Skip to main content
likewomangr kali sexoualiki zoh 7e10f737

Γιατί η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική για την υγεία των γυναικών;

author likewoman

9 Οκτ 2024

Άρθρο από την Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, Έφη Ρομποτή

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου κάθε γυναίκα μπορεί να απολαμβάνει τη σεξουαλική της ζωή χωρίς περιορισμούς, άγχος ή πόνο. Πόσο διαφορετική θα ήταν η καθημερινότητα αν η σεξουαλική υγεία εθεωρείτο εξίσου σημαντική με την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, των πνευμόνων ή των οστών μας;

Τι είναι η σεξουαλική υγεία;

Η σεξουαλική υγεία είναι μια κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας που σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα. Δεν είναι απλώς η απουσία ασθένειας, δυσλειτουργίας ή αναπηρίας. Η σεξουαλική υγεία συνδέεται με ΟΛΕΣ τις πτυχές της ζωής μας.

Για να βελτιωθεί η σεξουαλική υγεία των γυναικών, απαιτείται μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση. Μερικά τα κάνουμε ήδη για τα περισσότερα χρειάζεται να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένες.

Οι σωστές ερωτήσεις μας μπορεί να ξεδιπλώσουν το πρόβλημα τους είτε το αναφέρουν είτε το αγνοούν. Ιστορικά, η προσέγγιση της σεξουαλικής υγείας συχνά βασίζεται στον φόβο – φόβος για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ), φόβος για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, φόβος για κοινωνικό στίγμα. Η μετακίνηση από μια προσέγγιση βασισμένη στον φόβο προς μια προσέγγιση προσανατολισμένη στην ευζωία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών.

Η θετική προσέγγιση στη σεξουαλική υγεία ενσωματώνει την προαγωγή της ευχαρίστησης, της ευημερίας και της αυτονομίας των γυναικών στη σεξουαλική τους ζωή. Η ευζωία στη σεξουαλική υγεία περιλαμβάνει τη φυσική, συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία, και συμβάλλει στη συνολική ποιότητα ζωής.

Η καλή υγεία που θέλετε να έχετε εξαρτάται κυριολεκτικά από την πρόληψη.

1| Τακτικός Προληπτικός Έλεγχος

Προσυμπτωματικός Έλεγχος για ΣΜΛ: Οι γυναικολόγοι πρέπει να διενεργούν τακτικούς ελέγχους για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ) όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, ο HIV, ο HPV και ο έρπης.

Παπ-Τεστ και HPV Τεστ: Τακτικοί έλεγχοι με Παπ-τεστ και HPV τεστ για την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και όχι μόνο.

2| Εμβολιασμοί

HPV Εμβόλιο: Προώθηση του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που είναι υπεύθυνος για την πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ηπατίτιδα Β: Εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β για την πρόληψη της μόλυνσης που μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά.

3| Ορμονική και Φαρμακευτική Θεραπεία

Ορμονική Αντισύλληψη: Χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών όταν μπορεί να χορηγηθούν με ασφάλεια, για την πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων και τη ρύθμιση του κύκλου της εμμήνου ρύσης.

Θεραπεία για Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες: Χορήγηση φαρμακευτικών αγωγών για τη θεραπεία σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως η χρήση οιστρογονικών κρεμών για τη θεραπεία της ατροφίας του κόλπου.

4| Ζητήστε ενημέρωση από την γιατρό σας

Για ΣΜΛ: Παροχή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τις ΣΜΛ, τους τρόπους μετάδοσης, τα συμπτώματα και τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας.

Συμβουλές για την αντισύλληψη: Παροχή συμβουλών για τις διάφορες μεθόδους αντισύλληψης και την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για κάθε γυναίκα.

5| Ψυχολογική Υποστήριξη

Ψυχοσεξουαλική Θεραπεία: Συνεργασία με ψυχοθεραπευτές και σεξολόγους για τη διαχείριση ψυχολογικών προβλημάτων που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και το τραύμα. Η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός είναι σημαντικοί παράγοντες για τη σεξουαλική ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες στον τομέα της σεξουαλικότητας.

Ζητήστε υποστήριξη όταν υπάρχει σεξουαλική κακοποίηση ή βία.

6| Να μάθετε τον εαυτό σας σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής

Με ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, που συμβάλλουν στη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και ευεξίας.

Ενημερωθείτε για τον ρόλο του καπνίσματος και της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ στην σεξουαλική σας υγεία.

Διαχείριση Στρες: Εκπαίδευση στη διαχείριση του στρες και την προώθηση της ψυχικής υγείας.


Έφη Ρομποτή | Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος | Υπεύθυνη Τμήματος Αισθητικής Γυναικολογίας ΙΑΣΩ

efiroboti.com

RECENT

RELATED