Skip to main content
likewomangr gina thanopoulou synedefxi 7b6b0451

Τζίνα Θανοπούλου: «Έχεις τη δύναμη να αλλάξεις»

Οι γυναίκες έχουν την δύναμη να ξεπεράσουν όποια δυσκολία και να εμπνεύσουν άλλους.

Σε μια συνέντευξη από καρδιάς στο likewoman.gr, μετά από πολύ καιρό η Τζίνα Θανοπούλου, μας υποδέχεται στο σπίτι της και ανοίγει την καρδιά της αλλά και τις σκέψεις της.

Μια γυναίκα ορόσημο στην ελληνική κοινωνία για το έργο της, τις προσπάθειες της αλλά και την απεριόριστη βοήθεια της σε πολλούς τομείς, αρχίζοντας από τα παιδιά και τις γυναίκες και καταλήγοντας στο καλό της κονωνίας, σήμερα μας απαντάει σε θέματα που απασχολούν όλα τα σπίτια, όλες τις οικογένειες και όλες τις γυναίκες.

Πάμε να δούμε τι μας είπε:

1. Μερικά λόγια αυθεντικά για το βιβλίο σου “Tα παιδιά μας, οι Καθρεφτες μας» γιατί γνωρίζω ότι είναι, κομμάτι της Ψυχή σου.

Πράγματι, το βιβλίο μου «Tα παιδιά μας, οι Καθρεφτες μας», Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ 2023 το έγραψα από τις επιστημονικές μου γνώσεις σαν Ψυχολόγος, την εμπειρία και τη καρδιά μου γιατί σαν Συμβουλευτική Ψυχολόγος έχω αφιερώσει τη ζωή και καριέρα στα παιδιά και γονείς τους.

Πολλές σαν γονείς, δάσκαλοι, ψυχολόγοι έχουμε την τάση να διδάσκουμε τα παιδιά και να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας. Όμως σε αυτό το βιβλίο εστιάζομαι στο τι μπορούμε να μάθουμε εμείς από τα παιδιά για τη χαρά και την ουσία της ζωής! Τα παιδιά μπορούν να αποδειχτούν οι καλύτεροι δάσκαλοι, όσο αναφορά την εξέλιξη, ισορροπία και ευτυχία μας αν είμαστε ανοιχτοί να τα ακούσουμε, κατανοήσουμε και να τα αποδεχτούμε όπως είναι. Όπως είπε και ο Paulo Coelho και το ασπάζομαι και εγώ, τα παιδιά μπορούν να διδάξουν τους γονείς 3 βασικά στοιχεία:

«Να είναι ευτυχισμένα και ευγνώμων με τα μικρά και καθημερινά, να απασχολούνται με κάτι που τα ενθουσιάζει  στο ΕΔΩ και ΤΩΡΑ και να διεκδικούν με όλη τους τη δύναμη και τόλμη αυτό που πραγματικά επιθυμούν».

Facetune 12 07 2024 11 41 32

2. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο εμείς οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά Covid εποχή. Η βία όπως όλες γνωρίζουμε έχει γίνει κομμάτι της ζωής. Ποτέ θεωρείς οτι άρχισε αυτό και γιατί;

Η αλήθεια είναι ότι στη μετά τον Covid έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και ιδιαίτερα της βίας κατά των γυναικών. Πρόσφατα μιλήσαμε και με άλλους επιστήμονες του χώρου σε συνέδριο στο όμιλο ΙΑΣΩ για τη Κακοποίηση των γυναικών στις μέρες μας, με τίτλο «Η βία δεν πάει Διακοπές».

Εκεί ανέλυσα ότι υπάρχουν πολλοί και ψυχολογικοί λόγοι και ψυχο-κοινωνικοί αιτίες που έχει αυξήσει την βία στις μέρες μας.

Οι άνθρωποι μετά τη περίοδο του Covid και των συνεπειών αυτού, όπως:

· Την Ανασφάλεια και το Φόβο για την υγεία και τη ζωή μας και των δικών μας ανθρώπων,

· Την Έξαρση των Αυτοάνοσων νοσημάτων που σχετίζονται με τον Covid,

· Τον Εγκλεισμό, Κοινωνική Απομόνωση και Απαγορεύσεις κυκλοφορίας και ταξιδιών

· Τις Οικονομικές Αρνητικές συνέπειες,

· Την Επαγγελματική Κρίση σε πολλά επαγγέλματα

Τα παραπάνω προκάλεσαν εσωτερικοποιημένα αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως: Πίεση, άγχος, ανασφάλεια και έντονο θυμό, που δεν μπορούσε να διοχετευτεί σωστά, με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπουμε και να βιώνουμε τις συνέπειες με εκδήλωση βίας και κακοποίησης ιδιαίτερα προς τις γυναίκες σε σωματικό, λεκτικό ψυχικό & κοινωνικό επίπεδο γιατί είναι πιο ευάλωτες και αδύναμες και σωματικά, κοινωνικά και οικονομικά.

3. Οι γυναίκες τι ρόλο παίζουν στην ζωή των γυναικών; Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σύμπνοια και ένωση;

Γενικότερα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένωση και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ μας και ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους κρίσης.

Σε αυτή τη περίοδο της μετά Covid εποχής και έξαρσης βίας, η υποστήριξη των γυναικών μεταξύ τους παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Η μια γυναίκα προστατεύσει την άλλη καθώς μπορεί να δώσει Ενσυναίσθηση, Τόνωση, Συμπαράσταση, Κατανόηση, Προσέγγιση & ακόμα Πρακτική Υποστήριξη όπως στέγη, χρήματα, εργασία και νομική συμπαράσταση.

4. Θεωρείς ότι οι γυναίκες κάνουν κάποια σημαντικά λάθη σχετικά με την επιλογή του συντρόφου τους; Τι θα πρέπει να προσέχουν στις νέες τους σχέσεις;

Οι γυναίκες επειδή συχνά έχουν οδηγό βασικά το συναίσθημα, αρκετές φορές κάνουν σημαντικά λάθη σχετικά με την επιλογή του συντρόφου τους. Είναι φυσικό και θεμιτό μια γυναίκα να οδηγείται στις επιλογές και με το συναίσθημα, αλλά όχι μόνο με αυτό.

Πρέπει να χρησιμοποιεί τη λογική καθώς και να παίρνει σοβαρά υπόψη τους κοινωνικούς, ψυχολογικούς, οικονομικούς και ηθικούς παράγοντες.

Είναι πολύ σημαντικό λάθος να ανέχονται οι γυναίκες από την αρχή την ενδοοικογενιακή βία είτε σε μορφή χειροδικίας, είτε λεκτική, είτε κοινωνική, είτε συναισθηματική, ακόμα και αν συμβεί μια ή δύο φορές. Αυτό που ισχυρίζονται οι θύτες ότι δεν θα επαναληφθεί είναι μια ψευδαίσθηση. Οι θύτες οδηγούνται από αρρωστημένο ψυχισμό τους και χρειάζονται θεραπεία και ενδεδειγμένη προσέγγιση, αλλά σίγουρα όχι εκτόνωση στα αδύναμα και άβουλα θύματα.

Facetune 12 07 2024 11 56 54

5. Τι σημαίνει για σένα η Ενσυναίσθηση και ποσο σημαντική είναι στη ζωή μας;

Ενσυναίσθηση είναι ένα από τα πιο σημαντικό χαρακτηριστικό Συναισθηματικής Ευφυίας E.Q., που σημαίνει συναισθάνομαι ΜΑΖΙ ΣΟΥ, αλλά ΌΧΙ για σένα .

Με την Ενσυναίσθηση οι γονείς στα παιδιά και οι σύντροφοι μεταξύ τους εκδηλώνουν το μήνυμα: «Μπαίνω στη θέση σου, σέβομαι και αποδέχομαι τον προβληματισμό που βιώνεις και προσπαθώ να τον κατανοήσω και να σε υποστηρίξω με Αγάπη, Κατανόηση και Τρυφερότητα. Προσπαθώ να μπώ στη θέση σου γιατί ενδιαφέρομαι αυθεντικά και σε αγαπώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ γίνομαι εσύ. Παραμένουμε δύο Υγιή ξεχωριστά άτομα που βαδίζουμε παράλληλα, αλλά όχι ο ένας πάνω στον άλλον. Αυτό ισχύει και για γονείς με παιδιά, είτε σύντροφοι μεταξύ τους».

6. Πες μου 3 λάθη σημαντικά που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους;

1. Τους λένε ψέματα ή/& τους αποκρύπτουν την αλήθεια και την μορφοποιούν στα μέτρα τους.

2. Τα υποτιμούν είτε με λόγια, είτε με πράξεις

3. Λειτουργούν σαν λάθος μοντέλα πράξεων και λόγων γιατί «τα παιδιά κάνουν ότι κάνουμε και όχι ότι λεμέ μόνο»,«Tα παιδιά μας, οι Καθρεφτες μας».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @likewomangr

7. Ένα άλλο θέμα που βλέπουμε ότι έχει έξαρση είναι τα αυτοάνοσα; Τι συμβαίνει και που θεωρείς ότι οφείλεται αυτό;

Πιστεύω ότι εξαιτίας της της ασθένειας του Covid και λόγω της συναισθηματικής πίεσης, φόβου & άγχους βγήκαν στην επιφάνειας πολλές αυτοάνοσες ασθένειες οι οποίες ήταν σε ύπνωση και ψυχοσωματικό υπόβαθρο και αιτία.

Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχει έξαρση στα αυτοάνοσα γιατί εκφράζουν όχι μόνο θέματα υγείας, αλλά και καταπιεσμένης ψυχολογίας, φοβίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

8. Υπάρχει επόμενο βιβλίο στα σκαριά;

Το επόμενο μου βιβλίο είναι για τη «Γυναίκα Νικήτρια Ζωής» και σημαντικά χαρακτηριστικά Συναισθηματικής Νοημοσύνης που πρέπει να αναπτύξει για να επιβιώσει και να διακριθεί συναισθηματικά, κοινωνικά, σωματικά & επαγγελματικά! Καθώς και να μην πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, bullying, υποτίμησης, σεξισμού κλπ

9. Επειδή είσαι ανήσυχο πνεύμα υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμη; Είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο.

Ήδη διδάσκω και κάνω σεμινάρια και θέλω να συνεχίσω ακόμα περισσότερο να γράψω και άλλα βιβλία για να μοιραστώ τις γνώσεις, εμπειρίες, συναισθήματα και συμβουλές σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, την καλύτερη σχέση τους με τους γονείς, καθώς οι Γονείς μπορούν και πρέπει να γίνουν τα καλύτερα παραδείγματα πράξης και ζωής στα παιδιά τους με το δικό τους παράδειγμα ζωής.

Facetune 12 07 2024 11 46 35

10. Μια ευχή; 

Η ευχή μου είναι να καταλάβουν οι γονείς πως η συμπεριφορά τους και ο τρόπος ζωής τους επηρεάζει τα παιδιά τους και αν θέλουν να τα βοηθήσουν, να υιοθετήσουν πρώτα στον εαυτό τους θετική ψυχολογία και ενσυναίσθηση και να θυμούνται όλοι οι γονείς δύο πράγματα πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους Ρίζες και Φτερά. Ρίζες για να αποκτήσουν Ηθικές Αξίες Ζωής και Φτερά για να έχουν Όραμα.

Ακολουθείστε την Τζίνα Θανοπούλου στα social: Facebook | Instagramwww.ginacounseling.gr

Eδώ μπορείτε να προμηθετείτε το βιβλίο της Τα παιδιά μας, οι καθρέφτες μας από τις εκδόσεις Μίνωας.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED