Skip to main content
upnos 7f550b33

Ο ύπνος μέσα στα χρόνια: Πόσο χρειάζεται το σώμα μας σε κάθε στάδιο της ζωής;

Ο ύπνος είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, οι ανάγκες μας για ύπνο αλλάζουν συνεχώς, με την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου να διαμορφώνονται ανάλογα με την ηλικία και τις αναπτυξιακές μας ανάγκες.

Νεογέννητα και βρέφη

Τα νεογέννητα κοιμούνται μεταξύ 14 και 17 ωρών την ημέρα, ένα ποσοστό που σχετίζεται με την ανάπτυξη και την ωρίμανση του εγκεφάλου τους. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες αυξητικής ορμόνης, η οποία βοηθά στην ταχεία ανάπτυξη των βρεφών, που τριπλασιάζουν το βάρος τους τον πρώτο χρόνο ζωής. Καθώς πλησιάζουν τον πρώτο χρόνο, τα βρέφη αναπτύσσουν σταδιακά κι έναν πιο ρυθμισμένο κύκλο ύπνου-αφύπνισης, γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός.

upnos morou

Unsplash

Νήπια και προσχολική ηλικία

Τα νήπια, ηλικίας από ενός έως δύο ετών, χρειάζονται 11 έως 14 ώρες ύπνου, ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (τρεις έως πέντε ετών) περίπου 10 έως 13 ώρες. Καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι ανάγκες για ύπνο μειώνονται, ενώ ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της μάθησης και των αναμνήσεων. Οι ανάγκες για ύπνο διαφέρουν ανάλογα με το παιδί, και κάποια μπορεί να σταματήσουν τον μεσημεριανό ύπνο νωρίτερα από άλλα.

Παιδιά και έφηβοι

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας (έξι έως 12 ετών) χρειάζονται περίπου 9 έως 12 ώρες ύπνου, ενώ στους εφήβους (13 έως 18 ετών) οι ανάγκες μειώνονται στις 8 έως 10 ώρες. Ωστόσο, οι έφηβοι τείνουν να πηγαίνουν για ύπνο αργότερα και να ξυπνούν αργότερα, λόγω αλλαγών στην έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.

Ενήλικες

Μετά την εφηβεία, οι ανάγκες για ύπνο σταθεροποιούνται στις 7 με 8 ώρες τη νύχτα. Σε αυτή την ηλικία, το σώμα έχει ολοκληρώσει τη φάση της ανάπτυξης και η ανάγκη για ύπνο συνδέεται κυρίως με τη συντήρηση του οργανισμού. Ωστόσο, προβλήματα όπως η υπνική άπνοια και η υπερυπνία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου στους ενήλικες.

gunaika koimatai

Unsplash

Ηλικιωμένοι

Στους ηλικιωμένους (65 ετών και άνω), η ποσότητα του ύπνου μειώνεται ελαφρώς και ο ύπνος γίνεται πιο ελαφρύς. Οι αλλαγές στους κιρκάδιους ρυθμούς οδηγούν σε νωρίτερο ύπνο και νωρίτερο ξύπνημα, ενώ προβλήματα υγείας, όπως η συχνή ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορούν να διακόπτουν τον ύπνο.

Οι ανάγκες για ύπνο λοιπόν ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και τις φυσιολογικές μας αλλαγές. Η επαρκής και ποιοτική ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, ενώ για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι πάντα καλό να συμβουλεύονται έναν ειδικό.

Cover Photo: Unsplash

RELATED