Skip to main content
likewomangr LADY DIANA 19 c13ddc59

Princess Diana: Μια έκθεση μέσα από τον φακό του επίσημου φωτογράφου της, στις πιο εμβληματικές και οικείες στιγμές της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Στις  25 Μαΐου 2024, στο  St Katharine Docks άνοιξε τις πόρτες της η Princess Diana: Accredited Access Exhibition.

Πρόκειται για μια περιπατητική έκθεση από 75 φωτογραφίες σε φυσικό μέγεθος, της Πριγκίπισσας Νταϊάνα και της οικογένειάς της. Η έκθεση σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Λος Άντζελες και τη Μελβούρνη πριν φτάσει στο Λονδίνο, όπου θα παραμείνει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι βασιλικοί φωτογράφοι Anwar Hussein και οι γιοί του Samir και Zak, είναι  η μακροβιότερη οικογένεια επίσημων βασιλικών φωτογράφων έχοντας περάσει συλλογικά πάνω από τέσσερις δεκαετίες δουλεύοντας δίπλα στην πριγκίπισσα Νταϊάνα και την οικογένειά της.

b0ceda68 4053 4334 9e80 8faf988c91f5

Η έκθεση συνδυάζει ένα εντυπωσιακό, οπτικό-ακουστικό ταξίδι των πιο αναγνωρίσιμων και εμβληματικών φωτογραφιών της με ιστορίες από τα παρασκήνια, τι είδαν ή τι άκουσαν οι ίδιοι, ρίχνοντας  νέο φως σε μια από τις πιο φωτογραφημένες γυναίκες στον κόσμο.

likewomangr LADY DIANA 11

Οι προσωπικές ιστορίες, προιόν της σχέσης  εμπιστοσύνης μεταξύ του Ανουάρ Χουσεΐν και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ρίχνουν φως στη συναισθηματική διαδρομή της πριγκίπισσας και αποτυπώνουν τον αφιλτράριστο και γνήσιο δεσμό μεταξύ μητέρας και γιων.

Ο Hussein, ο οποίος άρχισε να φωτογραφίζει την Νταϊάνα μόλις δημοσιοποιήθηκε η σχέση της με τον Κάρολο και ενώ ήταν ακόμη βοηθός νηπιαγωγείου, δήλωσε ότι: «Ήξερε πώς να μεταφέρει ένα μήνυμα μέσω μιας φωτογραφίας». Ενώ στον ηχητικό οδηγό της έκθεσης, λέει: «Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου στη φωτογράφιση της πριγκίπισσας Νταϊάνα, λέω συχνά ότι γράφεται ιστορία. Δεν έχει ξαναγίνει. Είμαι εδώ για να το φωτογραφίσω».

likewomangr LADY DIANA 12

Το κεντρικό στοιχείο της έκθεσης περιλαμβάνει ειλικρινείς λήψεις που αποκαλύπτουν την παιχνιδιάρικη και άτυπη πλευρά της βασιλικής ζωής. Υπάρχουν εικόνες της Νταϊάνα ως μέλλουσας  μητέρας, μητέρας, fashion icon και ανθρωπίστριας.

Μια σειρά από φωτογραφίες  δείχνουν  την Νταϊάνα και τους γιους της να απολαμβάνουν χαρούμενες στιγμές μαζί, σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες δημόσιες εμφανίσεις τους. Αυτές οι ειλικρινείς στιγμές αποτυπώνουν την ουσία της προσέγγισης της Νταϊάνα στη μητρότητα, δίνοντας έμφαση στη διασκέδαση, την αγάπη και την αίσθηση της κανονικότητας.  Η έκθεση αποτυπώνει έξοχα την αγάπη που μοιράστηκε η Νταϊάνα με τους δύο γιους της και τη σημασία που έδινε στην  οικογένεια.  Χωρισμένη σε διαφορετικές ενότητες της ζωής της αείμνηστης βασιλικής οικογένειας, η διάταξη δεν φαίνεται ποτέ να απεικονίζει τη ζωή της με τον Γουίλιαμ χωρίς τον Χάρι  και το αντίστροφο. Οι φωτογραφίες προκαλούν μια αίσθηση ζεστασιάς και στοργής και υπογραμμίζουν τα φυσικά μητρικά ένστικτα της Νταϊάνα και την αποφασιστικότητά της να προσφέρει ένα στοργικό και περιποιητικό περιβάλλον για τα παιδιά της.

likewomangr LADY DIANA 13

Συγκινητικό είναι το αφιέρωμα στις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Νταϊάνα, με φωτογραφίες της σε διάφορες  ανθρωπιστικές εκδηλώσεις. Μερικές από αυτές τις εικόνες, συμπεριλαμβανομένης αυτών  που  περπατά σε ένα ναρκοπέδιο της Αγκόλας και της χειραψίας με έναν ασθενή με AIDS  χρησιμεύουν ως μια ισχυρή υπενθύμιση της συμπόνιας και της αφοσίωσής της στο να κάνει τη διαφορά στον κόσμο.

likewomangr LADY DIANA 4

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία είναι της Νταϊάνας να κουβαλάει ένα νεαρό καρκινοπαθή σε νοσοκομείο στη Λαχόρη του Πακιστάν, ο οποίος αργότερα πέθανε. Ο Φωτογράφος αφηγείται: «Η Νταϊάνα μου είπε ότι από τόσες πολλές φωτογραφίες της, αυτή ήταν η αγαπημένη της φωτογραφία. Παρόλο που το αγόρι ήταν τυφλό και πονούσε πολύ από όλα τα χειρουργικά κοψίματα και τις πληγές στο κεφάλι και το σώμα του, μπορείτε να δείτε ότι την κοιτάζει με αγάπη και φαίνεται ότι ένιωθε τη φροντίδα που είχε για εκείνον. Στην πραγματικότητα τον κράτησε για πολύ καιρό, σαν να ήταν δικό της μωρό. Συγκινήθηκε πολύ όταν έμαθε ότι το αγόρι πέθανε λίγο μετά την επίσκεψή της».

likewomangr LADY DIANA 5

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και η φωτογραφία με το αξέχαστο φόρεμα της «εκδίκησης», που λέγεται ότι είχε φορέσει σκόπιμα η Νταϊάνα σε έναν αρραβώνα τη νύχτα που ο Κάρολος παραδέχτηκε τη μοιχεία  του στην τηλεόραση.

Από το διάσημο revenge  φόρεμα,  μέχρι τη μοναχική πόζα του Taj Mahal, η αείμνηστη Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, γνώριζε τη δύναμη της φωτογραφίας και τις περισσότερες φορές ο διάσημος βασιλικός φωτογράφος Anwar Hussein ήταν έτοιμος να τη βοηθήσει να την εκμεταλλευτεί. Έτσι στην έκθεση με δεξιοτεχνία αντιπαραθέτει την εικόνα της μοναχικής πριγκίπισσας  μπροστά στο Taj Mahal με μια που τραβήχτηκε χρόνια αργότερα, όπου ο Γουίλιαμ και η Κάθριν κάθονταν μπροστά στο ίδιο μνημείο ο ένας δίπλα στον άλλο.

likewomangr LADY DIANA 6

Η Princess Diana: Accredited Access Exhibition είναι κάτι περισσότερο από μια απλή έκθεση. Είναι ένας εγκάρδιος φόρος τιμής σε μια αξιόλογη γυναίκα, ανθρωπίστρια και πάνω από όλα μητέρα. Μέσα από τον φακό του προσωπικού της φωτογράφου, οι επισκέπτες καλούνται να βιώσουν τις ιδιωτικές χαρές και τις δημόσιες προκλήσεις μιας οικογένειας που έχει αγγίξει τις καρδιές εκατομμυρίων. Αυτή η έκθεση είναι κάτι που πρέπει να δει όποιος επιθυμεί να κατανοήσει βαθύτερα τη ζωή και την κληρονομιά της πριγκίπισσας Νταϊάνα και πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Anwar και οι γιοι του κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη βασιλική οικογένεια αποτυπώνοντας τη ζωή και τα συναισθήματά τους.

likewomangr LADY DIANA 7

likewomangr LADY DIANA 8

likewomangr LADY DIANA 9

likewomangr LADY DIANA 10

likewomangr LADY DIANA

likewomangr LADY DIANA 17

Ανήκω στην ομάδα των γυναικών που δίπλα από τον αριθμό 50 βάζουν ένα θετικό πρόσημο. Αυτό το πρόσημο είναι και ο τρόπος που προσεγγίζω τη ζωή. Ως πρότυπό μου έχω πάντα δυναμικές γυναίκες, που δεν διστάζουν να πειραματιστούν, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν με πάθος την κάθε στιγμή. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία και έχοντας πάντα ως αρχή το σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο και κυρίως στη γυναίκα, υπηρέτησα πιστά κάθε ρόλο που κλήθηκα να παίξω, αυτόν της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, αλλά και της θαυμάστριας της ομορφιάς όπου τη συναντώ. Αυτή την ομορφιά της ζωής που βρίσκεται ακόμη και σε μικροπράγματα γύρω μας θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

RECENT

RELATED