Skip to main content
likewomangr Vivlia gia th giorth ths miteras 92c30e8a

Χρόνια Πολλά Μαμά | Χαρίστε τα πιο όμορφα βιβλία για τη γιορτή της μητέρας

author likewoman

12 Μάι 2024

“Δεν υπάρχει τρόπος να γίνεις τέλεια μητέρα, υπάρχουν όμως εκατομμύρια τρόποι να γίνεις καλή.”
Τζιλ Τσώρτσιλ 

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι ετήσια γιορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας, καθώς και της επιρροής των μητέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες ανά τον κόσμο, συνηθέστερα τους μήνες Μάρτιο ή Μάιο. Στην Ελλάδα ξεκίνησε να εορτάζεται το 1929 κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Με αφορμή αυτή τη τόσο σημαντική μέρα, η ομάδα του By the Book, ετοίμασε μια σειρά από βιβλία αφιερωμένα στις μητέρες, τις μάνες, τις μαμάδες. Στις γυναίκες που έδωσαν μας έδωσαν ζωή, που ήταν δίπλα μας σε κάθε μας βήμα, που μας έτειναν το χέρι όταν πέσαμε για να ξανασηκωθούμε, που χάρηκαν στις χαρές μας, που ξενύχτησαν στο προσκεφάλι μας. Για όλες τις μάνες που παλεύουν μόνες τους, για τις μάνες του πολέμου, για τις μάνες της ξενιτιάς, για εκείνες που περιμένουν τα παιδιά τους να γυρίσουν καθισμένες στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι, για τις μαμάδες της καρδιάς αλλά και για εκείνες που τόσο το θέλησαν αλλά δεν το κατάφεραν. Για τις δικές μας μαμάδες που πάντα φωνάζουν “ζακέτα να πάρεις” και “στείλε μου μήνυμα όταν φτάσεις”. Γιατί τελικά, μάνα είναι μόνο μία!

1.ΓΕΙΑ ΜΑΜΑ

Ένα πρωτότυπο εικονογραφημένο «ημερολόγιο» για τη μητρότητα από τη βραβευμένη αγγλίδα εικονογράφο Polly Dunbar: με χιούμορ, ειλικρίνεια και τρυφερότητα αποτυπώνει τη χαρά αλλά και την κούραση και την αγωνία που νιώθει κάθε μητέρα καθώς το παιδί της μεγαλώνει. «Γράφω και εικονογραφώ παιδικά βιβλία από τότε που αποφοίτησα από τη σχολή καλών τεχνών, αλλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ζωγραφίσω κάτι για μεγάλους, μέχρι που έκανα τα παιδιά μου. Δεν ήθελα όλες εκείνες οι ξεκαρδιστικές και όμορφες στιγμές της παιδικής τους ηλικίας να χαθούν σαν να τις πήρε ο άνεμος. Ένιωσα ότι ο μόνος τρόπος να τις απαθανατίζω ήταν μέσα από βιαστικά σκιτσάκια, κάτι σαν ημερολόγιο με εικόνες, αν θέλετε. Αυτά τα σκιτσάκια γίνονταν ως επί το πλείστον υπερβολικά νωρίς το πρωί, μ’ έναν καφέ στο χέρι, με το μπλοκ μου στα πόδια μου, με τα αγόρια να σκαρφαλώνουν πάνω μου και να «δανείζονται» τα μολύβια μου. Ελπίζω ότι, εκτός από την ολοκληρωτική εξάντληση και το απόλυτο πανδαιμόνιο που χαρακτηρίζουν τη μητρότητα, κατάφερα να απεικονίσω ένα μέρος της μαγείας όλης αυτής της περιόδου». Ειλικρινές, τρυφερό και αστείο… το ιδανικό δώρο για κάθε μαμά! Claire Gillespie, Motherdom Η Polly το ’χει πιάσει το νόημα. Sophie Dahl.

geiamama

2.ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΑΜΑ

Φουσκωμένες κοιλιές, τοκετοί, μαιευτήρια, σελτεδάκια, θηλασμοί, babysitters, σχολεία, εποχές καραντίνας, Ελληνίδες μάνες, μπαμπάδες στα γήπεδα, μαμαδογκρούπς και πολλά-πολλά άλλα καυτά ζητήματα, θα απαντηθούν -ή και όχι- μέσα από αυτό το βιβλίο. Ένα βιβλίο, που βασίζεται στο προσωπικό ιστολόγιο της συγγραφέως, «protiforamamma». Μικρές, καθημερινές ιστορίες από το ταξίδι της μητρότητας, έτσι όπως τις καταγράφει μία μαμά σαν όλες τις άλλες. Μία μαμά που δε διστάζει να μοιραστεί τις αγωνίες και τα καρδιοχτύπια της, τα γέλια και τα δάκρυα, τα εύκολα και κυρίως τα δύσκολα, της υπέροχης αυτής περιπλάνησης. Με ένα πηγαίο συγγραφικό ταλέντο, εμπνευσμένη, φρέσκια, αιχμηρή γραφή και με ένα χιούμορ ευφυές και απρόβλεπτο, η Έφη Μόρδου, δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της. Εκτίθεται, εκμυστηρεύεται, προβληματίζεται, συμβουλεύει. Και τελικά, οδηγεί τον αναγνώστη αλαμπρατσέτα μέχρι την πλατφόρμα του σταθμού της μητρότητας. Επιβιβαστείτε και δέστε καλά τις ζώνες σας, ξεκινάει το πιο απρόβλεπτο ταξίδι της ζωής σας. Γιατί όταν έχεις παιδιά τα χρόνια περνάνε πολύ γρήγορα, οι μέρες όμως, είναι ατελείωτες!

protiforamama

3.ΜΑΝΑ ΜΟΥ

«Μαμά, πώς γράφεται το σ’ αγαπώ;» Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία για την, ίσως, πιο σημαντική σχέση στη ζωή της γυναίκας, τη σχέση μάνας και κόρης. Ένας ολόκληρος κύκλος ζωής με φροντίδα, ματαιώσεις, ενθάρρυνση, διεκδίκηση, αυτονομία, συμπόρευση. Μια μάνα «ράφτρα ελευθερίας» κι ένα παιδί που μαθαίνει να γράφει: Σ’ αγαπώ.

mamamou

4.ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Πανέµορφη, ταλαντούχα και χαρισµατική, η Κατρίν είναι η µαµά για τα δυο της κορίτσια που τη λατρεύουν, όπως τα λατρεύει κι εκείνη· µια λατρεία χωρίς όρια. Η µαµά είναι σε όλα υπερβολική, καπνίζει και πίνει υπερβολικά, οδηγεί µε υπερβολική ταχύτητα, αγαπάει και ζει καθ’ υπερβολήν κι αυτό δεν είναι ανώδυνο, ούτε για την ίδια ούτε για τους γύρω της. Η Κατρίν, που έχει περάσει από µια εξαιρετικά τραυµατική παιδική και εφηβική ηλικία, αποκτά δύο κόρες από τον δεύτερο γάµο της. Παντρεύεται για Τρίτη φορά, στη συνέχεια καταρρέει και καταλήγει σε ψυχιατρική κλινική. Τα δυο της κορίτσια περιµένουν την επιστροφή της, αν και ξέρουν πως η ζωή µε τη µαµά δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, πως µαζί της ζουν στιγµές εκστατικής ευτυχίας και απόλυτης ελευθερίας, τις οποίες διαδέχεται σχεδόν νοµοτελειακά η κατάβαση στην Κόλαση. Όµως εκείνες την αγαπούν πάνω απ’ όλα, η µαµά είναι η «βασίλισσά» τους και ορκίζονται ότι θα κάνουν τα πάντα για να την κρατήσουν στη ζωή. Μέσα από µια αφήγηση πληθωρική και στοχαστική ταυτόχρονα, η Βιολαίν Ουισµάν καταθέτει ένα σπουδαίο αυτοβιογραφικό µυθιστόρηµα µε επίκεντρο τον «βίο και την πολιτεία» της Κατρίν, της «ανένταχτης βασίλισσας» που έζησε πέρα από το κατεστηµένο και τις συµβατικότητες ως το τέλος.

tovivliotismiteras

5.Η ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η “Μάνα και το νόημα της ζωής” είναι το δεύτερο βιβλίο αφηγημάτων του Ίρβιν Γιάλομ, μετά τον “Δήμιο του έρωτα”. Με τολμηρή ειλικρίνεια ο ψυχίατρος-συγγραφέας ζωντανεύει εδώ, στο πιο προσωπικό από τα βιβλία του, τους περιορισμούς και τα λάθη του, τις φαντασιώσεις του, τις αμφιβολίες και τους πειραματισμούς του, και μέσα από αυτά τη διαδρομή προς την κατανόηση, τη μάθηση και τέλος τη διδαχή. Τέσσερις αληθινές/αυτοβιογραφικές ιστορίες και δύο φανταστικά αφηγήματα με ήρωα τον Έρνεστ Λάς, τον ψυχοθεραπευτή του μυθιστορήματος “Στο ντιβάνι”, συνθέτουν ένα μωσαϊκό συγκλονιστικών καταστάσεων που κινούνται διαρκώς μέσα και έξω από τα όρια της ψυχοθεραπείας, διερευνώντας από μια ακόμα οπτική γωνία τα ανεξάντλητα ζητήματα της ζωής και του θανάτου, της ελευθερίας και της ευθύνης, του νοήματος της ύπαρξης και της απώλειάς του, της μοναξιάς και της κοινωνίας. “Ο Ίρβιν Γιάλομ φέρνει σε αυτές τις υπέροχες ιστορίες ψυχοθεραπείας την πλούσια εμπειρία του ως θεραπευτή, τις εκτεταμένες γνώσεις του στη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία και τη βαθύτατη ανθρωπιά του. Παρασύρει τον αναγνώστη του να μπει σε αυτές τις ιστορίες με την ίδια δεξιοτεχνία που εμπλέκει τους ασθενείς του στη ψυχοθεραπεία.”(David Spiegel, M.D., συγγραφέας του “Ζωή πέρα από τα όρια”)”Ο Ίρβιν Γιάλομ συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Ζωτικότητα, προσεγμένος λόγος, βαθιά γνώση, θάρρος και μια ικανότητα να ακούει και να μαθαίνει είναι τα ανεξίτηλα γνωρίσματα αυτού του βιβλίου.”(Leston Havens, M.D., Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Νοσοκομείου Καίημπριτζ) “Αυτές οι μαγευτικές αφηγήσεις οδύνης και γιατρειάς μας μεταφέρουν στην καρδιά της θεραπευτικής εμπειρίας.”(Maggie Scarf, συγγραφέας του “Κόσμοι οικειότητας”)

i mana ke to noima tis zois6.Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΑ

«Ο χρόνος είναι μάνα είναι το βιβλίο για το οποίο αισθάνομαι περήφανος. Επειδή δεν έκανα κανέναν συμβιβασμό», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Όσεαν Βουόνγκ. Τρυφερό, άγριο, πρωτοποριακό στη γραφή, συναισθηματικά οικείο, γράφτηκε λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας του, την περίοδο της πρόσφατης καραντίνας. «Πενθούσα εγώ, πενθούσε ο κόσμος, το μόνο που μου απέμεινε ήταν να επιστρέψω στην ποίηση», λέει ο ίδιος. «Όλα όσα είχα γράψει ήταν μια προσπάθεια να την φροντίσω. Για εκείνη πήγα σχολείο, για εκείνη δούλευα – ήταν πηγή ζωής για μένα. Όταν την έχασα, δεν είχα κανέναν άλλο να απευθυνθώ. Και έτσι έγραψα για μένα».

oxronoseinai mana

7.Η ΠΛΕΞΟΥΔΑ

Τρεις γυναίκες, τρεις ζωές, τρεις ήπειροι. Αλλά μία και μόνο κοινή επιθυμία για όλες τους: η ελευθερία. Ινδία: Η Σμίτα ανήκει στην κάστα των “Ανέγγιχτων”, δηλαδή στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της ινδικής κοινωνίας. Οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες ζει είναι άθλιες, όπως και η δουλειά της. Έχει όμως άλλα όνειρα για τη μικρή της κόρη κι αυτό θα την οδηγήσει στο να πάρει μια παράτολμη απόφαση. Ιταλία: Στο Παλέρμο η Τζούλια δουλεύει στη βιοτεχνία του πατέρα της. Όταν αυτός πέφτει σε κώμα μετά από ένα τροχαίο, η Τζούλια ανακαλύπτει πως η επιχείρησή τους έχει χρεοκοπήσει και θα αποφασίσει να βρει έναν τρόπο για να τη σώσει. Καναδάς: Η Σάρα, μεγαλοδικηγόρος στο Μόντρεαλ, έρχεται αντιμέτωπη με τον κοινωνικό αποκλεισμό του εργασιακού της περιβάλλοντος όταν οι συνάδελφοί της ανακαλύπτουν πως πάσχει από καρκίνο. Κάτι που θα την κάνει να αναθεωρήσει οτιδήποτε πίστευε σαν δεδομένο ως εκείνη τη στιγμή. Οι ιστορίες αυτών των τριών γυναικών, που καλούνται να παλέψουν ενάντια στη μοίρα τους, είναι άρρηκτα δεμένες από ένα παράξενο νήμα που κι οι ίδιες δε γνωρίζουν. Τρεις ιστορίες ανθρώπινες και γεμάτες ελπίδα, απ’ αυτές που μονάχα η ζωή ξέρει τόσο περίτεχνα να πλέκει.

plexouda

8.ΚΑΚΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ, ΜΕΤΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ, ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΜΑΝΑ

Πώς είναι άραγε να χαρακτηρίζεσαι «κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα», στα πενήντα-φεύγα σου, όταν ακόμα κι αν το θέλεις είναι πολύ αργά για να αλλάξεις εν κινήσει; Όταν η κόρη σου σού τη λέει γιατί είναι στο τέλος της εφηβείας (17), ο γιος σου σού τη λέει γιατί είναι στην αρχή της εφηβείας (14), ο άντρας σου, που σου έχει πει όλα τα παραπάνω σε παρατάει γιατί είσαι όλα τα παραπάνω, κι εσύ που δούλευες σε τσίρκο μέχρι προχθές μένεις σόλο αρκούδα να φέρνεις βόλτα τα παιδιά και τα καθημερινά τους δράματα, το σπίτι και τη λάτρα του, τα πλυντήρια, τα μαγειρέματα, τα κουζινικά και τα εξωκουζινικά, φίλες, φίλους, (ψιλο)δουλειές και το ζοφερό “Club27”, που ασχολείται μόνο με καλλιτέχνες οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή νέοι… Ειλικρινά, αν δεν ήμουν η Σόνια, η εν λόγω πενήντα-φεύγα μητέρα των δύο εν λόγω παιδιών, άρτι χωρισμένη, πρώην καλλιτέχνιδα του τσίρκου και νυν ταχυδακτυλουργός, αν δεν είχα μια «ηλίθια» αίσθηση του χιούμορ και φίλες με αντίστοιχη αίσθηση του χιούμορ, δεν έχω ιδέα πώς θα απαντούσα σε αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά επειδή είμαι, ευτυχώς, η Σόνια, δηλαδή όλα τα παραπάνω, ίσως καταφέρω να βγάλω άκρη. Ίσως λύσω το μυστήριο του πώς έγινα «κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα» και ίσως γελάσω λίγο λύνοντάς το. Όσο μπορεί να γελάσει μια γυναίκα που είναι όλα τα παραπάνω και επιπλέον έχει την τάση να ξεχνάει τις πρακτικές υποχρεώσεις της (αλήθεια, μαλακτικό πήρα;)

noikokira

 

RECENT

RELATED