Skip to main content
likewomangr kalokairina vivlia ed0e0f49

Τα βιβλία του Ιουλίου που ξεχωρίσαμε

author likewoman

7 Αυγ 2024

Ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας που μας πρόσφερε υπέροχους νέους τίτλους βιβλίων, και εμείς επιλέξαμε τους ωραιότερους για να σας τους προτείνουμε.

Είτε γυρίσατε από τις διακοπές σας είτε ετοιμάζεστε να φύγετε εμείς διαλέξαμε τα βιβλία που πρέπει να έχετε μαζί σας για να απολαύσετε κάτω από τον ήλιο του Αυγούστου ή χαλαρώνοντας σε μια βεράντα με φόντο το Αιγαίο και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Ελληνική και ξένη λογοτεχνία, βραβευμένα βιβλία, αστυνομικά και φυσικά all time classic βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από καμιά βιβλιοθήκη. Και φυσικά μην ξεχνάτε πως μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου ταξιδεύουμε σε υπέροχα φανταστικά μέρη.

1.ΌΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΆΝΕΜΟΣ

osapairneioanemos

Το “Όσα παίρνει ο άνεμος”, από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία όλων των εποχών, είναι ένα μυθιστόρημα που η χρονολογία δράσης του τοποθετείται στα χρόνια του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου.
Με την οπτική ενός Νότιου, η Μάργκαρετ Μίτσελ αποδίδει μοναδικά την κορυφαία και σκληρότερη πολιτική και ηθική σύγκρουση των Αμερικανών και την προσπάθεια των ανθρώπων να επιβιώσουν και να ζήσουν.

Μέσα από τους φλεγόμενους αγρούς και τις πόλεις του αμερικανικού Νότου, του μεγάλου πρωταγωνιστή του έργου, αναδύεται μια χώρα που δεν θα είναι πια ποτέ η ίδια και σκιαγραφούνται αθάνατοι χαρακτήρες που κανείς αναγνώστης δεν θα ξεχάσει ποτέ: η κακομαθημένη και πεισματάρα Σκάρλετ που ενηλικιώνεται τη στιγμή ακριβώς που ο κόσμος για τον οποίο την προόριζαν γκρεμίζεται, η καλή και ειλικρινής Μελανία, ο ονειροπόλος Άσλεϋ, ο κυνικός, καιροσκόπος αλλά ακαταμάχητος Ρεττ Μπάτλερ.

Το σκηνικό της δυστυχίας, του πόνου και της κατάρρευσης εναλλάσσεται με το παιχνίδι της έλξης και της άπωσης, το αιώνιο ερωτικό δίπολο, μ’ ένα μοναδικό ζευγάρι εραστών που, χωρίς να είναι θετικοί, είναι ανθρώπινοι -γεμάτοι αδυναμίες αλλά ποτέ αδύναμοι-, ήρωες αγέραστοι που, όπως παρατηρήθηκε, συνθέτουν ίσως το πιο λαμπερό και δοξασμένο ζευγάρι της αγγλόφωνης λογοτεχνίας από την εποχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας.

Ένα μυθιστόρημα που θα σαγηνεύει για πάντα σαν μοναδική εμπειρία το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό.

2.CONFITEOR

confiteor

Βαρκελώνη, δεκαετία του ’50. Ο νεαρός Αντριά μεγαλώνει ανάμεσα σ’ έναν πατέρα που θέλει να του δώσει μόρφωση αναγεννησιακού ανθρώπου, να τον κάνει γνώστη πολλών γλωσσών, και μια μητέρα που τον προορίζει για την καριέρα δεξιοτέχνη βιολονίστα. Ο Αντριά, ευφυής, μοναχικός και υπάκουος, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις υπέρμετρες και αντιφατικές φιλοδοξίες των γονιών του, ώς τη στιγμή που ανακαλύπτει την ύποπτη προέλευση του οικογενειακού πλούτου και άλλα ανομολόγητα μυστικά. Πενήντα χρόνια μετά, ο Αντριά, λίγο πριν χάσει τη μνήμη του, προσπαθεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, ενώ γύρω από ένα εκπληκτικό βιολί του 18ου αιώνα διαπλέκονται τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Ιερά Εξέταση ώς τη δικτατορία του Φράνκο και τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα το Άουσβιτς, το απόλυτο κακό. Φιλόδοξο, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που καταπιάνεται με τα μεγάλα ζητήματα της ζωής -την εξουσία, τον πόνο, τη μεταμέλεια, το κακό και την εξιλέωση, την εκδίκηση, την αγάπη, την ενοχή και τη συγχώρεση-, με υπέροχη γλώσσα και μια εντυπωσιακή πλοκή.

Το “Confiteor” έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο Κριτικών Serra d’Or 2012, το βραβείο M. Angels Anglada 2012, το βραβείο La tormenta en un Vaso 2012, το βραβείο Crexells 2012, το βραβείο Courrier International για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα του 2013. Μεταφράστηκε σε δεκαπέντε γλώσσες και σημείωσε παντού ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, πουλώντας πάνω από 1.000.000 αντίτυπα.

3.Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΦΟΝΩΝ ΤΟΥ ΜΑΡΛΟΟΥ

hlesxifonon

Η εβδομηνταεφτάχρονη Τζούντιθ Πατς ζει μόνη της σε μια βικτωριανή έπαυλη στο Μάρλοου, στις όχθες του Τάμεση, και περνά ξέγνοιαστα τον χρόνο της συντάσσοντας σταυρόλεξα για εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Ένα βράδυ, ενώ κολυμπάει στον Τάμεση, η Τζούντιθ γίνεται μάρτυρας μιας άγριας δολοφονίας. Η αστυνομία της πόλης δε δίνει βάση στην ιστορία της κι έτσι η Τζούντιθ αποφασίζει να εξιχνιάσει η ίδια το μυστήριο ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη Σούζι Χάρρις, περιπατήτρια σκύλων, και την Μπεκς Στάρλινγκ, σύζυγο του τοπικού εφημέριου. Οι τρεις τους απαρτίζουν τη Λέσχη Φόνων του Μάρλοου. Όταν εμφανίζεται ένα ακόμη πτώμα, οι τρεις ερασιτέχνιδες ντετέκτιβ συνειδητοποιούν όχι μόνο ότι έχουν να κάνουν με έναν κατά συρροή δολοφόνο, αλλά, πράγμα ακόμη πιο τρομακτικό, ότι ο γρίφος που ξεκίνησαν να λύσουν έχει μετατραπεί σε παγίδα από την οποία ίσως να μην μπορούν να ξεφύγουν…

4.ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΑ ΜΑΝΤΕΜΑΤΑ

tismirastamantemata

Σμύρνη, 1878. Στη συνοικία του Κουκλουτζά γεννιέται η Μαριώ, με τη μοίρα από τη μια να την προικίζει με το χάρισμα της ενόρασης και από την άλλη να την κυνηγά χωρίς έλεος, επιβάλλοντας ανταλλάγματα που τη σημαδεύουν ανεξίτηλα. Η ζωή της είναι γεμάτη με απώλειες που τη συντάραξαν, οράματα που τη συγκλόνισαν, ανατροπές που της αποκάλυψαν τη δύναμή της…
Μετά τον θάνατο του πατέρα της και την αυτοκτονία της μητέρα της, θα βρεθεί σε τρυφερή ηλικία στο Μπασμανέ, στο μοδιστράδικο της θείας Δοκιώς, η οποία την πηγαίνει σε μια Αρμένισσα, για να την απαλλάξει από το χάρισμά της. Όμως εκείνη όχι μόνο δεν την ξορκίζει, αλλά τη μαθαίνει και πώς να θεραπεύει.
Μετά τον αποτυχημένο γάμο της με τον βίαιο Μιχαήλο γνωρίζει τη Ζεϊνέπ, που καθορίζει την υπόλοιπη διαδρομή της μυώντας τη στα μυστικά του καφέ.

Το 1914, με αφορμή τον έρωτα, η μοίρα τη φέρνει στην Αθήνα μαζί με τον γιο της Στρατή, όπου βοηθά τους πρόσφυγες της Σμύρνης αλλά και όσους έχουν την ανάγκη της. Εκεί θα ζήσει τα σημαντικά γεγονότα της εποχής και θα έρθει αντιμέτωπη με τις προσωπικές της αδυναμίες και προκλήσεις, αυτές που αδιάκοπα και πιστά την ακολουθούν σε κάθε βήμα, μέχρι το τέλος της ζωής της

5.ΡΑΓΙΣΜΕΝΟΙ

ragismenoi

Μέσα από σκόρπιες φωτογραφίες, μοναδική παρακαταθήκη του χαμένου της αδελφού, Χουλιάν, η νεαρή πρωταγωνίστρια ακολουθεί μια επώδυνη διαδρομή μνήμης, αναζήτησης και αυτογνωσίας. Εικόνες-σπαράγματα αναμνήσεων μιας ραγισμένης παιδικής ηλικίας, μιας ραγισμένης ζωής. Δυο αδέλφια, συνεργοί και συνένοχοι στη μάχη τους για επιβίωση απέναντι σε έναν κακοποιητικό, απρόβλεπτο πατέρα, αναζητούν απεγνωσμένα αγάπη, καταφύγιο, επιβεβαίωση, αλλά και τρόπο διαφυγής. Πάνω στα ερείπια της οικογένειας, που αυτοκαταστρέφεται και τους καταστρέφει, ο Χουλιάν υψώνει ένα τείχος σιωπής.

6.ΌΣΟ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ

osoantecheihkardia

Ενετοκρατούμενο Ρέθυμνο, λίγες μέρες πριν από την πολιορκία και παράδοση της πόλης στους Τούρκους. Μία γυναίκα, η Μαρία, κυρά́ ενός πολυσύχναστου καπηλειού́, δίνει τον δικό́ της αγώνα επιβίωσης πολεμώντας την ίδια της τη μοίρα. Αφήνει πίσω της έναν κόσμο που έσβησε και ξεκινά́ για ένα ταξίδι σωτηρίας έχοντας στο πλευρό́ της την αγάπη ενός άντρα.
Όνειρα που γεννιούνται και γκρεμίζονται, ζωές που χάνονται για να αναστηθούν ξανά μες στη δίνη μιας ανατρεπτικής ιστορικά́ εποχής. Από́ τη μητέρα Κρήτη στο πολύβουο λιμάνι της Μασσαλίας και τη Νότια Ιταλία, η ηρωίδα εμπνέει και εμπνέεται από́ την αγάπη για τη ζωή́, από́ τις αγάπες της ζωής της. Μία ιστορία ύμνος στην αιώνια γυναίκα.

7.ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ

osoantecheihkardia

Ο Μπέκας απομακρύνθηκε από τη βίλα, κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα. Είδε το μακρύ άσπρο σκάφος να αναπαύεται στην επιφάνεια, κρατημένο γερά από τις άγκυρές του. «Το δικό τους θα είναι », σκέφθηκε. Έφτασε στην ακρογιαλιά. Είδε έναν θαλασσινό που μαστόρευε τη βάρκα του. Πήγε κοντά του. Ήταν μέσα στη μέθοδό του, αλλά και στο χαρακτήρα του. Σε όλα τα χρόνια της αστυνομικής του καριέρας πλησίαζε τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος για κείνον ήταν το κυριότερο υλικό, πάνω από ενδείξεις, πειστήρια και τα παρόμοια. Αυτά τα άφηνε για τα εργαστήρια. Αγαπούσε να μιλά για τους άλλους. Κι όταν δεν είχαν να πουν τίποτα για μια υπόθεση που τον ενδιέφερε, πάλι του «έλεγαν». Μιλώντας με κάποιον, μαθαίνοντας πώς σκέπτεται, πολλές φορές έβρισκε πώς μπορούσε να σκεφτεί ένας άλλος. Ο άλλος που τον ενδιέφερε.

8.ΜΕΡΣΙ

mersi

«Ανοίγεις το παράθυρο, βλέπεις ψηλά κτίρια στριμωγμένα, χωρίς ουρανό. Και αποφασίζεις να πεθάνεις. Το κάνεις εικόνα, κι ύστερα σκέφτεσαι με οργή πως αυτή σου ζήτησε να χωρίσετε και πόσο θα χαρεί αν φύγεις απ’ τη μέση. Κλείνεις το παράθυρο, γυρνάς στο άδειο σας κρεβάτι. Στην πλευρά της ένα σημείωμα: Αν θες τη γυναίκα σου ζωντανή… γωνία Ευκαλύπτων και Μαρκόνι, οχτώμισι νταν. ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΑ».
«Πήγες;»
«Όχι».
Φαίνεται πως ο πελάτης σε απόγνωση που αναθέτει την υπόθεση της απαγωγής της συζύγου του στον ντετέκτιβ Στάθη Παντελιά δεν γνώριζε ότι δεν πρέπει να λες ούτε ψέματα ούτε μισόλογα στον άνθρωπο που μισθώνεις για να ψάξει.
Από την άλλη πλευρά, η αλήθεια είναι ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, μέχρι να ανακαλύψεις πως η ζωή του ενδέχεται να ήταν καλύτερη χωρίς τη γυναίκα του…
Δύσκολη υπόθεση. Περίεργη. Και όλα φαντάζουν ύποπτα. Όμως ο Στάθης Παντελιάς ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Και αυτό είναι να μην αφήνει ποτέ πίσω του εκκρεμότητες.

9.ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

miakyriakistovouno

1975. Σε µία από τις κορυφές των ελβετικών Άλπεων, εξαιρετικά δύσκολης στην αναρρίχησή της, το σαλέ του µεγιστάνα του γερµανικού Τύπου Άξελ Σεζάρ Σπρίνγκερ τυλίγεται στις φλόγες µέσα στη νύχτα. Την εποµένη, τα ελικόπτερα φτάνουν πολύ αργά: το σαλέ έχει γίνει στάχτη. Η αστυνοµία εξαπολύει διεθνές ανθρωποκυνηγητό, επικηρύσσοντας τους τροµοκράτες, που θεωρεί πως ήρθαν από το εξωτερικό για να καταστρέψουν την κατοικία του Σπρίνγκερ. Η πυρκαγιά αποδίδεται στις βίαιες παρεκτροπές του φοιτητικού κινήµατος. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο δράστης αυτού του εµπρησµού, ένας άνθρωπος υπεράνω κάθε υποψίας, διηγείται µε χιούµορ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οργάνωσε και διέπραξε το «έγκληµά του», σαν µια κυριακάτικη βόλτα στο βουνό…

10.Η ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

hviatisapotychias

Η Αθήνα αλλάζει όψη κάτω από τις νέες οικονομικές συνθήκες και η βία εξαπλώνεται ανάμεσα στους νέους. Η δολοφονία ενός καθηγητή οικονομικών της ΑΣΟΕ μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου φέρνει τον διευθυντή Ασφάλειας Αττικής Κώστα Χαρίτο και την αστυνόμο Αντιγόνη Φερλέκη αντιμέτωπους με μία από τις πιο δύσκολες υποθέσεις. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία βοηθούν τους δράστες να καλύψουν τα ίχνη τους. Μια ανακοίνωση αποκαλύπτει τους λόγους, αλλά το κίνητρο είναι βαθύτερο. Η δολοφονία ενός γραμματέα μέσης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας που ακολουθεί και η σύνδεση των δύο φόνων περιπλέκει την έρευνα για την εξιχνίασή τους. Οι κινήσεις του τμήματος Ανθρωποκτονιών δεν οδηγούν πουθενά. Μια απρόσμενη ανατροπή όμως θα ρίξει φως στην υπόθεση. Μια ανατροπή που ενισχύει τη συνέχεια του κύκλου της βίας.

11.Ο ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΡΤΟΝ

everton

Μέχρι τα μεσάνυχτα, συγκεκριμένα μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ακολούθησε την καθημερινή ρουτίνα όπως έκανε όλα τα βράδια, και πιο συγκεκριμένα τα σαββατόβραδα, που κάπως διέφεραν από τις άλλες ημέρες. Άραγε θα είχε ζήσει αυτή τη βραδιά διαφορετικά ή θα προσπαθούσε να την απολαύσει περισσότερο, αν είχε προβλέψει ότι ήταν η τελευταία βραδιά που περνούσε ως ευτυχισμένος άνθρωπος; Αυτό το ερώτημα, και πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένου του αν όντως ήταν ευτυχισμένος, θα προσπαθούσε να τα απαντήσει πολύ αργότερα.

Ανήγγειλαν τις τελευταίες ειδήσεις της ημέρας. Ο εκφωνητής μιλούσε γρήγορα, κοφτά, χωρίς διαλείμματα όταν περνούσε απ’ το ένα θέμα στο άλλο: «Εσωτερικές ειδήσεις: Οι αστυνομίες έξι Πολιτειών, με τη συνδρομή του FBI, αναζητούν τον δεκαεξάχρονο δολοφόνο Μπεν Γκάλλοουεϋ. Αυτός, συνοδευόμενος από τη φίλη του Λίλιαν Χώκινς, ηλικίας μόνο δεκαπεντέμισι ετών, εγκατέλειψε το Έβερτον, από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, το βράδυ του Σαββάτου, οδηγώντας την καμιονέτα του πατέρα του. Αφού σκότωσε με περίστροφο τον ονομαζόμενο Τσάρλς Ράλστον, πενηντατεσσάρων ετών, κάτοικο του Λονγκ-Έντυ, στα σύνορα της Πενσυλβάνιας, το ζευγάρι έκλεψε το μπλε Όλντσμομπιλ του θύματος και συνέχισε την πορεία του προς τα νοτιοδυτικά».

Με αγάπη

Η ομάδα του By the Book

RELATED