Skip to main content
kolumvisi e1725775878259 fb78cb2f

5 λόγοι για τους οποίους η κολύμβηση κάνει καλό στην υγεία του εγκεφάλου μας

Η κολύμβηση είναι ένα από τα σπάνια αθλήματα που μπορείς να κάνεις από την κούνια μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ανεξάρτητα από την ηλικία ή τις ικανότητές σας, μπορείτε να προκαλέσετε τον εαυτό σας σε ένα περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας που κάνει καλό στις αρθρώσεις. Και αυτή είναι μόνο η αρχή της λίστας με τα εκπληκτικά προνόμια της κολύμβησης.

Από την ανακούφιση από το άγχος μέχρι την καλύτερη μνήμη, το κολύμπι έχει απίστευτες ιδιότητες για τον εγκέφαλό μας. Πάμε να τις μάθουμε παρακάτω.

1| Δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα

Αν έχετε ακούσει ποτέ ότι οι κολυμβητές είναι σπουδαίοι μαθητές, αυτός είναι ο λόγος! Η κολύμβηση υποστηρίζει τη δημιουργία του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, μιας ένωσης που βοηθά στην επιδιόρθωση των εγκεφαλικών κυττάρων και υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων. Το BDNF βελτιώνει τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου μας , η οποία μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική μας λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης και της μνήμης.

gunaika sto nero

2| Καλύτερη Ψυχική Υγεία

Η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική, και ευτυχώς η κολύμβηση παρέχει πολλά οφέλη:

Μειώνει το στρες: Όταν το σώμα μας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορτιζόλη (ορμόνη του στρες), ενεργοποιεί την απόκριση φυγής. Η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, επειδή μιμείται το μέρος της «φυγής» του αγώνα-ή-φυγής, μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών μας.

Αυξάνει τη σεροτονίνη: Η αερόβια άσκηση όπως το κολύμπι κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες.

Ενισχύει τις ενδορφίνες: Η κολύμβηση αυξάνει τη ροή του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι μια ορμόνη που δρα σαν φυσικό αναλγητικό. Το “runner’s high” που βιώνουν πολλοί άνθρωποι μετά το τρέξιμο οφείλεται στις ενδορφίνες!

3| Βελτιώνει τη μνήμη

Οι πρώτες έρευνες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη σε άτομα όλων των ηλικιών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά 6-12 θυμούνται περισσότερες λέξεις λεξιλογίου μετά από 3 λεπτά κολύμβησης παρά 3 λεπτά χρωματισμού ή γυμναστικής.

kolumpi

4| Καλύτερος ύπνος

Οι περισσότεροι κολυμβητές είναι εξοικειωμένοι με  τη χαρά ενός υπνάκου μετά το κολύμπι. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο! Το κολύμπι κουράζει ολόκληρο το σώμα, δημιουργώντας έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο.

5| Αυξημένη ροή αίματος

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι βυθίζοντας τον εαυτό μας στο νερό μέχρι το επίπεδο της καρδιάς μας αυξάνετε η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο κατά 14%. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τον εγκέφαλο, επιτρέποντάς του να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά καθώς κολυμπάμε.

Cover Photo: Unsplash

RECENT

RELATED