Skip to main content
ginaika sto parathiro e1717394874285 ea54458e

Τα κρυφά σημάδια που υποδεικνύουν ότι έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι λέξεις “Ονειρέψου το, Κάνε το πράξη” και “Πίστεψε στον εαυτό σου” φαίνονται φανταστικές στη σφαίρα της φαντασίας σου. Ωστόσο, ταιριάζει στα αλήθεια με τον εσωτερικό σου μονόλογο; Ο καθένας μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένος κάποια στιγμή στη ζωή του, ή να ανησυχεί να δοκιμάσει κάτι νέο. «Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές μας», εξηγεί η Dr. Lauren Napolitano, ψυχολόγος, σε σχετικό άρθρο και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα στρες, κατάθλιψη και άγχος.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατό να αλλάξει κανείς αυτή τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία. Η γνώση των κοινών συμπεριφορών χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι ένα τεράστιο πρώτο βήμα.

Τα σημάδια που υποδηλώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με τους ψυχολόγους:

  1. Αποφυγή

Η αποφυγή καταστάσεων είναι μια από τις μεγαλύτερες κόκκινες σημαίες ενός ατόμου με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται χαμηλή αυτοπεποίθηση σε έναν τομέα της ζωής τους, τείνουν να αποφεύγουν ή να μείνουν μακριά από αυτήν την εμπειρία.

ginaika likewoma

  1. Προκατάληψη γεγονότων

Ο Δρ Michael Jones, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος, λέει ότι πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν καταστάσεις επειδή είναι πεπεισμένοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

«Συνήθως, όταν προδικάζεις καταστάσεις, περιορίζεις τον εαυτό σου», λέει ο Δρ Jones.

  1. Αρνητικές σκέψεις

Όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν στο ότι ένας αρνητικός εσωτερικό διάλογος λειτουργεί ως κόκκινη σημαία χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επαναλαμβάνουν αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους, όπως «δεν θα μπορέσω ποτέ να το κάνω» ή «δεν είμαι καλός σε αυτό».

  1. Άγχος

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να έχουν άγχος και συνήθως δεν λειτουργούν καλά υπό πίεση.

«Συχνά, οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση έχουν άγχος επειδή ανησυχούν για την ικανότητά τους να διαχειρίζονται επερχόμενους στρεσογόνους παράγοντες», λέει ο Δρ Napolitano.

  1. Κατάθλιψη

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και η κατάθλιψη είναι ανασταλτικός παράγοντας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πολύ χρήσιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να αξιολογήσουμε την κατάσταση που μας προκαλεί άγχος και να αναρωτηθούμε: “Ποιο είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο και πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;”

skia

  1. Διαρκής σύγκριση

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να βρεθούν να συγκρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους με άλλους.

Cover Photo: Unsplash

RECENT

RELATED