Skip to main content
likewomangr barbie museum london 8dad03f4

Η θρυλική Barbie γιορτάζει τα 65 χρόνια της, με μια αναδρομική έκθεση στο Design Museum του Λονδίνου, αφιερωμένη στην πιο iconic κούκλα

Επειδή το  likeomangr.gr αγαπάει τη Barbie και τον υπέροχο ροζ κόσμο της, δεν θα μπορούσε να λείψει από την έκθεση αυτή.

Το Design Museum του Λονδίνου φιλοξενεί αυτή τη στιγμή  μια εντυπωσιακή έκθεση για τον εορτασμό των 65 χρόνων της Barbie, της πιο εμβληματικής κούκλας στον κόσμο. Αυτή η εκδήλωση ορόσημο, που διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2025, προσφέρει μια βαθιά βουτιά στην πολιτιστική, κοινωνική και σχεδιαστική εξέλιξη της Barbie από το ντεμπούτο της το 1959. Η έκθεση αποτελεί ένα ζωντανό φόρο τιμής στη διαρκή κληρονομιά της Barbie που κυκλοφόρησε το 1959, χάρη στη Ruth Handler, cofounder και πρώτη πρόεδρο της εταιρείας παιχνιδιών Mattel, η οποία εντόπισε ένα κενό στην αγορά για μια κούκλα που να μοιάζει με γυναίκα και όχι με μωρό. Η Handler συνειδητοποίησε ότι μια κούκλα με ενήλικο σώμα και μια λαμπερή γκαρνταρόμπα, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο και πιο ευέλικτο τρόπο παιχνιδιού στα παιδιά.

Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση που εξερευνά τη σχεδιαστική εξέλιξη μιας από τις πιο διάσημες κούκλες στον κόσμο, παρουσιάζοντας πάνω από 250 αντικείμενα που εξερευνούν το σχέδιο της Barbie, αλλά και την παράλληλη εξέλιξη της μόδας, αρχιτεκτονικής, επίπλων και σχεδιασμού οχημάτων.

Η έκθεση που είναι ένα σχολαστικά επιμελημένο ταξίδι στις δεκαετίες, σχεδιάστηκε από το studio του Sam Jacob και είναι σα  να μπαίνεις σε ένα γιγάντιο σπίτι της Barbie, το σκηνικό είναι φωτεινό και τολμηρό, σε ροζ candy, μπλε και πράσινα χρώματα.  Ξεκινά με μια πρώτης έκδοσης ζωγραφισμένη στο χέρι Barbie, με ένα ασπρόμαυρο μαγιό, ένα μοντέλο ιδιαίτερα περιζήτητο από τους συλλέκτες. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν περισσότερες από 180 μοναδικές κούκλες, όπως  την Twist ‘n’ Turn Barbie (η μέση της μπορεί να στρίβει μπρος-πίσω), την Sunset Malibu Barbie, την Bead Blast Barbie και την Yves Saint Laurent Barbie (με το εμβληματικό φόρεμα Mondrian του γάλλου σχεδιαστή), καθώς και την πρωτοποριακή Barbie, από το 1985, Day to Night, με το ροζ κοστούμι που μεταμορφώνεται σε ένα κομψό βραδινό φόρεμα. Θα παρακολουθήσουν τη μεταμόρφωσή της με τα χρόνια, αντανακλώντας τις μεταβαλλόμενες τάσεις της μόδας και τα κοινωνικά πρότυπα.

Η Barbie ήταν πάντα κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι. υπήρξε ένα πολιτιστικό icon που αντανακλά και μερικές φορές αμφισβητεί τα κοινωνικά πρότυπα. Η έκθεση διερευνά την εξέλιξη της Barbie όσον αφορά την ποικιλομορφία και την αναπαράσταση. Οι πρώτες επικρίσεις για τις μη ρεαλιστικές αναλογίες σώματος της Barbie και την έλλειψη διαφορετικότητας οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές με τα χρόνια. Για αυτό  υπογραμμίζονται κομβικές στιγμές όπως η εισαγωγή της πρώτης Αφροαμερικανής Barbie το 1980, οι Barbies με διαφορετικούς σωματότυπους το 2016 και η πιο πρόσφατη εισαγωγή κούκλων με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης Barbie με σύνδρομο Down, της πρώτης να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι, της πρώτης εγγύου Barbie, όπως και Barbies με ένα ευρύτερο φάσμα αποχρώσεων δέρματος, υφής μαλλιών, αλλά και της πρώτης Barbie που έχει σχεδιαστεί με καμπυλωτό σχήμα σώματος, αντικατοπτρίζοντας τη σημερινή ποικιλόμορφη, πολυπολιτισμική κοινωνία. Επίσης εκτίθεται ένα μοναδικό στο είδος του πρωτότυπο Talking Barbie, το bestseller Totally Hair Barbie και η Barbie που μεταφέρθηκε στο διάστημα από την Ιταλίδα αστροναύτη Samantha Cristoforetti, που εκτίθεται δημόσια για πρώτη φορά.

Ένα από τα κυριότερα σημεία της έκθεσης είναι και η συλλογή της με κούκλες Barbie ντυμένες με ρούχα υψηλής ραπτικής. Παρουσιάζονται συνεργασίες με παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές όπως ο Oscar de la Renta που είναι ο πρώτος couturier που σχεδίασε τα ρούχα της (1985), καταδεικνύοντας το ρόλο της Barbie ως μούσας στη βιομηχανία της μόδας. Η έκθεση εμβαθύνει επίσης στην επίδραση της Barbie στην pop culture, παρουσιάζοντας τις εμφανίσεις της σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ως θέμα τέχνης από σύγχρονους καλλιτέχνες όπως ο Andy Warhol, ενώ παρουσιάζονται και στοιχεία σχετικά με τις διαδικασίες σχεδιασμού και παραγωγής της Mattel.

Στην έκθεση παρουσιάζονται και φίλοι  της Barbie, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου της φίλου, Midge, και της πολύ αγαπημένης Christie και Teresa. καθώς και της μικρότερης αδερφής της Barbie, Skipper. Υπάρχει επίσης μια ενότητα αφιερωμένη στον Ken, όπου θα εμφανίζονται κούκλες Ken έξι δεκαετιών, ώστε ο επισκέπτης να βλέπει την εξέλιξή του από την εισαγωγή του το 1961 και μετά.

Άλλα αντικείμενα από αυτή την ιστορική κούκλα είναι ο κόσμος της Barbie, γεμάτος από σπίτια, εξοχικά, αυτοκίνητα, φορτηγά κατασκήνωσης, πισίνες, αλλά και έπιπλα. Ένα παράδειγμα το πρώτο Barbie  Dreamhouse, που κυκλοφόρησε το 1962, φτιαγμένο από χαρτόνι, αλλά και όλος ο ροζ κόσμος της, συμπεριλαμβανομένης  και μιας πρόσφατης συνεργασίας  με την Kartell, που αναπαράγει πέντε καρέκλες Philippe Starck στο χαρακτηριστικό  χρώμα ροζ  τσιχλόφουσκας της Barbie, δείχνει ότι το σύμπαν της εναρμονίζεται πλήρως με τη σύγχρονη εποχή.

Το 2023, η Barbie μπήκε στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο και αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο αφού η iconic κούκλα ήταν πάντα μια γυναίκα αφιερωμένη στην καριέρα της, που ενθάρρυνε τις νεαρές θαυμάστριές  να εξερευνήσουν τις φιλοδοξίες τους μέσω του παιχνιδιού, όπως ακριβώς και η ίδια έκανε, έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 200 καριέρες.

Η 65η επετειακή έκθεση της Barbie στο Μουσείο Σχεδίου του Λονδίνου είναι μια γιορτή, την οποία  δεν χρειάζεται να είστε fan της Barbie ή παιδί  για να την απολαύσετε. Είναι μια εξερεύνηση του σχεδιασμού, της μόδας, του πολιτισμού και της δύναμης του παιχνιδιού, που προσκαλεί επισκέπτες όλων των ηλικιών να αναλογιστούν τις προσωπικές τους σχέσεις με την Barbie και να εκτιμήσουν το ρόλο της ως καθρέφτη της εξέλιξης της κοινωνίας. Αυτή η έκθεση προσφέρει μια πλούσια, καθηλωτική εμπειρία που τιμά το παρελθόν εμπνέοντας παράλληλα τις μελλοντικές γενιές.

Ανήκω στην ομάδα των γυναικών που δίπλα από τον αριθμό 50 βάζουν ένα θετικό πρόσημο. Αυτό το πρόσημο είναι και ο τρόπος που προσεγγίζω τη ζωή. Ως πρότυπό μου έχω πάντα δυναμικές γυναίκες, που δεν διστάζουν να πειραματιστούν, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν με πάθος την κάθε στιγμή. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία και έχοντας πάντα ως αρχή το σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο και κυρίως στη γυναίκα, υπηρέτησα πιστά κάθε ρόλο που κλήθηκα να παίξω, αυτόν της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, αλλά και της θαυμάστριας της ομορφιάς όπου τη συναντώ. Αυτή την ομορφιά της ζωής που βρίσκεται ακόμη και σε μικροπράγματα γύρω μας θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

RELATED