Skip to main content
likewomangr aipnia kai epiptoseis stin ygeia 6e2abdfe

Ύπνος: 7 σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν κοιμάστε αρκετά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευεξία.

Αλλά ίσως δεν έχετε αφιερώσει χρόνο για να καταλάβετε ακριβώς γιατί – ή ποιες είναι οι συνέπειες του να μην κοιμάστε καλά. Ο κακός ύπνος μιας νύχτας μπορεί να μην είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά αν η τάση συνεχιστεί, μπορεί να εκπλαγείτε από το πόση αρνητικότητα μπορεί να φέρει στη ζωή σας. «Ο άφθονος ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας», λένε οι νευροψυχολόγοι. «Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ευεξία σας».

Κάναμε έρευνα με ειδικούς ψυχολούγους έτσι ώστε να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε όλα όσα συμβαίνουν όταν δεν κοιμάστε αρκετά.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί αυτές οι οκτώ ώρες είναι τόσο σημαντικές.

1| Το ανοσοποιητικό σας σύστημα υποφέρει

Ο ύπνος σας μεταφράζεται άμεσα στην ευεξία σας. «Όταν κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει ορισμένες πρωτεΐνες και αντισώματα που χρειαζόμαστε για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση ασθενειών ή λοιμώξεων», «Εάν δεν κοιμάστε ή δεν κοιμάστε αρκετά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μειώνει την παραγωγή αυτών των κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες. Αυτό μπορεί να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τις πιθανότητές να αρρωστήσετε.» «Είναι σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο ως μέρος της συνολικής ρουτίνας υγείας και ευεξίας σας για να βοηθήσετε να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστά», λένε οι ειδικοί.

2| Ο κίνδυνος ασθενειών σας αυξάνεται

Επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί από τον πολύ λίγο ύπνο, γίνεται πιο δύσκολο να καταπολεμήσετε τις ασθένειες. «Καθώς κοιμάστε, το σώμα παράγει κυτοκίνες, πρωτεΐνες που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και φλεγμονών. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να παράγει λιγότερες κυτοκίνες, εξασθενώντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος για την καταπολέμηση της μόλυνσης».

«Η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα θέτοντάς σας σε υψηλότερο κίνδυνο για καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία».

3| Η διάθεσή σας δεν ρυθμίζεται τόσο εύκολα

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι οι κουρασμένοι άνθρωποι είναι συχνά δυσάρεστοι και με κακή διάθεση. Μπορείτε να το αποδόσετε (τουλάχιστον εν μέρει) στην απώλεια ύπνου. «Η κακή ποιότητα και/ή ποσότητα ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκολία στη ρύθμιση της διάθεσης και των συναισθημάτων», «Η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες μπορεί να αυξηθούν εάν κάποιος συνήθως δεν κοιμάται αρκετά».

Το αυξημένο άγχος μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε προβλήματα στην εργασία ή στο σχολείο. Αυτά τα θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να επιδεινωθούν εάν συνεχίσετε να κοιμάστε ανεπαρκώς.

4| Η μνήμη σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι δεν θυμάστε τα γεγονότα που συνέβησαν σε μια περίοδο που δεν κοιμόσασταν καλά, τότε έχετε ήδη καταλάβει πώς ο ύπνος επηρεάζει τη μνήμη. «Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος εδραιώνει τις αναμνήσεις μας από την ημέρα και τις αποθηκεύει σε περίπτωση που χρειαστεί να τις θυμηθούμε στο μέλλον», «Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά αυτή τη διαδικασία και να μας κάνει πιο δύσκολο να ανακαλέσουμε αυτές τις αναμνήσεις».

«Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μνήμη, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», «Έχει αποδειχθεί ότι ο ύπνος ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις που σχηματίζουν αναμνήσεις. Όταν στερείτε τον ύπνο, αυτοί οι νευρώνες καταπονούνται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, επηρεάζοντας τον τρόπο επεξεργασίας και διατήρησης των πληροφοριών.»

5| Γίνεται πιο δύσκολο να μάθεις νέα πράγματα

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια νέα εργασία ή δεξιότητα όταν έχετε στέρηση ύπνου; Αυτό συμβαίνει επειδή για να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλός σας, το σώμα σας χρειάζεται επαρκή ύπνο. «Η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει μειωμένη προσοχή, μειωμένη ενοποίηση που οδηγεί σε ασθενέστερες μνήμες, μειωμένη ανάκληση πληροφοριών και αναμνήσεων, παραμόρφωση μνήμης που προκαλεί σύγχυση και σύγχυση και δυσκολία στη διατήρηση νέων πληροφοριών».

«Η στέρηση ύπνου μειώνει επίσης τη γνωστική λειτουργία και την επεξεργασία που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να ανακαλούμε και/ή να μαθαίνουμε αποτελεσματικά νέες πληροφορίες».

6| Πόσες είναι οι σωστές ώρες ύπνου;

«Συνιστάται οι ενήλικες και οι νεαροί ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα» για επαρκή ανάπαυση. «Είναι σπάνιο για ένα άτομο να λειτουργεί σωστά με λιγότερο από έξι ώρες ύπνου τη νύχτα, και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αυτό είναι το μόνο που χρειάζονται, είναι πολύ πιθανό να έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι δεν υπάρχει μια τέλεια απάντηση σε αυτή την ερώτηση. «Οι επαρκείς ώρες ύπνου που χρειάζεται ένα άτομο μπορεί να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, ιδιαίτερα την ηλικία, την ποιότητα του ύπνου και την προηγούμενη στέρηση ύπνου», λένε οι ειδικοί.

7| Το Τελικό Takeaway

Η έλλειψη ύπνου επαρκώς επηρεάζει άμεσα τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία, οδηγώντας σε προβλήματα όπως αυξημένο κίνδυνο ασθένειας και δυσκολία στη δημιουργία αναμνήσεων. Εάν έχετε περάσει δύσκολες στιγμές να κλείνετε αρκετά τα μάτια σας, η καλύτερη κατανόηση της υγιεινής του ύπνου —που είναι η καθημερινή σας πρακτική όσον αφορά τον ύπνο— μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν δεν έχετε κοιμηθεί καλά, μην απελπίζεστε. Έρχονατι καλύτερες νύχτες.

cover photo freepik

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

13 Αυγ 2024

RELATED