Skip to main content
likewomangr pos na exeis omorfes diakopes c3ea2e9d

Η Σημασία των Διακοπών! 10 τρόποι για να έχουμε όμορφες και ξεκούραστες διακοπές!

Στην απαιτητική σύγχρονη εποχή που ζούμε, οι διακοπές είναι πολύτιμες

Συχνά είναι απαραίτητες για να αποφορτίσουμε το σώμα, τη ψυχή και το μυαλό μας από καθημερινές έννοιες, άγχη, ευθύνες, υποχρεώσεις και να γεμίσουμε τη Ζωή και τη Ψυχή μας με καινούργια Ενέργεια, Δύναμη, Αισιοδοξία και Ψυχο-Σωματική Υγεία ! Οι διακοπές είναι απαραίτητες για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας με καινούργια Διάθεση για Δημιουργία, εκπλήρωση των Ευθυνών και συνέχιση των Οικογενειακών & Επαγγελματικών Υποχρεώσεων μας!

Ας αναρωτηθούμε: «Πού, Πότε & Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα μέσα στη σύγχρονη πίεση, άγχος & απαιτήσεις με διακοπές, για να ξεφύγουμε, ξεκουραστούμε & ανανεωθούμε;»

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έρθει αν θυμηθούμε τις διακοπές των Παιδικών & Εφηβικών μας χρόνων, όπου αλλάζαμε εντυπώσεις, ξεκουραζόμασταν & μαζεύαμε εμπειρίες, απολαμβάνοντας καλοκαιρινές στιγμές, ώρες & μέρες ανέμελα χωρίς τύψεις & απολαμβάναμε τη ΖΩΗ απλά & ουσιαστικά !

Πώς γινόταν αυτό;

Ας θυμηθούμε τι κάναμε στις διακοπές, όταν ήμασταν παιδιά …

1. Αναζητούσαμε την Ομορφιά & το Νόημα σε καθημερινές, απλές-αυθεντικές στιγμές απόλαυσης, μοιράσματος, παρέας, χαράς & ξεγνοιασιάς όπως: Δοκιμάζοντας γευστικά παγωτά, Κάνοντας βουτιές με φίλους στη θάλασσα, Ανταλλάζοντας πειράγματα με τους ‘‘κολλητούς’’ & ‘‘κολλητές’’ στην παραλία, Συζητώντας με φίλους κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, Κάνοντας βόλτες με το ποδήλατο, Μοιράζοντας γέλιο με παρέες στα θερινά σινεμά κ.ά.

2. Απολαμβάναμε μια πιο χαλαρή, διασκεδαστική πλευρά της ζωής, αφήναμε πίσω τη σοβαροφάνεια & υιοθετούσαμε πιο ελαφριά διάθεση & χιούμορ στις πράξεις & στα λόγια μας.

3. Αντιστεκόμασταν σε οτιδήποτε ‘‘βαρύ’’ μας χαλούσε το κέφι & ιδιαίτερα το κέφι της ΠΑΡΕΑΣ. Η παρέα του καλοκαιριού είχε ιδιαίτερη σημασία & αξία !!! Η έννοια του μοιράσματος, της ανεμελιάς από μόνη της είχε ιδιαίτερη αξία, την αναπολούμε ακόμη & τώρα με νοσταλγία.

4. Αφήναμε τις έννοιες & τους προβληματισμούς στην άκρη, για να ξανά ασχοληθούμε το Φθινόπωρο – Χειμώνα, κάνοντας μια ευχάριστη καλοκαιρινή ανάπαυλα. Μακάρι ακόμα & σήμερα που έχουμε μεγαλώσει, να μπορούσαμε να αφήσουμε πίσω τις έννοιες, στενοχώριες, άγχη που μας προβληματίζουν το καλοκαίρι & να τα ξαναπιάναμε αργότερα. Το διάλειμμα & η ψυχολογική αποτοξίνωση θα μας βοηθούσε να βρούμε λύσεις.

5. Απολαμβάναμε τη ‘‘Μαγεία’’ & την Ομορφιά της στιγμής ! Θριαμβολογούσαμε για τα μικρά, καθημερινά στοιχεία όπως: την παρέα, τα γέλια, τις συζητήσεις, τη θάλασσα, τα καλοκαιρινά φλερτ, τα μπάνια, γιατί προσέθεταν εσωτερική ευεξί.

6. Επιλέγαμε Θετικές Σκέψεις που μας προκαλούσαν Θετική Διάθεση, με γέλιο, τραγούδι, χαρά, αστεία, που αποτελούν στοιχεία μιας Ανέμελης Ζωής, που μας έδειχναν ότι η Ευτυχία απείχε μόνο μια ανάσα.

7. Χαλαρώναμε στις διακοπές, χωρίς ενοχές ή τύψεις, ότι χάνουμε κάτι πολύ σημαντικό, ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας & ότι πρέπει να αφιερώναμε πολύτιμο χρόνο στις δουλειές & επενδύσεις μας, …. Αντί για αυτό απολαμβάναμε ουσιαστικά τις στιγμές του καλοκαιριού !

8. Κατανοούσαμε, χωρίς να το πολύ-αναλύουμε, ότι σημασία έχουν οι Διακοπές γιατί είναι μία περίοδος Χαλάρωσης, Ανασύνταξης & Υιοθέτησης νέων Εμπειριών!

9. Εγκαταλείπαμε τα ‘‘πρέπει’’, τους προβληματισμούς, την καθημερινότητα & βιώναμε αυθεντικά το ΕΔΩ & ΤΩΡΑ !

10. Πιστεύαμε ότι οι υποχρεώσεις & οι εκκρεμότητες θα τακτοποιηθούν στην ώρα τους ‘‘μαγικά’’, ίσως και με τη βοήθεια του μπαμπά & της μαμάς, της γιαγιάς & του παππού, το Φθινόπωρο ή το Χειμώνα πια ! Αλλά το Καλοκαίρι μας ήταν ‘‘ΙΕΡΟ’’, γιατί ήταν σημαντική περίοδος ξεκούρασης & ανεμελιάς. Βλέπαμε τη ζωή Απλά, Ουσιαστικά, Αυθεντικά, χωρίς υπερανάλυση !

likewomangr pos na exeis omorfes diakopes 1

Η ψυχολογική και κοινωνική διάσταση των διακοπών

Οι ψυχολόγοι & κοινωνιολόγοι μετά από έρευνες & μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι καλύτερες διακοπές είναι αυτές που εμπεριέχουν στιγμές χαλάρωσης, ανεμελιάς, ξεκούρασης & υιοθέτηση αλλαγής διάθεσης από το αρνητικό & στενάχωρο σε κάτι πιο θετικό και αισιόδοξο.

Ενδιαφέρον έχουν οι μελέτες που παρατηρούν & εξετάζουν ότι τα περισσότερα θετικά συναισθήματα αναδύονται στους ανθρώπους, όταν κάνουν μικρές εξορμήσεις, αντί για μακροχρόνιες non-stop διακοπές. Οι μικρότερες σε διάρκεια διακοπές & η εναλλαγή εντυπώσεων & στιγμών χαλάρωσης οδηγεί τους ανθρώπους να εκτιμούν περισσότερο τον ελεύθερο χρόνο, το διάλειμμα & τις διακοπές.

Η αιτία αυτού που περιγράψαμε βασίζεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ενώ ξεκινούν τις πολυπόθητες διακοπές με πολλές προσδοκίες, ότι: θα καταφέρουν να πετύχουν ‘‘τέλεια’’ ξεκούραση, θα βιώσουν θεαματικές αλλαγές στο σώμα & τη ψυχή τους, θα γνωρίσουν συναρπαστικούς ανθρώπους, θα διαβάσουν πολλά βιβλία, θα μάθουν καινούργια σπορ, θα καλυτερεύσουν την Υγεία τους & Διατροφή τους, θα βελτιώσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους με γονείς, συντρόφους & παιδιά, θα αφοσιωθούν σε διάβασμα όλων των ενδιαφερόντων βιβλίων που έχουν ‘‘αφήσει’’ όλο τον χρόνο κτλ. Γρήγορα όλες αυτές οι προσδοκίες & οι στόχοι δεν πραγματοποιούνται με αποτέλεσμα να απογοητεύονται.

Ο λόγος είναι ότι δεν κατόρθωσαν να έχουν τα πολυπόθητα αποτελέσματα & γυρίζουν πίσω μετά τη λήξη των διακοπών απογοητευμένοι με τους άλλους & τον εαυτό τους, συνειδητοποιώντας ότι άλλες προσδοκίες είχαν στο μυαλό τους αρχικά & άλλο συνέβη στην πραγματικότητα.

Προβλήματα & ανησυχίες που αντιμετώπιζαν παρέμειναν ακόμα & στις διακοπές, όπου τους δημιούργησαν καινούργια άγχη όπως : ανεπαρκή ξενοδοχεία, καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εγκαύματα από τον ήλιο, τσακωμοί όταν τα μέλη της οικογένειας είχαν διαφορετική αντίληψη για τις ιδανικές διακοπές, καυγάδες, συνωστισμός, δύσκολα οικονομικά, ανεπιθύμητα έντομα κλπ & συναισθήματα ματαίωσης & εξάντλησης.

Οι ερευνητές, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κατέληξαν ότι δεν είναι οι εξωτερικές συνθήκες που μας διαμορφώνουν την πραγματικότητα αλλά ο τρόπος που εμείς αποκωδικοποιούμε στο μυαλό μας αυτή την πραγματικότητα. Άρα, η ποιότητα των οι σκέψεων μας διαμορφώνει την πραγματικότητά μας ! Δηλαδή, οι δυσκολίες, οι αλλαγές, τα εμπόδια είναι δεδομένα στη ζωή.

Η απόφαση είναι δική μας! Θα επιλέξουμε να μας χαλάσουν το κέφι & καταστρέψουν τις διακοπές; Ή θα επιλέξουμε Τρόπο Σκέψης πιο ευέλικτο που μας βοηθά να κινηθούμε στα δύσκολα με Αυτό-αποδοχή, Εν-συναίσθηση, Ανοιχτό μυαλό & να αγκαλιάσουμε τα συναισθήματά μας με Συναισθηματική Ευελιξία & Συναισθηματική Νοημοσύνη E.Q. όπως έχει πει η Dr. Susan David & ο Dr. Daniel Goleman του Harvard University που θα μας φέρουν τελικά καλύτερα αποτελέσματα στην πραγματικότητα, όχι αναγκαστικά με αλλαγή συνθηκών αλλά με αλλαγή νοοτροπίας. Άλλωστε, οι πιθανές αναποδιές αποτελούν τις καλύτερες αναμνήσεις & πηγή για ατέλειωτες αφηγήσεις κατά την επιστροφή.

Τελικά, η Επιτυχία των διακοπών αλλά ακόμη πιο πολύ γενικότερα, η Ευτυχία & η Επιτυχία στη ζωή είναι έννοιες υποκειμενικές & βασίζονται στο πώς εμείς έχουμε αποφασίσει να βλέπουμε & να μεταφράζουμε την πραγματικότητα. Όπως λέει ο υπέροχος δάσκαλος Dr. Wayne Dyer ‘‘Εμείς και η αντίληψή μας για την Ευτυχία δημιουργούν την πραγματικότητά μας, Εμείς είμαστε οι Δημιουργοί της Πραγματικότητάς μας’’!

cover photo freepik

Είμαι Συμβουλευτική Ψυχολόγος με Μετεκπαίδευση με Ed.M., M.A., στο Harvard University, στο χώρο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Ζευγάρια και ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες καθώς και στις Διατροφικές διαταραχές Εφήβων & Ενηλίκων. Έχω εξειδίκευση σε Γυναικεία Θέματα, Εικόνας Σώματος Αυτοπεποίθησης και Διατροφικές Διαταραχές. Επίσης, ασχολούμαι και με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την διαδικασία της Αυτο-ανακάλυψης.

RELATED