Εάν είστε λάτρης της σοκολάτας, τότε δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με έρευνα, οι Αμερικανοί, κατά μέσο όρο, τρώνε περίπου 9,5 κιλά σοκολάτας ετησίως, καταλαμβάνοντας την 9η θέση για τους 10 κορυφαίους καταναλωτές σοκολάτας στον κόσμο. Αν νομίζετε ότι είναι πολλά, ρίξτε μια ματιά στην Ελβετία—κατά μέσο όρο κάθε άτομο εκεί απολαμβάνει περίπου 19,8 κιλά σοκολάτα ετησίως.
Παρόλο που η σοκολάτα είναι νόστιμη, ορισμένες παραλλαγές της μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας – όπως αποδεικνύεται, δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίσες. Για παράδειγμα, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία όταν την απολαμβάνουμε με μέτρο, αλλά άλλα είδη, όπως η λευκή και η σοκολάτα γάλακτος, μπορούν να είναι γεμάτα με λίπη και πρόσθετη ζάχαρη.
Εάν αισθάνεστε ότι η κατανάλωσή της επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας, η αποκοπή της θα μπορούσε να βοηθήσει. Από την καλύτερη νυχτερινή ξεκούραση μέχρι τις λιγότερες εναλλαγές της διάθεσης, εδώ είναι μερικές από τις συνέπειες της εγκατάλειψης της σοκολάτας για 30 ημέρες.
1| Λιγότερες εναλλαγές της διάθεσης
Όταν κόβουμε τη σοκολάτα, κόβουμε και τη ζάχαρη, η οποία μπορεί στη συνέχεια να έχει εξισορροπητική επίδραση στη διάθεσή μας.
Όταν εξαλείφετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, απαλάσσεστε από μια από τις κύριες αιτίες των εναλλαγών της διάθεσης και της ευερεθιστότητας. Η ζάχαρη είναι μια τοξίνη που μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά μας, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί όλεθρο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
2|Καλύτερος ύπνος
Εάν επιδοθείτε στη σοκολάτα αργότερα μέσα στην ημέρα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να κοιμηθείτε το βράδυ μπορεί να είναι δύσκολο. Αυτό συμβαίνει επειδή η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στο άγχος, επομένως η μείωση της ποσότητας που καταναλώνετε μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χαλαροί.
3| Λιγότερες καούρες
Όταν σκεφτόμαστε την καούρα ή την παλινδρόμηση, μπορεί να μας έρχονται στο μυαλό εικόνες από σάλτσα ντομάτας, αλκοόλ και τηγανητά, αλλά ξέρατε ότι η σοκολάτα είναι επίσης κύριος ένοχος; Η σοκολάτα είναι μια όξινη τροφή και μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της καούρας ή της παλινδρόμησης οξέος. Όσο πιο γλυκιά είναι η σοκολάτα, τόσο πιο ενεργητική μπορεί να είναι.
4| Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων
Σε μια μελέτη του 2014 από την JAMA Internal Medicine , διαπιστώθηκε ότι υπήρχε άμεση συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης και του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο. Αλλάζοντας την κατανάλωση της σοκολάτας για πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
cover photo freepik