυανίνη, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τη ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα και ταυτόχρονα, βοηθά στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών(το Αλτσχάιμερ και τη γεροντική άνοια).