Skip to main content
tsai e1717239179923 e14d2394

Τσάι: Τα 5 είδη που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Το τσάι είναι ένα ρόφημα που απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να το φτιάξετε ρίχνοντας ζεστό νερό σε φύλλα τσαγιού, αφήνοντάς τα να βράσουν για αρκετά λεπτά, ώστε η γεύση τους να εμποτιστεί στο νερό. Αυτό το αρωματικό ρόφημα παρασκευάζεται συνήθως από τα φύλλα της Camellia sinensis, ενός τύπου αειθαλούς θάμνου που προέρχεται από την Ασία.

Η κατανάλωση τσαγιού έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ορισμένες μελέτες έχουν ακόμη δείξει ότι το τσάι μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους και να βοηθήσει στη μείωση του λίπους στην κοιλιά. Παρακάτω θα βρεις 6 από τα καλύτερα τσάγια που μπορείς να εντάξεις και εσύ στην καθημερινότητά σου για μια ισορροπημένη διατροφή.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη τσαγιού και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι επίσης ένα από τα πιο αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους. Υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που το συνδέουν με μειώσεις τόσο στο βάρος όσο και στο σωματικό λίπος.

Πιστεύεται ότι οι κατεχίνες – οι οποίες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο πράσινο τσάι – θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση του μεταβολισμού και στην καύση λίπους, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Το ίδιο αποτέλεσμα ισχύει επίσης για το matcha, έναν τύπο πράσινου τσαγιού σε σκόνη υψηλής συγκέντρωσης που περιέχει τα ίδια ευεργετικά συστατικά με το κανονικό πράσινο τσάι.

tsagia

Τσάι Puerh

Επίσης γνωστό ως pu’er ή pu-erh tea, το τσάι puerh είναι ένα είδος κινέζικου μαύρου τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση.

Το απολαμβάνουμε συχνά μετά από ένα γεύμα και έχει ένα γήινο άρωμα που τείνει να αναπτύσσεται όσο περισσότερο αποθηκεύεται.

Ορισμένες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το τσάι Puerh μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων.

Τσάι Oolong

Το τσάι Oolong είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο τσάι που έχει μερικώς οξειδωθεί, τοποθετώντας το κάπου μεταξύ πράσινου και μαύρου τσαγιού όσον αφορά την οξείδωση και το χρώμα.

Συχνά περιγράφεται ότι έχει φρουτώδες άρωμα και μοναδική γεύση, αν και αυτά μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το επίπεδο οξείδωσης.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι oolong θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της απώλειας βάρους βελτιώνοντας την καύση λίπους και επιταχύνοντας τον μεταβολισμό.

tsai likewoman

Λευκό τσάι

Το λευκό τσάι ξεχωρίζει μεταξύ άλλων τύπων τσαγιού επειδή είναι ελάχιστα επεξεργασμένο και συλλέγεται όσο το φυτό τσαγιού είναι ακόμα νέο. Έχει μια ξεχωριστή γεύση πολύ διαφορετική από άλλα είδη τσαγιού.

Τα οφέλη του λευκού τσαγιού είναι καλά μελετημένα και κυμαίνονται από τη βελτίωση της στοματικής υγείας έως τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων σε ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, το λευκό τσάι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και σωματικού λίπους.

Τσάι βοτάνων

Τα αφεψήματα από βότανα περιλαμβάνουν την έγχυση βοτάνων, μπαχαρικών και φρούτων σε ζεστό νερό. Διαφέρουν από τα παραδοσιακά τσάγια επειδή συνήθως δεν περιέχουν καφεΐνη και δεν παρασκευάζονται από τα φύλλα της Camellia sinensis.

Οι δημοφιλείς ποικιλίες τσαγιού από βότανα περιλαμβάνουν το τσάι rooibos, το τσάι τζίντζερ, το τσάι από τριαντάφυλλο και το τσάι ιβίσκου.

Αν και τα συστατικά και οι συνθέσεις των τσαγιών βοτάνων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι τα αφεψήματα από βότανα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους και στην απώλεια λίπους.

Cover Photo: Unsplash

RECENT

RELATED