Βιταμίνη C και περιεμμηνόπαυση | Το κλειδί για ορμονική ισορροπία
Βρίσκεστε συχνά ξύπνιες στις 3 τα ξημερώματα, ιδρωμένες, ανήσυχες και αδύναμες να επιστρέψετε στον ύπνο; Αν η απάντηση είναι ναι, είναι πιθανό να βρίσκεστε στην περιεμμηνόπαυση. Αυτή η κατάσταση, που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες, δεν είστε η μόνη που τη βιώνει.
Πώς η περιεμμηνόπαυση επηρεάζει τον ύπνο
Η περιεμμηνόπαυση είναι μια περίοδος σημαντικών ορμονικών αλλαγών, και ο ύπνος συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τη δρ. Sara Szal Gottfried, ειδική στις ορμόνες και συγγραφέα του The Hormone Cure, περισσότερες από τις μισές γυναίκες σε αυτήν τη φάση της ζωής τους βιώνουν διαταραχές ύπνου, οι οποίες συχνά συνδέονται με νυχτερινές εξάψεις.
Μια μελέτη που διεξήχθη από την Oura, την εταιρεία που παράγει το γνωστό sleep tracker, κατέγραψε ότι οι εξάψεις αυτές μπορεί να διαρκούν από 30 δευτερόλεπτα έως και 10 λεπτά, οδηγώντας σε απώλεια έως και δύο ωρών ύπνου κάθε εβδομάδα. Η έλλειψη ύπνου δεν επιδεινώνει μόνο την ποιότητα της ζωής, αλλά επηρεάζει και τη συνολική υγεία.
pexels.com
Ορμόνες και ύπνος: Ο ρόλος της προγεστερόνης
Οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα η μείωση της προγεστερόνης, αποτελούν βασικό παράγοντα για αυτές τις αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Καθώς οι ωοθήκες αρχίζουν να χάνουν τη φυσιολογική τους λειτουργία και τα επίπεδα προγεστερόνης πέφτουν, η ποιότητα του ύπνου μειώνεται δραματικά. Στα τελευταία στάδια της περιεμμηνόπαυσης, η μείωση του οιστρογόνου επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση.
Πώς να αντιμετωπίσετε τις νυχτερινές διαταραχές
Η βελτίωση του ύπνου κατά την περιεμμηνόπαυση μπορεί να γίνει με μερικές στρατηγικές:
- Αύξηση της Πρόσληψης Βιταμίνης C
Η δρ. Gottfried προτείνει τη λήψη 750 mg βιταμίνης C καθημερινά, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της προγεστερόνης. Αν και είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτή η ποσότητα μέσω της διατροφής, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν. - Χρήση Φυτικών Θεραπειών
Το Vitex, ένα φυτικό σκεύασμα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την προγεστερόνη, βελτιώνοντας έτσι τον ύπνο. - Διατροφή και Ύπνος
Το φαγητό πριν τον ύπνο μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό. Συνιστάται να τρώτε τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ώρες πριν ξαπλώσετε, ώστε να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης. - Περιορισμός Καφεΐνης και Αλκοόλ
Η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ μετά τα 40 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο και να μειώσει τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, καθιστώντας δυσκολότερη την αποκατάσταση του οργανισμού.
unsplash
Ο Ρόλος του ύπνου στη ρύθμιση των ορμονών
Ο ύπνος είναι θεμελιώδης για τη ρύθμιση των ορμονών. Όπως τονίζει η δρ. Gottfried, η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, οδηγώντας σε ευερεθιστότητα, αυξημένη όρεξη για γλυκά και αυξημένο κίνδυνο προ-διαβήτη και υπέρτασης.
Cover Photo: Freepik