Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F10%2Fimage 123650291 e1728652193761

Η φαντασμαγορική παράσταση ZORBA THE GREEK BALLET στο Ηρώδειο που εξέπληξε τον κόσμο

author likewoman

11 Οκτ 2024

Ένα μπαλέτο για έναν ευγενή σκοπό στη σκιά της Ακρόπολης , όπου παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Zorba the Greek Ballet
Το “Zorba the Greek Ballet” είναι μια διάσημη χορευτική προσαρμογή της ιστορίας του Αλέξη Ζορμπά, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1988 στο Ρωμαϊκό αμφιθέατρο Αρένα της Βερόνα από τον Μίκη Θεοδωράκη μεταφέροντας στη σκηνή τη ζωντάνια, το πάθος και τη φιλοσοφία ζωής του Αλέξη Ζορμπά.
Η μουσική του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη για το “Zorba the Greek Ballet” – ήδη γνωστή από την ταινία “Zorba the Greek- ενσωματώνει παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, μεταφέρει τη ζωντάνια και τη φιλοσοφία της ελληνικής ψυχής και επιτρέπει στο κοινό να βιώσει την ιστορία με έναν νέο, δυναμικό τρόπο.

099611B5 FE0A 4534 8E64 E6D262D6203F 1

Η χορογραφία του μπαλέτου από τον Lorca Massine, συνδυάζει κλασικά και σύγχρονα στοιχεία μπαλέτου με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Ο Ζορμπάς και οι υπόλοιποι χαρακτήρες ζωντανεύουν στη σκηνή μέσα από έντονες κινήσεις και συγκινητικές εκφράσεις που αναδεικνύουν τα συναισθήματα και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του έργου.

82430546 BBAC 4926 A9E8 FCBA34E17E7F

Το μπαλέτο “Zorba the Greek” μετρά περίπου 5000 παραστάσεις, έχει παρουσιαστεί σε πολλά μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει ενθουσιώδεις κριτικές για τον τρόπο που συνδυάζει την ελληνική παράδοση με τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Η παράσταση καταφέρνει να αποδώσει τη φιλοσοφία ζωής του Ζορμπά και να επαναφέρει το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη και του Μίκη Θεοδωράκη στη σύγχρονη εποχή, με τρόπο που αντηχεί με το κοινό κάθε ηλικίας και πολιτισμικού υπόβαθρου.

06A11055 1F37 470A A86C FA16CD5FC72A

Κατερίνα Ανδρεούδη , Ελεάνα Ανδρεούδη

Η ιστορία του Αλέξη Ζορμπά είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες στην ελληνική λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», κυκλοφόρησε το 1946 και αφηγείται την ιστορία μιας μοναδικής φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν μορφωμένο και συγκρατημένο συγγραφέα και έναν απερίσκεπτο, ελεύθερο και γεμάτο πάθος Έλληνα εργάτη, τον Αλέξη Ζορμπά.
Το έργο αυτό έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσα από τη θεατρική και κινηματογραφική του μεταφορά, με αποκορύφωμα την ταινία Zorba the Greek του 1964 με τον Άντονι Κουίν στον ομώνυμο ρόλο. Ο ρόλος του Κουίν ως Αλέξης Ζορμπάς παραμένει αξεπέραστος, και η ερμηνεία του στο Zorba the Greek έχει μείνει ως σύμβολο της ελευθερίας και της αυθεντικότητας, εμπνέοντας γενιές θεατών παγκοσμίως. Στην ίδια ταινία το δικό της στίγμα άφησε η Ειρήνη Παπά στον ρόλο της Μαρίνας.

Ισόποσο μέρος των καθαρών εσόδων θα διατεθεί για τη στήριξη του σημαντικού έργου του οργανισμού ΦΛΟΓΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.

3398DD37 D05A 4E00 8530 5D8F49352344

Γιάννης Καζανίδης , Νάσια Παπαμανώλη , Χάρης Ρώμας

Συντελεστές
Σύλλογος Θυάτειρα : Μαρία Τσίφτη και κ. Νικολέττα Αστυφίδη
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Χορογραφία: Lorca Massine A’ Χορευτές: Joshua Legge, Eleana Andreoudi,
Ilhan Durgut, Davide Buffone, Evgenija Koskina
Μπαλέτο: Slovene National Theatre Maribor
Τραγούδι: Ειρήνη Καράγιαννη
Συμμετέχει το Λύκειον των Ελληνίδων
Φωτισμοί: Δημήτρης Κούτας
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία : Γιάννης Καζανίνης
Διοργανωτής: Σύλλογος Θυάτειρα
Συν-διοργανωτής: Ambrosia Capital
Φωτογραφία: Ελσίανο Γιάννης Ντερβίσι

Χορηγοί : Itwglobal , Mega tv , ert , Titania hotel Athens , Aegean Airlines , Cosmote tv , Το βήμα , Τα νέα , in , Minoa water και τον
κύριο Μανό Τσαλδάρη

Cover photo Μαρία Τσίφτη , Nicolette Theodoropoulos Astyfidis , Γιώργος  Παπαγιαννόπουλος , Ειρήνη Καραγιάννη , Eleana Andreoudi , Joshua Legge , Ilhan Durgut , Τάσος Αστυφίδης

RECENT

RELATED