Skip to main content
upnos likewoman e1715929733220 3bbd650e

Τεχνική 4-7-8: Η μέθοδος αναπνοής που υπόσχεται καλύτερο ύπνο και λιγότερο άγχος

Η ενσυνείδητη αναπνοή στοχεύει να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα σε περιόδους στρες, αν και λόγω των πολλών διαφορετικών τύπων τεχνικών ενσυνείδητης αναπνοής, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε ποια στρατηγική είναι η καλύτερη για εσάς. Η τεχνική 4-7-8 είναι μια δημοφιλής μέθοδος που μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη, όπως βοήθεια με το άγχος, τον ύπνο και την εστίαση, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Γνωστή και ως «χαλαρωτική αναπνοή», η μέθοδος 4-7-8 έχει αρχαίες ρίζες στην πραναγιάμα, η οποία είναι η πρακτική της ρύθμισης της αναπνοής, αλλά έγινε δημοφιλής από τον ειδικό της ολοκληρωμένης ιατρικής Δρ Andrew Weil το 2015.

Τι είναι η τεχνική 4-7-8;

Η τεχνική αναπνοής 4-7-8 αναπτύχθηκε από τον Andrew Weil, M.D., ιδρυτή και διευθυντή του Andrew Weil Center for Integrative Medicine στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Η μέθοδος βασίζεται στην πραναγιάμα, μια αρχαία πρακτική γιόγκα που επικεντρώνεται στην αναπνοή.

anasa likewoman

Η αναπνοή 4-7-8 είναι μια δεξιότητα αντιμετώπισης που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος μέσω ελεγχόμενης και αργής αναπνοής, η οποία ρυθμίζει την απόκριση μάχης ή φυγής του σώματος.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος;

Η αργή και βαθιά αναπνοή λειτουργεί τόσο με το μυαλό όσο και με το σώμα. Όταν ένα άτομο είναι στρεσαρισμένο ή ανήσυχο, η αναπνοή του μπορεί να γίνει γρήγορη, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ζάλη, αντιληπτή δύσπνοια, σύγχυση και μυϊκούς σπασμούς. Συγκεκριμένα, η τεχνική αναπνοής 4-7-8 έχει σχεδιαστεί για να επιβραδύνει και να μετριάζει την αναπνοή κάποιου, προτρέποντας τον εγκέφαλο να ηρεμήσει το σώμα.

Οι τεχνικές αναπνοής μας βοηθούν να διαχειριστούμε το άγχος διευκολύνοντας την αίσθηση ηρεμίας στο σώμα, ελέγχοντας περισσότερο τον σκεπτόμενο εγκέφαλό μας.

breathe likewoman

Πώς να εξασκήσετε την αναπνοή 4-7-8;

Η μέθοδος αναπνοής 4-7-8 είναι τόσο απλή όσο το όνομά της: εισπνεύστε την αναπνοή σας σε τέσσερις μετρήσεις, κρατήστε την αναπνοή σας με μέτρηση επτά και μετά εκπνεύστε με οκτώ.

  • Τοποθετήστε την άκρη της γλώσσας ακριβώς πίσω από τα πάνω μπροστινά δόντια και κρατήστε την εκεί κατά την εισπνοή και αφήστε την να ξεκουραστεί εκεί που αισθάνεται πιο άνετα κατά την εκπνοή
  • Εκπνεύστε από το στόμα, κάνοντας έναν ήχο «βουητό».
  • Κλείνοντας το στόμα, εισπνεύστε από το στόμα μετρώντας τα τέσσερα
  • Κρατήστε την αναπνοή για να μετρήσετε το επτά
  • Ανοίξτε το στόμα και εκπνεύστε μέχρι να μετρήσετε το οκτώ, ακούγοντας πάλι έναν ήχο «βουητό».
  • Αυτός θεωρείται ένας κύκλος. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα πρέπει κανείς να στοχεύει να κάνει τέσσερις επαναλήψεις

Cover Photo: Unsplash/KingaHoward

RECENT

RELATED