Skip to main content
gumnastiki e1717484126797 f79a56cf

Οι 5 τρόποι που επιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών μετά την προπόνηση

Αν έχεις κάνει ποτέ πεζοπορία, έτρεξες μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι είχες προγραμματίσει ή έχεις γυμναστεί μετά από πολύ καιρό αδράνειας, το πιθανότερο είναι ότι έχεις βιώσει μυϊκό πόνο. Οι μύες μεγαλώνουν και γίνονται πιο δυνατοί όταν υποβάλλονται σε δυνάμεις που προκαλούν μικροσκοπικά ρήγματα στις μυϊκές ίνες. Αν και δεν υπάρχουν προκαθορισμένες οδηγίες για την αποφυγή του πόνου, οι ακόλουθες στρατηγικές μπορεί να σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμες για την αποκατάσταση των μυών:

Φάε σωστά: Το σώμα σου χρειάζεται πρωτεΐνη για να επισκευάσει τους μύες, υδατάνθρακες για να τροφοδοτήσει την επόμενη προπόνηση σου και υγιή λίπη για να λιπάνει τις αρθρώσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να το τροφοδοτείς τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση.

fagito likewoman

Ενυδατώσου σωστά: Όσον αφορά την αποκατάσταση των μυών, η αφυδάτωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς σου. Για να επαναφέρεις τους κατεστραμμένους μύες, χρειάζεσαι νερό.

Καλό ζέσταμα: Αφιέρωσε 10 έως 15 λεπτά για να τεντώσεις τους μύες με μερικές ασκήσεις διατάσεων που ακολουθούνται από εύκολη αερόβια δραστηριότητα (αργό τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα). Αυτή η στρατηγική θα αποτρέψει ενδεχόμενο τραυματισμό.

bruce mars gJtDg6WfMlQ unsplash

Καλό μασάζ: Το μασάζ σε έναν πονεμένο μυ μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του σφιξίματος. Στέλνει επίσης ροή αίματος στην περιοχή και ωθεί το συσσωρευμένο υγρό έξω από το σώμα, γεγονός που βοηθά στην επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Συνέχισε να κινείσαι: Η άσκηση μπορεί να φαίνεται κακή ιδέα όταν οι μύες υποφέρουν ήδη, αλλά έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η ελαφριά δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος και επιταχύνει την ικανότητα του σώματος να αποστραγγίζει τα απόβλητα και τις χημικές ουσίες που συνδέονται με μυϊκούς πόνους.

Τούτου λεχθέντος, το πιο σημαντικό όλων είναι να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ του μυϊκού πόνου και ενός τραυματισμού. Εάν δεν μπορείς να λυγίσεις και να επεκτείνεις  τα άκρα σου χωρίς πόνο μετά από μερικές ημέρες, μπορεί να το πιάσιμό σου να οφείλεται σε τραυματισμό, συνεπώς θα πρέπει να καλέσεις το γιατρό σου.

Cover Photo: Unsplash

RECENT

RELATED