Skip to main content
mallia e1729239145553 f0627e88

Εποχιακή τριχόπτωση: Οδηγός επιβίωσης για υγιή μαλλιά

Με την αλλαγή των εποχών, πολλοί από εμάς παρατηρούμε αλλαγές που δεν είναι πάντα ευχάριστες, όπως η αυξημένη τριχόπτωση.

Αν βλέπετε περισσότερες τρίχες στο μαξιλάρι σας, στο ντους ή στην βούρτσα σας αυτή την περίοδο, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε εποχιακή τριχόπτωση. Μην ανησυχείτε όμως, γιατί είναι προσωρινή. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το φαινόμενο και πώς να το διαχειριστούμε, μιλήσαμε με ειδικούς κομμωτές και τριχολόγους.

Τι είναι η εποχιακή τριχόπτωση;

Καθημερινά, είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 100 τρίχες. Ωστόσο, με την εποχιακή τριχόπτωση παρατηρείται μια ξαφνική και συνεχής αύξηση στην ποσότητα των μαλλιών που πέφτουν, χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος προφανής λόγος, όπως ασθένεια ή τραυματισμός. Οι πιο συνηθισμένες εποχές για να συμβεί αυτό είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη.

2148547380

Το ανθρώπινο μαλλί περνάει από τέσσερις κύκλους ανάπτυξης:

  • Αναγενής φάση: Η φάση ανάπτυξης των μαλλιών.
  • Καταγενής φάση: Η μεταβατική φάση, όπου οι τρίχες αρχίζουν να χαλαρώνουν.
  • Τελογενής φάση: Η φάση ανάπαυσης.
  • Εξογενής φάση: Η φάση στην οποία οι τρίχες πέφτουν.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2009 από Ελβετούς ερευνητές, τα μαλλιά τείνουν να παραμένουν στην τελογενή φάση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να εισέρχονται στην εξογενή φάση, δηλαδή τη φάση της πτώσης, το φθινόπωρο και περιστασιακά την άνοιξη. Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστούν οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή τη μετάβαση, φαίνεται ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής και τους θύλακες των τριχών, προκαλώντας την τριχόπτωση.

Πώς να αντιμετωπίσετε την εποχιακή τριχόπτωση

Όπως κάθε είδος τριχόπτωσης, η φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να την αντιστρέψετε. Ένα ξηρό τριχωτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω απώλεια μαλλιών, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα μια βαθιά ενυδατική θεραπεία, όπως μια μάσκα μαλλιών, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ιδιαίτερα όταν αλλάζει η εποχή. Μια θεραπεία με ζεστό λάδι, που περιέχει λάδια όπως το πράσινο τσάι, το καστορέλαιο και το γεράνι, μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά.

christin hume 0MoF Fe0w0A unsplash
Unsplash

Διατροφή και τριχόπτωση

Η καλή διατροφή είναι επίσης κλειδί για να μειώσετε την εποχιακή τριχόπτωση. Η διατήρηση των σωστών επιπέδων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της. Βιταμίνες όπως η D3, η φεριτίνη, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, η Β12 και το φολικό οξύ είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Η έλλειψη αυτών των βιταμινών, καθώς και η φλεγμονή από εποχιακές αλλεργίες, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, μπορούν να επιδεινώσουν την τριχόπτωση.

Για να βοηθήσετε τα μαλλιά σας, ενσωματώστε στη διατροφή σας αντιφλεγμονώδεις υπερτροφές και εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε επιπλέον συμπληρώματα βιταμινών κατά τη διάρκεια αυτών των εποχιακών μεταβάσεων.

brooke lark YSA1IRkGAsg unsplash
Unsplash

Προστατέψτε τα μαλλιά σας

Τέλος, προσπαθήστε να μειώσετε τη χρήση θερμικών εργαλείων, σφιχτών χτενισμάτων και σκληρών βαφών μαλλιών κατά τους μεταβατικούς μήνες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να προληφθεί η ανάπτυξη της εποχιακής τριχόπτωσης και να προστατευθεί το τριχωτό από ερεθισμούς.

Cover Photo: Unsplash

RECENT

RELATED