Skip to main content
likewomangr adiliako mythoi kai alitheies ef2445a0

Αντηλιακό: Όλα όσα γνωρίζατε μέχρι τώρα ίσως είναι λάθος – Τι λένε οι ειδικοί

Το μαύρισμα μέχρι τώρα γνωρίζατε ότι κάνει κακό στην υγεία και στο δέρμα, αλλά το TikTok ίσως σας κάνει να πιστέψετε το αντίθετο.

Υπάρχει μια αισθητή αλλαγή στη συζήτηση γύρω από το αντηλιακό. Μέχρι τώρα νομίζετε ότι έχετε καταλάβει τη σημασία του αντηλιακού. Αλλά ένας πρόσφατος έλεγχος σχετικά με την κατάσταση της ευαισθητοποίησης για το αντηλιακό δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει. Από το πουθενά, οι δημιουργοί των social γίνονται viral για την προώθηση μη ασφαλών συμπεριφορών στον ήλιο που παρακινούνται από εσφαλμένους λόγους και ισχυρισμούς που στερούνται δεδομένων. Είτε οι ισχυρισμοί είναι ότι ορισμένα συστατικά του αντηλιακού αποτελούν απειλή για την υγεία σας, είτε ότι το αντηλιακό προκαλεί χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (επίσης ψευδής), ένα επικίνδυνο αντιηλιακό συναίσθημα ενισχύεται στο διαδίκτυο, στοχεύοντας συχνά νεότερους πληθυσμούς.

@ajcoastal Im obsessed with the sun #uvindex #tanning ♬ original sound – Jules 🌞

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου! Γνωρίζουμε ότι συνδέεται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε απορροφώντας αυτές τις ακτίνες, ειδικά χωρίς αντηλιακή προστασία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μας. Πρόσφατα, υπήρξε μια σημαντική άνοδος στην παραπληροφόρηση σχετικά με την αντηλιακή προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικοί παράγοντες επιρροής προωθούν την ιδέα ότι τα αντηλιακά είναι γεμάτα τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό, ενώ άλλοι προτείνουν ότι η φυστική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία είναι ευεργετική για την υγεία. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη δυσπιστία για τα αντηλιακά και σύγχυση σχετικά με τη σημασία της αντηλιακής προστασίας. Τα θέματα που συζητούνται συνήθως σε αυτά τα δημοφιλή βίντεο περιλαμβάνουν «ο ήλιος δεν προκαλεί καρκίνο του δέρματος», «το αντηλιακό προκαλεί καρκίνο του δέρματος» και «το αντηλιακό είναι απάτη».

“Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στους 7 ενήλικες κάτω των 35 ετών πιστεύει ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι πιο επιβλαβής από την άμεση έκθεση στον ήλιο.”

Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν γνωρίζει ότι το μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μαύρισμα, είτε από ηλιακό φως είτε από τεχνητές πηγές, συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του δέρματος. Το μαύρισμα προκαλεί επίσης αλλαγές στο δέρμα μας σε μοριακό επίπεδο. Όταν οι ακτίνες UV διεισδύουν στο δέρμα, προκαλούν άμεση βλάβη στο DNA στα κύτταρα του δέρματος. Αυτή η βλάβη μπορεί να εκδηλωθεί ως μεταλλάξεις στο DNA και όταν αποτύχουν οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA, ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αυξάνεται. Ακόμα, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως η ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθροιστική. Κάθε έκθεση συμβάλλει στο συνολικό ποσό της βλάβης του DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος με την πάροδο του χρόνου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @likewomangr

Ένα άλλο κοινό θέμα είναι η αντίληψη ότι η χρήση αντηλιακού μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Σε επιστημονικό επίπεδο, τα κύτταρα του δέρματος μας παράγουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται στις ακτίνες UV. Ωστόσο, μπορούμε επίσης να λάβουμε βιταμίνη D μέσω της διατροφής μας, μέσω τροφών όπως ο σολομός, ο τόνος, τα εμπλουτισμένα γάλατα και τα δημητριακά. Ακόμη και με την καθημερινή χρήση αντηλιακού, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν αρκετό αντηλιακό για να μπλοκάρουν πλήρως τις ακτίνες UV, οπότε το δέρμα θα εξακολουθεί να παράγει τη βιταμίνη D που χρειάζεται. Η άμεση ικανοποίηση ενός μαυρίσματος τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες στη συνέχεια.

“Η χρήση σολάριουμ πριν από την ηλικία των 20 ετών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος, μιας δυνητικά θανατηφόρου μορφής καρκίνου του δέρματος, κατά 47%.”

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία καθυστερούν στο δέρμα, επομένως είναι εύκολο για τους νέους να αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητά της. Οι επιπτώσεις του μαυρίσματος και των επαναλαμβανόμενων ηλιακών εγκαυμάτων για δεκαετίες σε σχέση με αυτούς που απολαμβάνουν τις υπαίθριες δραστηριότητες με λιγότερο επιβλαβή τρόπο, είναι δραματικά μεγαλύτερες.

@dr.mamina #stitch with @pretty.squirrelss I have very leathery tan patients who are very deficient in vitamin D #dermatologist #vitaminD #tiktoktaughtme ♬ original sound – Dr. Mamina Turegano, MD

Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ακόμα χρόνο για να επαναφέρουμε τη συζήτηση για το δείκτη προστασίας. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, οι νεότερες γενιές είναι πιο πιθανό να μυηθούν στο αντηλιακό σε μικρότερη ηλικία. Η Gen Z και οι millennials βρίσκονται σε καλό δρόμο να έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος από τους γονείς τους, επειδή είναι οι πρώτες γενιές που χρησιμοποιούν αντηλιακό συστηματικά κατά την παιδική ηλικία και επειδή τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για το σχηματισμό καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για να είστε σε καλό δρόμο; Ένα από τα πρώτα βήματα είναι να φροντίσετε να ελέγξετε προσεκτικά τις πηγές πληροφοριών. Οι δερματολόγοι είναι οι πραγματικοί ειδικοί στην υγεία του δέρματος. Το καλύτερο περιεχόμενο προέρχεται από άτομα με σχετική εμπειρία που μπορούν να αναφέρουν τις πηγές τους και να ερμηνεύσουν τα δεδομένα.

@dermangelo #duet with @Crazy May Not my fave. #sunscreen #dermreacts #skincare #dermatologist #skintok #spf #dermangelo ♬ original sound – harley

Ορίστε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζετε για το αντηλιακό, απευθείας από την πηγή:

-Φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός σας.

-Αναζητήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες.

-Φορώντας αντηλιακό σύμφωνα με τις οδηγίες και με συνέπεια, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος κατά 50%.

-Η χρήση SPF προστατεύει επίσης από τη φωτογήρανση: (γνωστά και ως λεπτές γραμμές, ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας και σκούρες κηλίδες που προκαλούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία).

-Τέλος, η  χρήση αντηλιακού δεν θα οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν αρκετό αντηλιακό για να εμποδίσουν τη φυσική παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα σας.

cover photo freepik

Ως φοιτήτρια του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής στο ΕΚΠΑ , ενδιαφέρομαι πολύ για τα τοπικά και τα διεθνή θέματα, όμως μπορώ να ομολογήσω πως η μεγάλη μου αγάπη, ήταν ανέκαθεν η «γυναίκα» και ο,τι συμπεριλαμβάνει αυτή, ομορφιά, καλαισθησία, περιποίηση. Από μικρή διάβαζα πολλά βιβλία και έγραφα ποιήματα, στίχους και κείμενα γιατί αυτό με βοηθούσε να εκφράζομαι. Έτσι, το γράψιμο έγινε για εμένα τρόπος ζωής, μια συνήθεια που αδυνατώ να αποχωριστώ.

RELATED