Skip to main content
prada e1729238664252 c1f716e0

Η Prada ενώνει τις δυνάμεις της με τη NASA για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής διαστημικής στολής

Η Prada έκανε για ακόμα μία φορά το άλμα προς το μέλλον, αυτή τη φορά παρουσιάζοντας κάτι πραγματικά πρωτοποριακό: τις πρώτες της διαστημικές στολές.

Η ιταλική εταιρεία πολυτελείας συνεργάστηκε με την Axiom Space για να δημιουργήσει την τελική εκδοχή των στολών που θα φορέσει το πλήρωμα της αποστολής Artemis III της NASA κατά την προσελήνωσή τους το 2026.

Η Axiom Space παρουσίασε την εξωτερική μονάδα κινητικότητας (AxEMU) κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Μιλάνο, ένα χρόνο μετά την πρώτη παρουσίαση ενός πρωτοτύπου. Αυτές οι στολές δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό επίτευγμα αλλά και μια αισθητική δήλωση, με τη διακριτική κομψότητα που χαρακτηρίζει την Prada.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SHOWstudio (@showstudio)

Η σχεδίαση και λειτουργικότητα της AxEMU στολής

Η διαστημική στολή AxEMU χρειάστηκε χρόνια προετοιμασίας και τη βοήθεια περίπου 10 εργαζομένων της Prada. Η στολή είναι σχεδιασμένη με γκρι λεπτομέρειες και κόκκινες ρίγες στους βραχίονες, στη μέση και στην πλάτη, όπου βρίσκεται το σύστημα υποστήριξης ζωής. Οι λάτρεις της Prada θα αναγνωρίσουν το κόκκινο χρώμα από τη γραμμή Linea Rossa της εταιρείας, που είναι διάσημη για τον αθλητικό και πρωτοποριακό σχεδιασμό της.

Πέρα από το μοντέρνο της στυλ, η στολή εξυπηρετεί μια σειρά από πρακτικές λειτουργίες. Είναι κατασκευασμένη σε λευκό χρώμα για να προστατεύει τους αστροναύτες από τις ακραίες θερμοκρασίες της σελήνης και τη σεληνιακή σκόνη. Επιπλέον, η στολή διαθέτει κράνος και προστατευτική προσωπίδα για την απόκρουση της ηλιακής ακτινοβολίας και την καλύτερη ορατότητα. Οι αστροναύτες θα μπορούν να εκτελούν διαστημικούς περιπάτους που θα διαρκούν έως και οκτώ ώρες, χάρη σε ειδικά σχεδιασμένα γάντια και μπότες.

Η στολή είναι ουδέτερου φύλου και σχεδιασμένη για να ταιριάζει σε όλους, γεγονός που την καθιστά ευέλικτη για χρήση από κάθε μέλος του πληρώματος.

Η συμβολή της Prada στη διαστημική εξερεύνηση

Η αποστολή Artemis III είναι σχεδιασμένη για το 2026 και αν πετύχει, θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη από το 1972 και την Apollo 17. Η Prada, σε συνεργασία με την Axiom Space, πρόσφερε την τεχνογνωσία της σε υλικά υψηλής απόδοσης και καινοτόμες τεχνικές ραψίματος για τη δημιουργία αυτών των στολών.

Ο Lorenzo Bertelli, διευθυντής μάρκετινγκ του Prada Group, δήλωσε: “Η υπέρβαση των ορίων είναι μία από τις αξίες της εταιρείας μας και αντικατοπτρίζει τέλεια το πνεύμα της Prada. Είμαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα που παρουσιάζουμε σήμερα, το οποίο είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακροχρόνια συνεργασία με την Axiom Space. Έχουμε μοιραστεί την τεχνογνωσία μας και μάθαμε πολλά. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε νέες προκλήσεις και να επεκτείνουμε τους ορίζοντές μας.”

Η επόμενη γενιά διαστημικών στολών

Αν και η νέα στολή AxEMU της Prada προορίζεται αρχικά για την αποστολή Artemis III της NASA, μπορεί επίσης να προσαρμοστεί για χρήση σε τροχιά χαμηλής γης, όπως οι στολές της SpaceX που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πτήση Polaris Dawn. Παράλληλα, η Κίνα έχει θέσει στόχο να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2030 και παρουσίασε επίσης δικές της διαστημικές στολές με κόκκινες λεπτομέρειες, παρόμοιες με αυτές της Prada.

Cover Photo: Instagram/showstudio

RECENT

RELATED