Skip to main content
kouzina me mesogeiako design pos na fereis allo aera kai sti diki sou 7e6a9da5

Κουζίνα με μεσογειακό design: Πώς να φέρεις… άλλο αέρα και στη δική σου

author likewoman

17 Σεπ 2024
Η κουζίνα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα δωμάτιο προετοιμασίας φαγητού. Μιλάμε για ένα χώρο που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητά μας και πυροδοτεί τις συναθροίσεις και τις συζητήσεις με φίλους και με άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Επομένως, είναι λογικό ο καθένας με τη σειρά του να προσπαθεί να του δώσει “ζωή” και χαρακτήρα μέσα από διαφορετικά designs.

Τον τελευταίο καιρό, το μεσογειακό στυλ κουζίνας έχει κυριαρχήσει στα trends και καλεί κάθε ένοικο να πειραματιστεί μαζί του. Εμπνευσμένη από τον “αέρα”, τα χρώματα και τη γενικότερη αισθητική της Μεσογείου, αυτή η τάση έρχεται για να δώσει το πιο φιλόξενο, παραδοσιακό και συνάμα ανανεωμένο look στο χώρο σου. Το δικό σου έργο ξεκινάει από εδώ, οπότε ακολούθησε όλα τα tips για να το υιοθετήσεις κι εσύ στη δική σου κουζίνα!

1. Ακολούθησε τα φυσικά χρώματα

Αν προβληματίζεσαι σχετικά με τη χρωματική παλέτα που πρέπει να ακολουθήσεις, η ίδια η μεσογειακή φύση μπορεί να σε κατευθύνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ειδοποιά της χαρακτηριστικά σχετίζονται με τον ήλιο, τη γη, τη θάλασσα, τον ουρανό και τα λουλούδια, τα οποία θα αποτελέσουν και σημαντική πηγή έμπνευσης για την αναβάθμιση της κουζίνας σας.

Από τους πάγκους, τα έπιπλα μέχρι και τους τοίχους του χώρου, τα κυρίαρχα χρώματα κινούνται και στις ζεστές, αλλά και στις πιο κρύες αποχρώσεις, με το μπεζ, το πορτοκαλί, το πράσινο, το μπλε και την τερακότα να έχουν τον πρώτο λόγο. Έχοντας ως πρότυπο τις χώρες που περιβρέχονται από τη Μεσόγειο, μπορείς εύκολα να αποτυπώσεις τη ρουστίκ αισθητική και τη φυσική τους ομορφιά. Έχοντας ως βάση τις ιταλικές κουζίνες του gruppocucine.gr, το έργο σου γίνεται ακόμα πιο εύκολο. Το μόνο που μένει να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τις χρωματικές επιταγές για να δώσεις μια μεσογειακή “αύρα” στην κουζίνα σου!

2. Δώσε βάση στα πατώματα

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στις μεσογειακές κουζίνες είναι τα ιδιαίτερα πατώματά τους. Αυτή η αισθητική φαίνεται να δείχνει συμπάθεια προς τα ακατέργαστα φυσικά υλικά. Έτσι λοιπόν, αν θες μια πιο διαχρονική και φυσική κομψότητα στην κουζίνα σου, τα ξύλινα δάπεδα, όπως είναι εκείνα του Ματζάφου, μπορούν να σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

Παράλληλα, το πέτρινο δάπεδο, πέρα από την ανθεκτική του φύση, διακρίνεται από μια αξεπέραστη πολυτέλεια που κερδίζει τις εντυπώσεις. Αυτή η επιλογή, βγαλμένη από τα μεσογειακά τοπία, θα παραμείνει πιστή στις έννοιες της φιλοξενίας και της ζεστασιάς, δίνοντας στην τελική εμφάνιση της κουζίνας ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα!

3. Εστίασε στα διακοσμητικά στοιχεία

Η διακόσμηση είναι αυτή που θα δώσει το ολοκληρωμένο φινίρισμα στην κουζίνα σου, οπότε μη την αμελήσεις. Οι interior designers έχουν τονίσει πολλές φορές τη μεταμορφωτική δύναμη των διακοσμητικών αντικειμένων για κάθε στυλ που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου. Έτσι και για το αντίστοιχο μεσογειακό, όλες οι υφές, τα υφάσματα και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να εξάπτουν τις αισθήσεις και να σε μεταφέρουν στο γαλήνιο κλίμα της Μεσογείου.

Για αρχή, μπορείς να τοποθετήσεις μερικές γλάστρες με φυτά και λουλούδια στο τραπέζι ή στο περβάζι του παραθύρου της κουζίνας, τα οποία θα θυμίζουν την περιβάλλουσα φύση. Ο βασιλικός είναι αναμφίβολα μια αξιόπιστη επιλογή που προσεγγίζει με τον καλύτερο τρόπο τα μεσογειακά αρώματα, δίνοντας μια πινελιά ανανέωσης και φρεσκάδας στο χώρο. Την ίδια στιγμή, τα διάφορα αφηρημένα έργα τέχνης και τα παραδοσιακά σχέδια στις κουρτίνες σε αποχρώσεις του λευκού, του μπεζ ή του μπλε θα αντανακλούν την απλότητα και τη μοναδική της ομορφιά!

4. Μην αμελείς το φωτισμό

Είναι γνωστό ότι η Μεσόγειος “λούζεται” από το φως του ήλιου, οπότε γιατί να μην επιδιώξεις το ίδιο και στην κουζίνα σου; Τόσο στη λειτουργικότητα, όσο και στην ευελιξία κατά τη μαγειρική διαδικασία, ο φωτισμός θα αποβεί ιδιαίτερα βοηθητικός. Ωστόσο, από τη σκοπιά του design, ο τρόπος που θα φωτίσεις την κουζίνα σου μπορεί να φανερώσει και τις στυλιστικές σου επιρροές.

Αφού κινείσαι στον άξονα της μεσογειακής επιρροής, πρέπει να επιμείνεις στην ηλιόλουστο look. Αν έχεις μεγάλα παράθυρα στην κουζίνα σου, τότε φρόντισε να μην εμποδίζεις τη διάχυση του φωτός. Αν πάλι το φυσικό φως δεν επαρκεί, τότε με τη σωστή αξιοποίηση του τεχνητού μπορείς να επιφέρεις ένα εξίσου άρτιο οπτικό αποτέλεσμα. Ιδανικά, φρόντισε κάθε ζώνη εργασίας να έχει το δικό της φωτισμό. Άφησε τους λαμπτήρες να κρέμονται πάνω από την τραπεζαρία ή τον πάγκο της κουζίνας και τοποθέτησε στους τοίχους αμπαζούρ για ένα ακόμα πιο vintage look!

Κανένα design δεν είναι δύσκολο ως προς την υλοποίησή του, όταν πρωταγωνιστούν η δημιουργικότητα με τη φαντασία. Άφησε τα τοπία της Μεσογείου να σε εμπνεύσουν και δώσε στην κουζίνα σου ένα άκρως “ζωντανό” και παραδεισένιο look!

RECENT

RELATED