Skip to main content
likewomangr travel protocol cover de56384b

Travel Etiquette: 8 συμβουλές που θα κάνουν το ταξίδι σας πιο εύκολο και φιλικό!

Το ταξίδι για τους περισσότερους από εμάς είναι μια συναρπαστική εμπειρία που διευρύνει το μυαλό.

Τούτου λεχθέντος, είναι αλήθεια ότι ορισμένα ταξίδια μπορεί να γίνουν πονοκέφαλος αν συναντήσετε απρόσεκτους ταξιδιώτες στη διαδρομή.

Παρακάτω σας έχω συμβουλές εθιμοτυπίας ταξιδιού, για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε διάφορα απρόοπτα που μπορεί να προσβάλλουν άλλους ταξιδιώτες.

Το Travel Etiquette βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

– Όπου κι αν ταξιδεύουμε, για εργασία ή διασκέδαση, βάζουμε το σεβασμό σε πρώτη γραμμή. Είτε είναι συνεργάτες, είτε είναι άνθρωποι που μας εξυπηρετούν τους συμπεριφερόμαστε με σεβασμό.
– Προσπαθούμε οι απαιτήσεις μας να είναι λογικές. Το να θέλουμε δωμάτιο με θέα είναι λογικό. Το να κάνουμε σκηνή επειδή δεν υπάρχει ανάλογο δωμάτιο διαθέσιμο, δεν είναι. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε πίσω το σημάδι μας. Θυμόμαστε πάντα ότι είμαστε επισκέπτες. -Σεβόμαστε τους χώρους, δεν αφήνουμε σκουπίδια ούτε συμπεριφερόμαστε με μούτρα του στυλ στην πατρίδα μου είναι καλύτερα!

Πριν να ξεκινήσουμε:

1. Τσεκάρουμε ότι είναι σε ισχύ τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα.
2. Βρίσκουμε το τηλέφωνο της Πρεσβείας μας στο αντίστοιχο μέρος.
3. Διαβάζουμε κάποια σχετικά σχόλια σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα της χώρας που θα επισκεφτούμε.
4. Ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες.
5. Επιβεβαιώνουμε τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Αν ταξιδεύετε με φίλους χρειάζεται να πληρούνται τουλάχιστον τρεις προϋποθέσεις:

– Κοινά γούστα (σε φαγητό, σε διασκέδαση, σε κουλτούρα)
– Κοντινό budget (αυτό είναι αυτονόητο)
– Συγχρονισμένες συνήθειες σε θέματα ωραρίων ύπνου, φαγητού και λοιπά.

Επίσης δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλοι όλες τις δραστηριότητες. Σίγουρα όμως όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν από πριν.
Η καλύτερη λύση σχετικά με τους λογαριασμούς είναι ο κοινός κουμπαράς. Βάζουν όλοι από την αρχή το ίδιο ποσό σε ένα πορτοφόλι και πληρώνουν από αυτό.

Ταξίδι με αεροπλάνο

– Ενημερωνόμαστε για τον αριθμό επισκευών που επιτρέπεται να έχουμε μαζί μας. Επίσης για τον όγκο τους.
– Βάζουμε σε όλες μας τις επισκευές το ονοματεπώνυμό μας και το τηλέφωνο μας σε περίπτωση απώλειας.
– Κάνουμε check in.
– Σκεπτόμαστε προσεκτικά τον έλεγχο. Φοράμε ανάλογα ρούχα και κοσμήματα, όπως και υποδήματα που βγαίνουν εύκολα σε περίπτωση που μας ζητηθεί. Δε χρειάζεται να διαπληκτιζόμαστε με τους υπεύθυνους ασφαλείας. Είναι προτιμότερο να έχουμε τη ζώνη,  το μαντήλι,  το ρολόι στην τσάντα μας και να τα φορέσουμε μετά.

likewomangr travel protocol
freepik

Φτάνουμε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον μιάμιση ώρα νωρίτερα. Για τις αλλαγές πτήσεων, της καθυστέρησης, την κακοκαιρία, δεν φταίει ο υπάλληλος!

Αναμένοντας την έξοδο προσπαθούμε να μην καταλαμβάνουμε παραπάνω θέσεις από αυτή που χρειαζόμαστε, βάζουμε τις αποσκευές μας κάτω για να καθίσουν κι άλλοι επιβάτες. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας πηγαίνουμε παράμερα για να μην ενοχλούμε και να μην ακουγόμαστε. Ανεβαίνουμε στο αεροπλάνο την ώρα που καλούν το γκρουπ μας,  δεν σπρώχνουμε ούτε προσπερνάμε τον κόσμο.
Προσέχουμε τα βαλιτσάκια μας και τα back packs. Τα κρατάμε μπροστά μας και δεν σπρώχνουμε η τραυματίζουμε τους συνεπιβάτες μας με αυτά! Αν μας ζητηθεί να ανταλλάξουμε θέση δεν είναι αγένεια το να μη δεχτούμε.
Λέμε: « Λυπάμαι αλλά θέλω να παραμείνω στη θέση μου».
Καθώς ο χώρος που έχει το κάθισμα μας είναι πραγματικά περιορισμένος είναι ανεπίτρεπτο να ρίχνουμε πίσω το κάθισμα μας και να ενοχλούμε πραγματικά τον πείσω επιβάτη.

Etiquette μέσα στο αεροπλάνο

– Αν καθόμαστε στο διάδρομο προσπαθούμε να μην προεξέχει ο αγκώνας μας ή τα πόδια μας και ενοχλούμε.
– Αν αυτός που κάθεται στο διάδρομο κοιμάται και εγώ θέλω να περάσω του ζητώ ευγενικά συγνώμη και είναι επιτρεπτό να τον αγγίξω και στον ώμο.
– Δεν κρυφοδιαβαζουμε τα χαρτιά ή την οθόνη του υπολογιστή του διπλανού μας.
– Αν ακούμε κάτι από το κινητό μας ή  τον υπολογιστή μας βάζουμε ακουστικά. Απαγορεύεται να ενοχλούμε τους διπλανούς.
– Αν ο διπλανός μας μας πιάσει κουβέντα και δεν θέλουμε να συνεχίσουμε, ζητάμε συγνώμη λέμε ότι θέλουμε να ακούσουμε μουσική και βάζουμε τα ακουστικά ή λέμε ότι θα θέλαμε να κοιμηθούμε.
– Αν βρεθούμε στην άβολη θέση το παιδάκι μπροστά μας θα χοροπηδάει, μιλάμε ευγενικά στο σύνοδο του για να το συμμορφώσει.
– Την ώρα της αποβίβασης αναμένουμε την σειρά μας χωρίς να σπρώχνουμε και χωρίς να εκνευριζόμαστε. Αν είναι ανάγκη να βγούμε πρώτοι το ζητάμε από τη συνοδό νωρίτερα.

Κρουαζιέρα

Η κρουαζιέρα έχει από μόνη της τους δικούς της κανόνες etiquette.
Μπαίνοντας στο πλοίο παραδίδουμε τις βαλίτσες μας στο πλήρωμα για να τις πάει στην καμπίνα. Συνήθως περιμένουμε πίνοντας ένα κοκτέιλ.
Είναι γνωστό ότι πριν να ξεκινήσει η κρουαζιέρα όλοι είναι ενημερωμένη για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις όπως επίσης και για το ανάλογο dress code.
Γνωρίζουμε ότι σε μια κρουαζιέρα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες όμως δε χρειάζεται να μονοπωλούμε παραδείγματος χάριν τα μηχανήματα γυμναστικής ή τις ξαπλώστρες όταν υπάρχουν κι άλλοι που περιμένουν.

likewomangr travel protocol krouaziera
freepik

Ξεναγοί

Είμαστε ευγενείς και υπομονετικοί με τους ξεναγούς. Φροντίζουμε ένα καλό τίπ περίπου 5 € τη φορά ο καθένας από το γκρουπ.

Ταξίδια σε διαφορετικές ηπείρους:

Χρειάζεται να ενημερωθούμε αρκετά πάνω στη γλώσσα, τα ήθη, την ιστορία, το πολίτευμα, την θρησκεία της χώρας που επισκεπτόμαστε.

Για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν μιλάμε σε κάποιον οφείλουμε να τον κοιτάμε απευθείας στα μάτια για να του δείξουμε ότι το προσέχουμε. Αντίθετα στην Ασία και την Αφρική το να κοιτάς τον άλλον στα μάτια θεωρείται επιθετικό και αγενές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις χειρονομίες που συμβολίζουν διαφορετικά πράγματα σε κάθε χώρα.
Η απόσταση που στεκόμαστε επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι Λατίνοι και κάποιοι Ευρωπαίοι στέκονται πολύ πιο κοντά ο ένας στον άλλον σε σχέση με τους Ασιάτες.
Μια ζεστή χειραψία μπορεί να θεωρηθεί επιθετική ενώ Ισπανοί και οι Ιταλοί μπορεί να αγκαλιαστούν σε ένδειξη οικειότητας. Στις Ισλαμικές χώρες οι γυναίκες απαγορεύεται να κάνουν χειραψίες.

Σε Μουσουλμανικές χώρες:

– Αποφεύγουμε να δώσουμε το αριστερό χέρι.
– Όταν καθόμαστε στην καρέκλα και τα δύο πόδια πατούν στο πάτωμα.
– Απαγορεύεται να δείξουμε τις σόλες των παπουτσιών μας γιατί θεωρείται προσβολή. – Απαγορεύεται να ακουμπήσουμε το κεφάλι κάποιου επειδή θεωρείται ιερό.
– Δεν ρωτάμε  άντρα Μουσουλμάνο για τη γυναίκα του και τις κόρες του.
– Σε δημόσιους χώρους απαγορεύονται οι αγκαλιές και τα φιλιά.
– Βγάζουμε τα παπούτσια μας όταν επισκεφτόμαστε τζάμι και τα αφήνουμε έξω.
– Δεν μπαίνουμε μπροστά από κάποιον που προσεύχεται. – Απαγορεύεται να κάνουμε δώρο αλκοόλ κάτι από δέρμα γουρουνιού οι πίνακες με ανθρώπους ή ζώα.

cover photo freepik

Τόσο το Theta Healing όσο και το Life coaching έχουν πολλά να συνεισφέρουν. Για πρώτη φορά στη πορεία της θεραπείας, αποφάσισα να τα συνδυάσω. Στόχος μου θέματα που αφορούν το γυναικείο φύλο και τους πολλαπλούς του ρόλους σε όλες τις ηλικίες και να τους βοηθήσω να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.

RECENT

RELATED