5 τρόποι για καλύτερη επικοινωνία #1
Η επικοινωνία είναι το αλφάβητο των σχέσεων, καθώς το είδος των σχέσεων που διαμορφώνεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της επικοινωνίας που αναπτύσσεις με τους ανθρώπους γύρω σου.
Μαθαίνεται η επικοινωνία; Η απάντηση είναι ναι, καθώς η επικοινωνία είναι «τέχνη». Έχεις παρατηρήσει πως μπορεί να έχεις πρόθεση να πετύχεις κάτι συγκεκριμένο αλλά αναλόγως τον τρόπο με τον οποίο το επικοινωνείς έχεις περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να το υλοποιήσεις; Εάν ρωτήσεις δύο διαφορετικούς ανθρώπους να σου περιγράψουν μια κοινή τους εμπειρία θα διαπιστώσεις πως δεν θα είναι όλες οι λεπτομέρειες στις οποίες θα εστιαστούν οι ίδιες, καθώς ο εγκέφαλος του καθενός φιλτράρει τις πληροφορίες που μπορεί να επεξεργαστεί με διαφορετικό τρόπο. Ο εγκέφαλός μας έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί έως και 134 πληροφορίες το δευτερόλεπτο παρόλο που δέχεται 2 εκατομμύρια πληροφορίες το δευτερόλεπτο. Αυτό συνεπάγεται πως σύμφωνα με τα δικά τους φίλτρα όλοι έχουν δίκιο στο τι έχουν καταλάβει. Είναι πολλές οι φορές που νομίζουμε πως ο άλλος κατάλαβε τι του είπαμε για να διαπιστώσουμε λίγο αργότερα πως επεξεργάστηκε το μήνυμα με τέτοιον τρόπο που τελικά παρερμήνευσε τα λεγόμενά μας. Άρα συμπεραίνουμε πως η επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων μπορεί πολύ εύκολα να διαστρεβλωθεί εάν δεν είναι σαφής και ξεκάθαρη. Είναι σημαντικό να λαμβάνεις υπόψη σου ότι δεν ευθύνεται πάντα αποκλειστικά ο δέκτης για το πως λαμβάνει ένα μήνυμα, καθώς και ο πομπός έχει συχνά μεγάλη ευθύνη ως προς το αποτέλεσμα.
Παρακάτω θα αναφερθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να πετύχεις καλύτερη επικοινωνία:
1| Δώσε μεγάλη προσοχή στις λέξεις τις οποίες χρησιμοποιείς.
Πάντα υπάρχει ένας ευγενικός τρόπος να μεταφέρεις ακόμη και ένα δύσκολο και ευαίσθητο μήνυμα διατυπώνοντάς το προσεκτικά και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις φροντίζοντας να δείχνεις ενσυναίσθηση.
Για παράδειγμα μπορείς να αντικαταστήσεις λέξεις όπως το «πρέπει» με το «χρειάζεται» ώστε να μην μοιάζουν με διαταγές οι προτάσεις σου, ή το «δεν» με το «επιλέγω να» ώστε να μην δείχνεις απολυτότητα. Καθώς οι λέξεις μεταφέρουν ενέργεια, είναι σημαντικό να εκφράζεσαι με τρόπο που να μην είναι αντιφατικός με το συναίσθημά σου. Το 7% της πετυχημένης επικοινωνίας έγκειται στις λέξεις.
2| Δώσε σημασία στην γλώσσα του σώματος.
Συνάδουν τα λεγόμενα σου με την γλώσσα του σώματος σου;
Το 55% της πετυχημένης επικοινωνίας προκύπτει από την φυσιολογία μας (εκφράσεις, κινήσεις, αναπνοή, στάση σώματος).
Εάν θέλεις να πετύχεις για παράδειγμα μια ικανοποιητική διαπραγμάτευση με τον διευθυντή σου, θα περάσει διαφορετικά το μήνυμα εάν στέκεσαι με την πλάτη σου ίσια και με αυτοπεποίθηση, ενώ εάν είσαι καμπουριασμένος ίσως δείχνεις ανασφάλεια ή χαλαρότητα. Ή μια γρήγορη αναπνοή ενδεχομένως αποκαλύπτει το άγχος σου.
Συχνά η γλώσσα του σώματος «προδίδει» τα συναισθήματα του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας. Εάν για παράδειγμα σου αφηγείται χαμογελώντας ένα πολύ δραματικό σκηνικό, που έχει αρνητικό συναισθηματικό αντίκτυπο πάνω του, τότε είναι αρκετά πιθανό αυτή η αντίφαση να είναι μηχανισμός άμυνας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορείς να βασιστείς αποκλειστικά στην γλώσσα του σώματος και ειδικά την σημερινή εποχή που αρκετοί άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι σε αυτήν και μπορούν εύκολα να την ελέγξουν συνειδητά, καθώς είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθείς σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
3| Η τονικότητα της φωνής παίζει σημαντικό ρόλο.
Η εξωλετική επικοινωνία αποτελείται σε μεγάλο βαθμό και από το ύφος του ομιλητή. Εάν θέλεις να έχεις μια καλή επικοινωνία, δεν αρκεί να εστιαστείς στο τι λες και στο πώς στέκεσαι αλλά και στο πώς το λες, ποιο είναι το ύφος σου την δεδομένη στιγμή και η τονικότητα. Το 38% της επιτυχίας του μηνύματος εξαρτάται από τον τόνο, την ταχύτητα της ομιλίας, την χροιά και την ένταση της φωνής.
4| Μίλησε με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα.
Είναι σημαντικό να επικοινωνείς τα θέλω σου και τις πραγματικές σου σκέψεις, διαφορετικά δεν θα μπορείς να έχεις και τα αποτελέσματα που θέλεις. Μην περιμένεις να μαντέψει ο άλλος αυτό που εσύ έχεις στο μυαλό σου. Αν δεν το εκφράσεις δεν είναι υποχρέωσή του να το υποθέσει μόνος του. Δεν μπορεί απαραίτητα να αντιληφθεί ότι κάτι είναι σημαντικό για σένα, εάν δεν του το πεις η ίδια.
5| Κάνε ανατροφοδότηση της επικοινωνίας.
Μίλα με όσο το δυνατόν περισσότερη σαφήνεια και απλότητα μπορείς για να είσαι σίγουρος ότι ο δέκτης κατάλαβε σωστά το περιεχόμενο του μηνύματός σου και επιβεβαίωσε μαζί του πως έχει λάβει πράγματι το μήνυμα που ήθελες ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις.
Είναι χρήσιμο να ενθαρρύνεις τον συνομιλητή να σου κάνει ερωτήσεις ώστε να αποσαφηνιστούν οι «γκρίζες ζώνες» και να γίνει το μήνυμα απόλυτα κατανοητό. Επίσης, εάν εσύ δεν είσαι σίγουρη για το τι εννοεί ο άλλος, απλά ρώτα τον και μην προβαίνεις σε αυθαίρετα συμπεράσματα και υποθέσεις.
Ο σπουδαίος φιλόσοφος Jean-Paul Sartre είχε δηλώσει: «Έχω συνειδητοποιήσει ότι όλα μας τα προβλήματα προκύπτουν από την αποτυχία μας να χρησιμοποιήσουμε μια απλή και ξεκάθαρη γλώσσα».
Έρχεται η συνέχεια με επιπλέον τρόπους βελτίωσης της επικοινωνίας στο επόμενο άρθρο, μείνε συντονισμένη!