Skip to main content
likewomangr to syndromo ths megaliteris koris d754ee37

Το Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης, ή αλλιώς το αόρατο βάρος της ευθύνης που επωμίζεται η μεγάλη κόρη κάθε οικογένειας

Σε οικογένειες σε όλο τον κόσμο, η μεγαλύτερη κόρη φέρει συχνά ένα μοναδικό και μερικές φορές αόρατο βάρος ευθύνης.

Γνωστό στην καθομιλουμένη ως «Eldest Daughter Syndrome(EDS)- σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης», αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από τις σημαντικές και συχνά δυσανάλογες προσδοκίες που έχουν από το πρωτότοκο θηλυκό παιδί. Αν και δεν αποτελεί επίσημη ψυχολογική διάγνωση, το σύνδρομο της μεγάλης κόρης περιλαμβάνει μια σειρά από συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυναμικές που μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τη ζωή μιας γυναίκας.

Φυσικά, το «σύνδρομο» υπάρχει εδώ και αιώνες σε πολλά μέρη του κόσμου. Γιατί λοιπόν τώρα γίνεται λόγος για αυτό; Γιατί πια το Eldest Daughter Syndrome είναι πλέον τάση στο TikTok, όπου έφηβες μιλούν για το άδικο αντάλλαγμα της μη εκτιμημένης και, φυσικά μη αμοιβόμενης, εργασίας που προσφέρουν στις οικογένειές τους, ενώ δεν διστάζουν να συζητήσουν ανοιχτά και για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού στη ζωή, την υγεία και την ευημερία τους. Η διάσημη marriage και family therapist, Kati Morton, αναφέρθηκε στα βασικά σημάδια  του «συνδρόμου της μεγαλύτερης κόρης» σε ένα βίντεό της στο  TikTok που έχει προβληθεί πάνω από 6 εκατομμύρια φορές, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε σε ένα άρθρο των New York Times με τίτλο «Γιατί η μεγάλη σου αδερφή σε αγανακτεί».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kati Morton (@katimorton)

Οι ρίζες του συνδρόμου της μεγαλύτερης κόρης μπορούν συχνά να αναχθούν στις παραδοσιακές οικογενειακές δομές και στα κοινωνικά πρότυπα. Ιστορικά, η μεγαλύτερη κόρη αναμενόταν να αναλάβει ρόλο επιστάτη, βοηθώντας στην ανατροφή των μικρότερων αδερφών και στη διαχείριση των οικιακών καθηκόντων. Αυτή η προσδοκία παραμένει σε πολλούς πολιτισμούς σήμερα, όπου η μεγαλύτερη κόρη θεωρείται δευτερεύουσα μητρική φιγούρα, ειδικά όταν οι γονείς εργάζονται ή απασχολούνται με άλλο τρόπο. Εξάλλου δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη θεωρία της υποκατάστασης εργασίας, σύμφωνα με την οποία  όταν οι εργαζόμενες μητέρες έχουν περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο για οικιακή εργασία, οι μεγαλύτερες κόρες συχνά ενεργούν ως «υποκατάστατες». Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για την παροχή φροντίδας και τις δουλειές του σπιτιού. Κατά συνέπεια, η πρόοδος των μητέρων προς την ισότητα των φύλων στην εργασία μπορεί να έχει το κόστος των μεγαλύτερων θυγατέρων τους να παραλαμβάνουν οικιακές ευθύνες σε νεαρή ηλικία.

@katimorton The 8 signs you have eldest daughter syndrome… #eldestdaughter #siblings #siblingcheck ♬ original sound – Kati Morton, LMFT

Οι μεγαλύτερες κόρες βρίσκονται συχνά σε μια θέση όπου πρέπει να ωριμάσουν γρήγορα. Συχνά αναμένεται να επιδείξουν υψηλό βαθμό υπευθυνότητας, αξιοπιστίας και φροντίδας από νεαρή ηλικία. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:

Καθήκοντα φροντίδας: Οι μεγαλύτερες κόρες συχνά αναλαμβάνουν σημαντικές ευθύνες φροντίδας για τα μικρότερα αδέρφια τους, από τη βοήθεια με τις εργασίες στο σπίτι έως τη διαχείριση των ωρών γευμάτων και της βραδινής  ρουτίνας.

Συναισθηματική Υποστήριξη: Μπορεί επίσης να γίνουν βασικό σύστημα συναισθηματικής υποστήριξης για τα αδέρφια τους και μερικές φορές ακόμη και για τους γονείς τους, ενεργώντας ως διαμεσολαβητής ή έμπιστος.

Υψηλές προσδοκίες: Υπάρχει συχνά μια σιωπηρή προσδοκία για τη μεγαλύτερη κόρη να δώσει το καλό παράδειγμα, να διαπρέψει ακαδημαϊκά και να πετύχει σε προσωπικές προσπάθειες, αντανακλώντας θετικά την οικογένεια.

Ο ψυχολογικός και συναισθηματικός αντίκτυπος του συνδρόμου της μεγαλύτερης κόρης μπορεί να είναι βαθύς. Η συνεχής πίεση να είσαι υπεύθυνη και τέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ζητημάτων, όπως:

Στρες και άγχος: Η διαρκής ανάγκη για κάλυψη υψηλών προσδοκιών μπορεί να προκαλέσει σημαντικό στρες και άγχος.

Τελειομανία: Οι μεγαλύτερες κόρες μπορεί να αναπτύξουν τάσεις τελειομανίας, προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε μη ρεαλιστικά πρότυπα σε διάφορες πτυχές της ζωής τους.

Ενοχές: Μπορεί να βιώσουν ενοχές όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες ή όταν δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες σε σχέση με τις ανάγκες της οικογένειάς τους.

Εξουθένιση: Οι αδυσώπητες ευθύνες μπορεί να οδηγήσουν σε σωματική και συναισθηματική εξάντληση, επηρεάζοντας τη συνολική τους ευημερία.

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου της μεγαλύτερης κόρης απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια τόσο από τις οικογένειες  όσο και από τα άτομα που επηρεάζονται. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του φόρτου:

Ανακατανομή ευθυνών: Οι οικογένειες θα πρέπει να προσπαθήσουν να κατανείμουν τις ευθύνες του νοικοκυριού πιο δίκαια σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τη σειρά γέννησης.

Ενθαρρύνετε την Ανοικτή Επικοινωνία: Η δημιουργία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος όπου ενθαρρύνεται η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και διαχείριση των προσδοκιών.

Υποστηρίξτε την ανεξαρτησία: Το να επιτρέπετε στις μεγαλύτερες κόρες να επιδιώκουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και να αναπτύξουν ανεξαρτησία εκτός του οικογενειακού τους ρόλου μπορεί να είναι ενδυνάμωση.

Αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη: Η θεραπεία ή η συμβουλευτική μπορεί να είναι επωφελής για όσους παλεύουν με τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του συνδρόμου της μεγαλύτερης κόρης.

Το σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης είναι μια αντανάκλαση της βαθύτερης κοινωνικής και οικογενειακής δυναμικής που ασκεί αδικαιολόγητη πίεση στο πρωτότοκο θηλυκό παιδί. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των μεγαλύτερων κοριτσιών παντού. Προάγοντας πιο δίκαιες οικογενειακές δομές και υποστηρίζοντας τις ατομικές ανάγκες κάθε παιδιού, οι οικογένειες μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων θυγατέρων, θα ευδοκιμούν χωρίς το αόρατο βάρος της δυσανάλογης ευθύνης.

cover photo freepik

Ανήκω στην ομάδα των γυναικών που δίπλα από τον αριθμό 50 βάζουν ένα θετικό πρόσημο. Αυτό το πρόσημο είναι και ο τρόπος που προσεγγίζω τη ζωή. Ως πρότυπό μου έχω πάντα δυναμικές γυναίκες, που δεν διστάζουν να πειραματιστούν, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν με πάθος την κάθε στιγμή. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία και έχοντας πάντα ως αρχή το σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο και κυρίως στη γυναίκα, υπηρέτησα πιστά κάθε ρόλο που κλήθηκα να παίξω, αυτόν της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, αλλά και της θαυμάστριας της ομορφιάς όπου τη συναντώ. Αυτή την ομορφιά της ζωής που βρίσκεται ακόμη και σε μικροπράγματα γύρω μας θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

RECENT

RELATED