Skip to main content
kolimvisi likewoman 82f43a92

Προστασία από τον ήλιο: 4 τρόποι να απολαύσουμε τα οφέλη του αποφεύγοντας παράλληλα τον καρκίνο του δέρματος

Το δέρμα μας έχει ένα είδος σχέσης αγάπης-μίσους με τον ήλιο. Από τη μία, απορροφά τις ακτίνες του και τις χρησιμοποιεί για να παράγει βιταμίνη D – ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα μας για να κάνει υγιή οστά. Λειτουργεί επίσης ως ένας φυσικός ενισχυτής της διάθεσης και μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, η προστασία από τον ήλιο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες παραμένει προτεραιότητα.

Και αυτό διότι μπορεί κυριολεκτικά να κάψει το δέρμα μας, κάτι που πυροδοτεί μια χιονοστιβάδα προβλημάτων υγείας. Στις χειρότερες περιπτώσεις, η σοβαρή βλάβη από τον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Προστασία από τον ήλιο: Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τα οφέλη του αλλά και να προφυλαχτούμε;

Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό

Και όταν λέμε πάντα, εννοούμε πάντα – ακόμα κι αν η πρόβλεψη λέει κυρίως νεφελώδης καιρός. Αυτό συμβαίνει διότι οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να διαπεράσουν ακόμη και τα πιο παχιά καλύμματα σύννεφων και να προκαλέσουν ζημιά στο δέρμα σας χωρίς καν να το καταλάβετε.

paralia

Επιλέξτε το σωστό αντηλιακό

Όταν πηγαίνει κανείς σε οποιοδήποτε φαρμακείo, γρήγορα τον κατακλύζει ο αριθμός των επιλογών που έχει όσον αφορά το αντηλιακό. Συνιστούμε να επιλέγετε τα αντηλιακά που έχουν τιμή αντηλιακής προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερη.

Ο δείκτης SPF είναι ένα μέτρο του πόση ηλιακή ενέργεια (ή ακτινοβολία UV) απαιτείται για να κάψει το δέρμα σας αφού προστατευτεί με αντηλιακό. Για παράδειγμα, ένα αντηλιακό με SPF 30 σημαίνει ότι το δέρμα σας θα πάρει 30 φορές περισσότερο χρόνο για να καεί από ό,τι χωρίς καμία προστασία.

rouxa paralias

Η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας ωστόσο κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενδεχομένως να μπορείτε να περάσετε μια ώρα στον ήλιο στις 9 το πρωί, αλλά μόνο 15 λεπτά στη 13:00.

Το να καλύπτεστε με ένα ισχυρό αντηλιακό (και να το εφαρμόζετε ξανά συχνά) σας προστατεύει όλη την ημέρα και καθώς αλλάζουν τα επίπεδα ηλιακής ενέργειας.

Να είστε προσεκτικοί γύρω από το νερό και την άμμο

Η επιφάνεια της άμμου και του νερού λειτουργούν ως μεγάλοι καθρέφτες, μεγεθύνοντας τις ακτίνες του ήλιου αντανακλώντας τις πίσω στο δέρμα σας. Εάν βρίσκεστε γύρω από άμμο ή/και νερό, φροντίστε να ανανεώνετε συχνά το αντηλιακό σας.

Βγείτε έξω τις κατάλληλες ώρες

Αναφέραμε προηγουμένως ότι η ηλιακή ενέργεια είναι πιο έντονη σε ορισμένες στιγμές της ημέρας. Γι’ αυτό σας προτείνουμε να προσπαθήσετε να προγραμματίσετε τις υπαίθριες δραστηριότητες πριν από τις 10 το πρωί και μετά τις 16:00, όταν ο κίνδυνος βλάβης του δέρματος είναι λιγότερο σοβαρός.

Cover Photo: Unsplash

RECENT

RELATED