15 Τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας τον χειμώνα
Πολλές και χρήσιμες οι συμβουλές για να προστατευθούμε από ανεπιθύμητα κρυολογήματα και γρίπη
Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να κοιμόμαστε αρκετά, να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους αλλά και συναναστροφές με «ύποπτους» ανθρώπους που ενδεχομένως να φέρουν μικρόβια, ιώσεις κλπ.
Όμως γνωρίζεται ότι το κλειδί για δυνατό ανοσοποιητικό, θωράκιση από κρυολογήματα αλλά και γρήγορη ανάρρωση βρίσκεται στην διατροφή μας;
Ελάτε να δούμε ποιες τροφές μας βοηθούν να θωρακιστούμε από ανεπιθύμητα κρυολογήματα αυτή την περίοδο.
1. Σκόρδο
Ενεργεί ως ένα ισχυρό αντιβιοτικό που έχει μάλιστα συγκριθεί με την πενικιλίνη, επειδή και τα δύο δουλεύουν για να σκοτώσουν τα βακτήρια με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να μην είναι το πιο μοσχομυριστό τρόφιμο που μπορείς να φας, αλλά τι πραγματικά προτιμάς; Δυνατό ανοσοποιητικό ή κοινωνική ζωή;
2. Πορτοκάλια
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C τα καθιστά ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικό. Γιατί λοιπόν να καταφεύγεις σε συμπληρώματα όταν αυτή την περίοδο τα πορτοκάλια είναι άφθονα και μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου μια σπιτική πορτοκαλάδα;
3. Νερό
Μπορεί τεχνικά το νερό να μην είναι τρόφιμο αλλά η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι βασικό στοιχείο της άμυνας μας. 8 ποτήρια νερό την ημέρα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και στην προστασία του από ασθένειες.
4. Μπρόκολο
Το ξέρεις ότι μια μερίδα μπρόκολου περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ολόκληρο πορτοκάλι; Η βιταμίνη C είναι ο πιο πιστός μας σύμμαχος αυτήν την εποχή, οπότε όσο περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C καταναλώνουμε τόσο καλύτερα!
5. Μύρτιλλα
Τα γνωστά blueberries λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Ότι καλύτερο λοιπόν για να τα προσθέσεις στο γιαούρτι, την βρώμη ή σε ένα πεντανόστιμο smoothie. Μπορείς να τα φας και σκέτα ως σνακ.
6. Γιαούρτι
Πλούσιο σε προβιοτικά, βοηθά το ανοσοποιητικό μας να διατηρήσει την ισορροπία στο σώμα μας μεταξύ των καλών και των κακών βακτηρίων. Φυσικά μιλάμε για το κλασικό ελληνικό γιαούρτι και όχι για επιδόρπια γιαουρτιού, τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Αν θέλετε να το εμπλουτίσετε προσθέστε μύρτιλλα, μέλι ή βρώμη.
7. Μέλι
Το μέλι περιέχει συστατικά που ενεργοποιούν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Προσοχή όμως, προτιμήστε το γνήσιο μέλι χωρίς προσθήκες χημικών.
8. Πράσινο τσάι
Αδιαμφισβήτητα το πιο υγιεινό και ευεργετικό από όλες τις κατηγορίες τσαγιού, το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως κατεχίνες και θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
9. Ελαιόλαδο
Σύμφωνα με μελέτες το ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργήσει ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
10. Μανιτάρια
Θεωρούνται όχι μόνο μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών αλλά βοηθούν και στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά τα μανιτάρια shiitake, περιέχουν βήτα-γλυκάνη όπως βρώμη και κριθάρι.
11. Τζίντζερ
Εκτός του ότι είναι μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως άλλωστε τα περισσότερα τρόφιμα της σημερινής λίστας, το τζίντερ περιέχει αντιβιωτικές ιδιότητες και μάλιστα αν το καταναλώσουμε, καταπολεμά και τα βλαβερά βακτήρια.
12. Ginseng
Όλοι οι τύποι ginseng είναι γνωστό ότι διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορούν επίσης να αυξήσουν τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το Ginseng έχει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία μας και αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας.
13. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς επίσης έχει αντιβιοτικές ιδιότητες και τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους, στο φαγητό, στη σαλάτα αλλά και σκέτος με την μορφή ροφήματος.
14. Ρόδι
Το ρόδι περιέχει 3 διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών και μάλιστα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και από το πράσινο τσάι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μπορεί να καταπολεμήσει μικρόβια και αρρώστιες.
15. Αβοκάντο
Είναι νόστιμα, μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους και το σημαντικότερο, περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή. Με αυτό τον τρόπο, μας βοηθούν να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα γι ‘αυτό τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα!