Δυσκοιλιότητα: Τέλος Στο Πρόβλημα Με ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η δυσκοιλιότητα είναι ίσως η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για αλλαγή της συνηθισμένης λειτουργίας του εντέρου ενός ανθρώπου. Κάθε άνθρωπος όμως, μπορεί να περιγράφει διαφορετικά αυτό το φαινόμενο.
Το κύριο φαινόμενο όχι όμως και απαραίτητο για διάγνωση του προβλήματος είναι η λιγότερη από 3 φορές την εβδομάδα κένωση. Επιπλέον, είναι το σφίξιμο κατά την διάρκεια του 25 % τουλάχιστον των κενώσεων, το αίσθημα ατελούς κένωσης στο 25 % των κενώσεων, το αίσθηση κωλύματος σε τουλάχιστον 25 % των κενώσεων, χρήση διάφορων χειρισμών για την διευκόλυνση της κένωσης σε τουλάχιστον 25 % των κενώσεων, σκληρά κόπρανα ή σε σχήμα σβόλου στο 25% τουλάχιστον των εντερικών κενώσεων.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να σχετίζεται πιο συχνά με διατροφικά λάθη, στον τρόπο ζωής αλλά και σε παθολογικές καταστάσεις.
Διατροφικά Λάθη
-Ανεπαρκής πρόσληψη τροφής, ακατάστατα γεύματα.
-Ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών
-Ανεπαρκής πρόσληψη νερού
-Ανεπαρκής πρόσληψη καλίου
-Ανεπαρκής σωματική άσκηση
-Εγκυμοσύνη
-Η κατάχρηση των καθαρτικών (καθαρτικό κόλον).
Παθολογικές Καταστάσεις
-Ενδοκρινολογικά ή μεταβολικά νοσήματα : υποθυρεοειδισμός, υπερασβεστιαιμία, σακχαρώδης διαβήτης.
-Νευρολογικές παθήσεις και νευρομυϊκά νοσήματα : νόσος Parkinson, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, βλάβες σπονδυλικής στήλης.
-Νευρομυϊκά νοσήματα που επηρεάζουν τις λείες εντερικές μυϊκές ίνες και την αυτόνομη νεύρωση.
-Νοσήματα του κολλαγόνου : Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος.
-Παρανεοπλασματικά σύνδρομα.
-Ενδοκοιλιακές φλεγμονές.
-Συγγενές μεγάκολο (νόσος του Hirschprung).
-Οργανικές παθήσεις του πρωκτού : αιμορροΐδες, ραγάδες, ορθοκήλη, πρόπτωση ορθού.
-Ευερέθιστο έντερο.
-Ψυχολογικά αίτια : κατάθλιψη, ψυχογενής ανορεξία.
Εφόσον, η δυσκοιλιότητα οφείλεται στην κακή διατροφή και στο λάθος τρόπο ζωής μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με τις παρακάτω ενέργειες:
-Σταδιακή αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης φυτικών ινών, διαλυτών και αδιάλυτων (25γρ./ημέρα) μέσω κατανάλωσης: δημητριακών ολικής αλέσεως, ζυμαρικών ολικής άλεσης, καθαρού πίτουρου από σιτάρι, βρώμη και τα προϊόντα της, λαχανικά, πατάτας με φλούδα, φρούτων με φλούδα, αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνα και σύκα), όσπρια και ξηρούς καρπούς.
-Αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης υγρών : τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών-νερού/ ημέρα ώστε να αυξάνεται ο όγκος των κοπράνων.
-Καθημερινή ένταξη και κατανάλωση πρωινού γεύματος καθώς και ζεστού ροφήματος τις πρωινές ώρες (τσάι, γάλα, καφές).
-Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Ενισχύεται η μυϊκή δύναμη, η κίνηση του σώματος επομένως, και η λειτουργία του εντέρου.
-Αύξηση της κατανάλωσης λίπους στην διατροφή (ελαιόλαδο ωμό) : Με αυτό τον τρόπο εκκρίνεται η χολή στο 12δάκτυλο, η οποία είναι πλούσια σε αλάτι, αυξάνει την απορρόφηση νερού και κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά.
Όταν περάσει μεγάλο διάστημα, (διαφορετικό ανά άτομο) ώστε, να συνηθίσει ο οργανισμός στις καλές διατροφικές αλλαγές/τρόπο ζωής και το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας δεν έχει αντιμετωπιστεί τότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο ιατρό, ο οποίος θα δώσει φαρμακευτική αγωγή.