Skip to main content
silvio berlusconi 1 9e2e09ee

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας πέθανε σε ηλικία 86 ετών

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που άλλαξε την πολιτική του έθνους με αλλόκοτες πολιτικές και συχνά ανησύχησε τους συμμάχους του με τα θρασύδειλά του σχόλια, πέθανε τη Δευτέρα 12/06 σε ηλικία 86 ετών.

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ και πολιτικός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα. Τις προηγούμενες εβδομάδες νοσηλεύθηκε για 45 ημέρες- και πήρε εξιτήριο στις 19 Μαΐου.

Γεννημένος λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1936 στο Μιλάνο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να γίνει σε λίγα χρόνια ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αλλά και από τους ισχυρότερους πολιτικούς, χάρη στο κοφτερό μυαλό του.

https://www.instagram.com/p/CoUYzx_NQOh/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στη μεταπολεμική Ιταλία, είχε αναπηδήσει από σεξουαλικά σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς.

Αφού ανέλαβε πολιτικό αξίωμα το 1994, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης ηγήθηκε τεσσάρων κυβερνήσεων μέχρι το 2011 – αν και όχι διαδοχικά.

https://www.instagram.com/p/CpQgj1YtrPb/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Υπηρέτησε ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2013, και ως μέλος της Γερουσίας της Ιταλίας, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2013.

Ήταν κύριος μέτοχος και ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας ΜΜΕ Mediaset, και διατέλεσε από το 1986 έως το 2017, ιδιοκτήτης της Μίλαν. Το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 190ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την 1η Αυγούστου 2013, ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε για φορολογική απάτη από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών του επιβεβαιώθηκε και του απαγορεύτηκε να ασκεί δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια.

https://www.instagram.com/p/CmElTpZq0Px/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Σε ηλικία 76 ετών, απαλλάχθηκε από την άμεση φυλάκιση, και αντ’ αυτού εξέτισε την ποινή του κάνοντας άμισθη κοινωνική εργασία.

Συχνά επικρίθηκε για την αλαζονεία του, μερικές φορές την άσεμνη γλώσσα, τον σωβινισμό και το θόλωμα των διαχωρισμών μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής, ενώ οι αντίπαλοί του, επίσης, ενωμένοι αποτίουν φόρο τιμής.

Ο θάνατος του Μπερλουσκόνι αφήνει ένα «τεράστιο κενό», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, με εθνικό πένθος να έχει οριστεί την Τετάρτη στη χώρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι περιέγραψε τον Μπερλουσκόνι ως δημιουργό της ιστορίας. «Πολλοί τον αγάπησαν, πολλοί τον μισούσαν. Σήμερα όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η επίδρασή του στην πολιτική ζωή αλλά και στην οικονομική, αθλητική και τηλεοπτική ζωή ήταν άνευ προηγουμένου».

https://www.instagram.com/p/Clt-P1rtRT_/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Η σημερινή πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο επί μακρόν σύμμαχός της ήταν «πάνω από όλα μαχητής».

«Ήταν ένας άνθρωπος που δεν φοβόταν ποτέ να υπερασπιστεί τα πιστεύω του. Και ήταν ακριβώς αυτό το θάρρος και αυτή η αποφασιστικότητα που τον έκανε έναν από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Ιταλίας», είπε η Μέλονι.

https://www.instagram.com/p/Cj0kyilKCuZ/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

RECENT

13 Αυγ 2024

RELATED