Τα πιο υγιεινά φρούτα που μπορείτε να καταναλώσετε με το πρωινό σας
Είναι όλα τους πεντανόστιμα!
Το αν το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας είναι ακόμα προς συζήτηση, αλλά πολλοί διατροφολόγοι συμφωνούν ότι ένα καλά ισορροπημένο πρωινό είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια σταθερή μέρα. Πλούσια σε φυτικές ίνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα ισορροπημένο πρωινό.
Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τα καλύτερα φρούτα για κατανάλωση το πρωί, που προτείνουν οι διατροφολόγοι.
Εσπεριδοειδή
photo freepik
Τα εσπεριδοειδή —συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, των γκρέιπφρουτ, των λεμονιών και του λάιμ— είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, φυτικών ινών, καλίου και φυτοθρεπτικών συστατικών, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Το γκρέιπφρουτ συγκεκριμένα περιέχει ένα υψηλό επίπεδο του φλαβονοειδούς, της ναρινγενίνης, το οποίο πιστεύεται ότι προάγει ένα περιβάλλον μικροβιώματος πιο ευνοϊκό για την αδυνατότητα. Αλλά το γκρέιπφρουτ δεν είναι για όλους -τα φυτοθρεπτικά συστατικά του γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τις δόσεις των φαρμάκων, επομένως εάν παίρνετε τυχόν φάρμακα, φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.
Μήλο
photo freepik
Ξέρετε τι λένε —ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. Αυτό μπορεί κάλλιστα να ισχύει όταν εξετάζετε όλα τα διατροφικά οφέλη ενός μήλου. Εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή ενός φλαβονοειδούς που ονομάζεται κερκετίνη, το οποίο έχει αντιιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα με εποχιακές αλλεργίες,
Raspberries
Μικροσκοπικά, αλλά γεμάτα γεύση, τα σμέουρα είναι ένα εύκολο πρόσθετο σε τόσα πολλά διαφορετικά είδη πρωινού, από smoothies, πλιγούρι βρώμης έως γιαούρτι ή ακόμα και τοστ με βούτυρο ξηρών καρπών. Τα σμέουρα είναι μικρές πηγές ενέργειας διαφορετικών φυτοθρεπτικών συστατικών κι επειδή τρώμε ολόκληρο τον καρπό (φλούδα και σπόρους), τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά λαμβάνονται εύκολα. Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα σμέουρα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών.
Ρόδι
photo freepik
Για ένα φρούτο που πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν, οι σπόροι του ροδιού είναι γεμάτοι με θρεπτικά οφέλη. Αυτοί οι ρουμπινί σπόροι που μοιάζουν με κόσμημα είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών πολυφαινολών που ονομάζονται ανθοκυανίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αναπαραγόμενων κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και έχουν μελετηθεί ως μέσα πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του μαστού. Οι σπόροι του ροδιού είναι μοναδικοί ως βρώσιμος σπόρος και περιέχουν πολύ πιο συγκεντρωμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών από αντίστοιχες μερίδες φρούτων.
Blueberries
Με σχεδόν τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών σε μια μερίδα ενός φλιτζανιού, τα βατόμουρα είναι ένα υπέροχο φρούτο για κατανάλωση το πρωί. Τα βατόμουρα έχουν περισσότερα οφέλη από τις φυτικές ίνες —περιέχουν επίσης βιταμίνη C, μαγγάνιο και φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση άλλων χρόνιων ασθενειών. Για ένα χορταστικό πρωινό, γεμίστε το porridge σας με ένα φλιτζάνι βατόμουρα.
Ακτινίδιο
photo freepik
Το ακτινίδιο μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλές όσο τα μήλα και τα μούρα, αλλά είναι υπέροχο φρούτο για να φάτε στο πρωινό ή πραγματικά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Απλώς κόψτε το στη μέση και αφαιρέστε το εσωτερικό με ένα κουτάλι. Τώρα, για τα οφέλη για την υγεία: το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες που μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη.
Μπανάνα
photo freepik
Τυλιγμένες στη δική τους φυσική συσκευασία, οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο εύκολα φρούτα για να έχετε στην τσάντα σας και να τις πάρετε εν κινήσει τα πρωινά. Περιέχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δεν αφομοιώνεται από το σώμα μας, αλλά είναι ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο.
cover photo freepik