5 σημάδια για να καταλάβεις ότι υποφέρεις από το σύνδρομο του καλού κοριτσιού
Έχεις και εσύ το σύνδρομο του καλού κοριτσιού; Δες πως θα το ανακαλύψεις.
Η καλοσύνη είναι μια ιδιότητα που πρέπει να υπάρχει σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, όταν όμως αυτή δεν πηγάζει από μέσα μας, αλλά είναι κατάλοιπο του πατριαρχικού και στερεοτυπικού τρόπου, με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει, πέρα από το γεγονός ότι χάνει την αξία της, αρχίζει να γίνεται και επιβλαβής.
Τι είναι το σύνδρομο του καλού κοριτσιού;
Το σύνδρομο του «καλού κοριτσιού» είναι η εκδήλωση χαρακτηριστικών που εκτιμώνται και επαινούνται μεταξύ των μικρών κοριτσιών στο βαθμό, που η απόκλιση από αυτά τα χαρακτηριστικά, τα κάνει να αισθάνονται ένοχα και φοβισμένα ότι θα κριθούν.
Είναι οι προσδοκίες της κοινωνίας για το ποιες πρέπει να είναι οι γυναίκες και πώς πρέπει να ενεργούν. Παρόλο που όλες τους εχουν αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά, καταλήγουν να τα αποκρύπτουν και να προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους άλλους, ακόμα κι αν αυτό είναι εις βάρος της ευημερίας τους.
Τα σημάδια ενός καλού κοριτσιού συνήθως εκδηλώνονται μέσω του φόβου· του φόβου να μιλήσει, του φόβου να απογοητεύσει τους άλλους, του φόβου της απόρριψης, καθώς και μέσω της ανάγκης για υπεροχή, της αποφυγής οποιασδήποτε σύγκρουσης ή αντιπαράθεσης και της αδυναμίας να λέει όχι στους άλλους.
Οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο τείνουν να δυσανασχετούν με αυτές που μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν, επειδή είναι κατι που δεν είναι σε θέση να κάνουν οι ίδιες. Δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους ή να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν λόγω του συντριπτικού φόβου της κριτικής και της απόρριψης.
Στις σχέσεις, το σύνδρομο εκδηλώνεται με αρνητικές σκέψεις, στάσεις, πεποιθήσεις, συναισθήματα και συμπεριφορές σχετικά με το σεξ και την οικειότητα, περιορίζοντας την απόλαυση αυτής της πτυχής της σχέσης.
Η ενοχοποίηση του σεξ στα έφηβα κορίτσια έχει οδηγήσει πολλες γυναίκες σε δυσλειτουργική σεξουαλική ζωή!
Αυτά είναι τα σημάδια ότι πάσχεις από το σύνδρομο του καλού κοριτσιού
1| Πιστεύεις ότι πρέπει να είσαι καλή για να αγαπηθείς
Το να είσαι «καλό κορίτσι» περιστρέφεται γύρω από την ιδέα ότι αν θέλεις να γίνεις αποδεκτή και να αγαπηθείς, πρέπει να είσαι καλή και ευγενική με όλους. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαστρεβλωμένη ιδέα, καθώς δεν μπορούμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συναντάμε, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε.
Αυτός ο τρόπος σκέψης βασίζεται σε μια βαθύτερη πεποίθηση που σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά καλή, οπότε για να αγαπηθείς, πρέπει πρώτα να κάνεις πράγματα και να πλήρεις μερικά κριτήρια. Υπονοεί ότι η αξία σου ισούται μόνο με το πόσο ευχαριστείς τους ανθρώπους γύρω σου.
2| Αναγκάζεις τον εαυτό σου να παραμείνει λογική και συμβατική
Ένα από τα χαρακτηριστικά που σφηνώνουν στα κεφάλια των «καλών κοριτσιών» είναι ότι πρέπει να παραμένουν ήσυχα και να μην ξεχωρίζουν, να κάνουν πάντα ό, τι τους λένε και να μην αμφισβητούν κανέναν από τους κανόνες.
Η κοινωνία σου λέει να κάνεις μόνο αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι και ό,τι εκείνοι περιμένουν από σένα, καταπνίγοντας κάθε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σου.
Τα καλά κορίτσια τηρούν πάντα τις οδηγίες που τους δίνονται, δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνουν από νόρμες και κανόνες, περιορίζοντας έτσι τη δημιουργικότητά τους.
3| Δεν μπορείς να πεις όχι
Αν και αυτό είναι ένα κοινό ζήτημα και για τα δύο φύλα, παρατηρείται πολύ συχνότερα στις γυναίκες με το σύμπλεγμα του καλού κοριτσιού. Δυσκολεύονται να θέσουν τα όριά τους από φόβο ότι μπορεί να καταλήξουν να απομακρύνουν τους ανθρώπους.
Συνδέεται με την ανάγκη τους να ευχαριστούν πάντα τους άλλους. Ουσιαστικά γίνονται χαλάκι επειδή η άρνηση και ενδεχομένως η αντιπαράθεση μπορεί να τις απαλλάξει από την εικόνα του «καλού κοριτσιού».
Αυτό συχνά τις καθιστά ψυχολογικά ευάλωτες σε τοξικές, συνεξαρτώμενες, καταχρηστικές και χειριστικές σχέσεις.
4| Θέτεις υψηλά πρότυπα για τον εαυτό σου
Οι γυναίκες με το σύνδρομο του καλού κοριτσιού ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους. Αυτό είναι ένα ακόμη πράγμα που πηγάζει από την επιθυμία τους να ευχαριστούν πάντα τους άλλους και ποτέ να μην τους απογοητεύουν..
Συχνά συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους, που θεωρούνται επιτυχημένοι και δυσανασχετούν όταν δεν μπορούν να επιτύχουν αυτό που έχουν οι άλλοι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον φαύλο κύκλο της σύγκρισης και της αποτυχίας.
Ουσιαστικά συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτό που εμείς θεωρούμε ιδανικό και ιδεατό και, νομίζοντας ότι δεν μπορούμε να το φτάσουμε, δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία της προσπάθειας για βελτίωση, παραμένοντας στάσιμες.
Από νεαρή ηλικία, οι γυναίκες πιέζονται να φαίνονται τέλειες και αποφεύγουν να προσελκύουν αρνητικά σχόλια. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό οδηγεί σε ανθυγιεινές και επιβλαβείς συμπεριφορές καθώς μεγαλώνουν.
5| Θέλεις μονίμως να κρατάς τους άλλους ευχαριστημένους
Η ιδέα πίσω από τη συμπεριφορά των καλών κοριτσιών είναι ότι είναι υπεύθυνες για το πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι. Θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, όσο αντίθετες και αν είναι με αυτό στην πραγματικότητα, προκειμένου να κρατήσουν τους ανθρώπους ευχαριστημένους. Όταν μαλιστα παρατηρούν μια καθοδική μετατόπιση της διάθεσης στους άλλους, αισθάνονται ότι φταίνε με κάποιο τρόπο.
Τα καλά κορίτσια διαρκώς διαμορφώνουν τον εαυτό τους σύμφωνα με τα πρότυπα που η κοινωνία έχει για τις γυναίκες την εκάστοτε χρονική περίοδο, απορρίπτοντας ετσι τον αυθεντικό τους εαυτό.
Το σύνδρομο του καλού κοριτσιού επηρεάζει τη σχέση σου;
Σε μια σχέση, το σύνδρομο του καλού κοριτσιού μπορεί να περιορίσει την επιθυμία μιας γυναίκας να εξερευνήσει τις σεξουαλικές πτυχές της. Την κάνει να πιστεύει ότι η υπέρβαση των ορίων που θέτει η κοινωνία θα την χαρακτηρίσει ως προκλητική ή ανώμαλη, και καμία γυναίκα δεν το θέλει αυτό.
Οι γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο του καλού κοριτσιού δεν μπορούν να απολαύσουν πλήρως τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια του σεξ. Κάνουν διαρκώς αυτοκριτική και προσέχουν να παραμένουν εντός αυτών των καθορισμένων ορίων.
Κάθε φορά που ο σύντροφός τους προτείνει να βγουν έξω από αυτό που είναι αποδεκτό ως «σεξουαλική κανονικότητα», τείνουν να αισθάνονται άβολα και να απορρίπτουν εντελώς την ιδέα.
Δεν επηρεάζει, όμως, μόνο τη σεξουαλική πτυχή της σχέσης. Όταν έχεις το σύνδρομο του καλού κοριτσιού, χρησιμοποιείς ασυνείδητα τακτικές που διευκολύνουν την αποφυγή της ντροπής και της απόρριψης.
Αυτό σημαίνει ότι ζητάς πολύ λιγότερα από όσα εχεις πραγματικά ανάγκη σε μια σχέση και καταλήγεις να θυσιάζεις τα θέλω σου, λόγω του φόβου της εγκατάλειψης από τον εκάστοτε σύντροφο σου.
Με αυτόν τον τροπο οδηγείσαι σε κακή επικοινωνία και αισθήματα παραμέλησης. Το σύμπλεγμα του καλού κοριτσιού μπορεί να έχει συναισθηματικό τίμημα, να σε κάνει να αισθάνεσαι ανήσυχη, χαμένη, παραμελημένη· και το να αισθάνεσαι συναισθηματικά φορτισμένη σε μια σχέση δεν είναι ποτέ καλό σημάδι.
Πώς να ξεπεράσεις το σύνδρομο του καλού κοριτσιού
Η διάγνωση αυτού του συνδρόμου είναι δύσκολη επειδή οι ασθενείς σπάνια συνειδητοποιούν και αποδέχονται τα συμπτώματά τους. Η λεγόμενη «αορατότητα» του συνδρόμου το έχει κάνει να επιμένει στις κοινωνίες μας για γενιές.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η «αυτοθεραπεία» είναι η μόνη θεραπεία.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα έρθει εύκολα, κάτι που είναι κατανοητό αφού οι ρίζες αυτού του συμπλέγματος εχουν εσωτερικευθεί στις γυναίκες από νεαρή ηλικία. Το να ξεπεράσεις κάτι που είχε χρόνια εδραιωθεί μέσα στη συνείδηση σου είναι πάντα πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Ωστόσο, το να σπάσουμε τα μοτίβα των σκέψεων και των ενεργειών μας είναι εφικτό, προϋποθέτει όμως την αποδοχή των συμπτωμάτων και την διάγνωση τους.
Επανεκτίμησε τις πεποιθήσεις σου
Πρέπει να σκεφτείς και να εξετάσεις ποιες από τις πεποιθήσεις σου είναι σωστές και ποιες είναι επιβλαβείς. Είναι το βασικότερο και το δυσκολότερο παράλληλα στάδιο, καθώς πρέπει να αναθεωρήσεις για πράγματα και συμπεριφορές που έως τώρα ίσως να είχες ως δεδομένα.
Όταν κατι σε δυσαρεστεί, βρες τη ρίζα και αντιμετώπισε το
Αυτό θα συμβεί όταν σταματήσεις συνειδητά να αφήνεις τους ανθρώπους να σε ποδοπατούν. Εάν αισθάνεσαι ότι ορισμένες αποφάσεις ή ορισμένες καταστάσεις σε κάνουν να νιώθεις άβολα, τότε μην φοβηθείς να τις διακόψεις αμέσως. Είναι ωραίο να έχεις ενσυναίσθηση και να σκέφτεσαι πώς αισθάνονται οι άλλοι, αλλά πρέπει επίσης να μάθεις να φροντίζεις και τη δική σου ευημερία.
Πίστεψε σε εσένα
Όσο κλισέ και κοινότυπο και αν ακούγεται, είναι κατι που πρέπει να ειπωθεί γιατι το ποσοστό των γυναικών που πραγματικα πιστεύει στις δυνατότητες του είναι απελπιστικά μικρό. Αντ’αυτού συνηθίζουμε να αφήνουμε τους άλλους να καθορίζουν την αξία μας με αποτέλεσμα η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας να εξαρτάται από την εικόνα που εχουν οι άλλοι για εμάς. Και όπως κάθε εξαρτητική σχέση, ετσι και αυτή, μόνο προβλήματα μπορει να προκαλέσει στην ψυχική μας υγεία και ευεξία.
Μην φοβάσαι να αγωνιστείς για τα πιστεύω σου. Ορισμένες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι τρομακτικές, αλλά είναι απαραίτητες για την προσωπική ανάπτυξη.