Skip to main content
giogka e1728978783291 c9b6426c

3 βήματα για να αποκτήσετε κίνητρο για άσκηση σύμφωνα με τους ειδικούς

Συχνά βρίσκουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβουλές από “fitfluencers” που ισχυρίζονται ότι έχουν το μυστικό για να βρείτε το κίνητρο να γυμνάζεστε. Από τη δημιουργία μιας συνήθειας μέχρι την άσκηση με φίλους, αυτές οι συμβουλές μπορεί να μας μπερδέψουν και να μας αφήσουν χωρίς καμία επιθυμία να ξεκινήσουμε γυμναστική.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν μόνο τρία βασικά βήματα για να βρείτε και να διατηρήσετε το κίνητρο για άσκηση. Αυτά τα βήματα θα σας βοηθήσουν να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και να ανακαλύψετε τη χαρά της κίνησης, κάνοντάς σας να μείνετε σταθεροί στην πορεία σας για καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση.

1| Βρείτε το “Μεγάλο Γιατί” σας

Το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό βήμα για να βρείτε κίνητρο είναι να ανακαλύψετε το “Μεγάλο Γιατί” σας. Σκεφτείτε τη ζωή που θέλετε να ζήσετε σε 10, 20 ή 30 χρόνια από τώρα. Αναρωτηθείτε: “Πώς μπορεί μια καθημερινή πρακτική άσκησης να με βοηθήσει να ζήσω αυτή τη ζωή;”

Είτε φαντάζεστε τον εαυτό σας να ανεβαίνει στο Έβερεστ, ή να παίζετε με τα εγγόνια σας, η τακτική άσκηση μπορεί να σας προσφέρει τη δύναμη, την ευλυγισία και την αντοχή που χρειάζεστε για να επιτύχετε αυτά τα όνειρα. Η καθημερινή άσκηση δεν προσφέρει μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη, όπως η απώλεια βάρους ή η διαχείριση του άγχους, αλλά βελτιώνει την υγεία σε βάθος χρόνου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη iako (@iako_success)

2| Θέστε έναν SMART στόχο

Με τον μεγάλο σας στόχο να είναι πλέον σαφής, το επόμενο βήμα είναι να θέσετε έναν πιο άμεσο στόχο, που να είναι εφικτός σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι SMART στόχοι αποτελούν έναν αποδεδειγμένο τρόπο για να επιτύχετε τους στόχους σας, καθώς είναι Specific (Συγκεκριμένοι), Measurable (Μετρήσιμοι), Achievable (Εφικτοί), Relevant (Σχετικοί) και Time-Bound (Περιορισμένοι χρονικά).

  • Συγκεκριμένοι: Καθορίστε τον στόχο σας με σαφήνεια. Για παράδειγμα, αντί να πείτε “θέλω να γυμναστώ περισσότερο”, καθορίστε πόσες φορές την εβδομάδα θα κάνετε γυμναστική ή ποιον τύπο γυμναστικής θα ακολουθήσετε.
  • Μετρήσιμοι: Ορίστε έναν στόχο που μπορείτε να μετρήσετε. Αυτό μπορεί να αφορά το βάρος, τον αριθμό των ημερών γυμναστικής ή τα λεπτά που αφιερώνετε στην άσκηση.
  • Εφικτοί: Βεβαιωθείτε ότι ο στόχος σας είναι ρεαλιστικός. Ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, η αύξηση του βάρους που σηκώνετε ή η συχνότητα των προπονήσεων πρέπει να είναι κάτι που μπορείτε να επιτύχετε χωρίς να απογοητευτείτε.
  • Σχετικοί: Ο στόχος σας πρέπει να είναι σχετικός με τον “Μεγάλο Λόγο” σας και να συνδέεται με την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση.
  • Περιορισμένοι χρονικά: Ορίστε μια συγκεκριμένη προθεσμία για να επιτύχετε τον στόχο σας, π.χ. “μέχρι το τέλος του μήνα” ή “πριν από τις γιορτές.”

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MonikaFit (@monikalarssen)

3| Βρείτε μια άσκηση που σας ευχαριστεί

workout
Unsplash

Το τρίτο και τελευταίο βήμα για να διατηρήσετε τη δέσμευσή σας στην άσκηση είναι να βρείτε έναν τύπο άσκησης που πραγματικά απολαμβάνετε. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται συχνά έχουν βρει έναν τύπο κίνησης που τους ευχαριστεί, και έτσι η γυμναστική δεν είναι πια μια “υποχρέωση” αλλά κάτι που ανυπομονούν να κάνουν.

Αν δεν είστε σίγουροι ποια άσκηση σας ταιριάζει, δοκιμάστε διάφορα πράγματα μέχρι να βρείτε αυτό που σας αρέσει:

  • Δοκιμάστε διαφορετικά μαθήματα μέσω εφαρμογών.
  • Παρακολουθήστε βίντεο γυμναστικής στο YouTube.
  • Δοκιμάστε μαθήματα σε διάφορα γυμναστήρια.
  • Πηγαίνετε με έναν φίλο σε προπονήσεις που κάνει εκείνος/εκείνη.

Όταν βρείτε έναν τύπο άσκησης που σας δίνει χαρά, αυτό θα είναι το θεμέλιο της ρουτίνας σας. Ακόμα και τις ημέρες που δεν αισθάνεστε ιδιαίτερο κίνητρο, θα ξέρετε ότι απολαμβάνετε αυτό που κάνετε, κάτι που θα σας κρατήσει ενεργούς.

 Cover Photo: Unsplash

RELATED