Skip to main content
likewomangr KATE SPADE LONDON 1 603766c9

Kate Spade: Η αμερικανίδα designer που απέδειξε ότι το αληθινό στυλ δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα

Το εμβληματικό όνομα της, από το ξεκίνημά της ως ένα brand τσαντών μέχρι την εξέλιξή της σε ένα  παγκόσμιο lifestyle brand.

Η Kate Spade άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη βιομηχανία, συνώνυμο των ζωντανών χρωμάτων, της παιχνιδιάρικης κομψότητας και της ξεχωριστής αισθητικής.

Η Kate Spade, ή αλλιώς Katherine Noel Brosnahan, συνίδρυσε το brand το 1993 με τον σύζυγό της, Andy Spade. Αυτό που ξεκίνησε ως μια συλλογή από κομψές, χρηστικές τσάντες σύντομα άνθισε σε μια πλήρη αυτοκρατορία μόδας. Εμπνευσμένη από την ανάγκη που αντιλήφθηκε στην αγορά για απλές, κομψές τσάντες, η Kate Spade ξεκίνησε να δημιουργήσει σχέδια που ήταν λειτουργικά και μοντέρνα. Ενσάρκωσε τη δική της αισθητική, με το proto-1960s bouffant, τα nerd γυαλιά και το παιχνιδιάρικο χαμόγελό της. Πίσω όμως από αυτή την εικόνα υπήρχε ένα επιχειρηματικό μυαλό που κατανοούσε τις ευκαιρίες για την οικοδόμηση ενός lifestyle brand, σχεδόν πριν από την επίσημη ύπαρξη του όρου. Η αγορά μιας τσάντας Kate Spade ήταν ένα τελετουργικό ενηλικίωσης για μια γενιά  Αμερικανίδων.

c5081c7f 2001 4bd3 9476 020503a6cc96 1

Έτσι το 1996, το  Council of Fashion Designers of America βράβευσε τη Spade ως “Το νέο ταλέντο μόδας της Αμερικής στα αξεσουάρ” για τα κλασικά της σχέδια. Το 1998, ο ίδιος οργανισμός την τίμησε ξανά ως “Καλύτερη Σχεδιάστρια Αξεσουάρ της Χρονιάς”. Ενώ κέρδισε  τρία βραβεία σχεδίασης  το 2004, μεταξύ των οποίων το “Giants of Design Award for Tastemaker” της House Beautiful, το “American Food and Entertaining Award for the Year Designer of the Year” της  Bon Appétit και το “Elle Decor International Design Award for Bedding” της Elle Decor. Το 2017, εισήχθη στο Entrepreneur Hall of Fame στο Henry W. Bloch School of Management στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, στο Κάνσας Σίτι και παράλληλα ανακηρύχθηκε ως  ένα από τα πιο δημιουργικά άτομα στο χώρο των  επιχειρήσεων  από την Fast Company.

likewomangr KATE SPADE LONDON 1 1

Ένα από τα χαρακτηριστικά των σχεδίων της είναι η ξεχωριστή αισθητική τους. Χαρακτηρισμένες από καθαρές γραμμές, έντονα χρώματα και ιδιότροπα μοτίβα, οι δημιουργίες της αποπνέουν μια αίσθηση χαράς που είναι ταυτόχρονα μεταδοτική και ακαταμάχητη. Είτε πρόκειται για πουά, είτε για πορτοφόλι με ρίγες είτε για ένα φόρεμα με λουλούδια, τα σχέδια της Kate Spade είναι άμεσα αναγνωρίσιμα και λατρεμένα παγκοσμίως.

Το όνομά της έγινε συνώνυμο με τις χαριτωμένες, έξυπνες τσάντες που έγιναν αμέσως επιτυχία.  Cosmopolitan γυναίκες καριέρας, αλλά και νεαρά κορίτσια, υιοθέτησαν το στυλ της τσάντας που πρότεινε, αντικαθιστώντας τα Fendi clutch ή τα Chanel με μια Kate Spade που αντιπροσώπευε το status του πιο εφικτού, panamerican style.  Η Kate Spade έγινε το πολύ ορατό πρόσωπο του brand της και άνοιξε το δρόμο για γυναίκες σχεδιάστριες  lifestyle όπως η Tory Burch ή η Jenna Lyons του J. Crew.

40ca1c08 67df 4c6b a040 bf5aa39c67c1

Η εκλεπτυσμένη εμφάνιση των τσαντών της, άρεσε τόσο πολύ στις νεαρές Αμερικανίδες , γιατί διέθεταν μια ωριμότητα που όμως δεν εμπόδιζε μια νεαρή έφηβη να τις κρατήσει. Υπήρχε εποχή στο Μανχάταν που ήταν αδύνατο να περπατήσεις ένα τετράγωνο στην πόλη χωρίς να δεις μια Kate Spade, όπως χαρακτηριστικά θυμάται η αρχισυντάκτρια της Vogue Anna Wintour.

Ενώ οι τσάντες της  παραμένουν η καρδιά του brand, η Kate Spade έχει επεκταθεί και σε  μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, γυαλιά και αρώματα. Κάθε κομμάτι αντικατοπτρίζει το χαρακτηριστικό μείγμα κομψότητας και ιδιαιτερότητας του brand, καθιστώντας το αγαπημένο τόσο στους λάτρεις της μόδας όσο και στους λάτρεις του στυλ, όπως οι   Taylor Swift, Karlie Kloss, Julia Roberts, Drew Barrymore, Winona Ryder, Cindy Crawford, Sandra Bullock αλλά και η  Kate Middleton. Για αυτό άλλωστε η guru του στυλ και αρχισυντάκτρια της Vogue, Anna Wintour, είχε πει ότι:  «Η Kate Spade έχει  ένα αξιοζήλευτο χάρισμα να κατανοεί τι ακριβώς θέλουν να φορέσουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο».

eafa6171 1090 49c8 817b dc37f9152464

Με τα χρόνια, η Kate Spade έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα brand μόδας, έχει γίνει πολιτιστικό φαινόμενο.

Η ξεχωριστή του αισθητική έχει διαποτίσει την pop culture, επηρεάζοντας τα πάντα, από τις τάσεις στις πασαρέλες μέχρι την εσωτερική διακόσμηση. Διασημότητες, παράγοντες επιρροής και καθημερινοί καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει το παιχνιδιάρικο αλλά και κομψό στυλ του brand, εδραιώνοντας τη θέση του  ως icon της μόδας.

Η κληρονομιά που άφησε πίσω της η Kate Spade μετά τον τραγικό θάνατό της το 2018, είναι η διαχρονική απήχησή της στους θιασώτες της μόδας σε όλο τον κόσμο. Παρά τον πρόωρο θάνατό της, το brand παραμένει τόσο ζωντανό και επίκαιρο όσο ποτέ, ως μια απόδειξη της διαρκούς δύναμης του οράματος και της δημιουργικότητάς της.

7bbba1dc d190 4ba9 b476 ec3a84955e4b

Η Kate Spade μπορεί να ξεκίνησε ως μια πολλά υποσχόμενη εταιρεία τσαντών, αλλά έκτοτε έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αγαπημένο στους λάτρεις της μόδας όλων των ηλικιών. Με τη χαρακτηριστική αισθητική, την παιχνιδιάρικη πολυπλοκότητα και τη διαρκή ελκυστικότητα, η κληρονομιά της Kate Spade είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές, αποδεικνύοντας ότι το αληθινό στυλ δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα.

Ανήκω στην ομάδα των γυναικών που δίπλα από τον αριθμό 50 βάζουν ένα θετικό πρόσημο. Αυτό το πρόσημο είναι και ο τρόπος που προσεγγίζω τη ζωή. Ως πρότυπό μου έχω πάντα δυναμικές γυναίκες, που δεν διστάζουν να πειραματιστούν, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν με πάθος την κάθε στιγμή. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία και έχοντας πάντα ως αρχή το σεβασμό και την αγάπη στον άνθρωπο και κυρίως στη γυναίκα, υπηρέτησα πιστά κάθε ρόλο που κλήθηκα να παίξω, αυτόν της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, αλλά και της θαυμάστριας της ομορφιάς όπου τη συναντώ. Αυτή την ομορφιά της ζωής που βρίσκεται ακόμη και σε μικροπράγματα γύρω μας θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

RECENT

RELATED