Caprese salad – Φτιάξε γρήγορα και εύκολα την πιο δημοφιλή ιταλική σαλάτα
Η Caprese salad είναι μια απλή αλλά πολύ γευστική ιταλική σαλάτα.
Η ιταλική κουζίνα είναι αναμφίβολα μια από τις αγαπημένες μας. Σε αυτήν οφείλουμε μερικά από τα πιο γευστικά πιάτα, όπως η Carbonara και η Pizza Margherita. Αυτές οι παραδοσιακές συνταγές είναι απίστευτα δημοφιλείς σε ολόκληρο τον πλανήτη, όμως υπάρχουν πολλά ακόμη λαχταριστά ιταλικά φαγητά, τα οποία συχνά ξεχνάμε και μιας που ο καιρός ανοίγει σιγά σιγά και οι σαλάτες παίρνουν τον πρωταρχικό ρόλο στο καθημερινό μας διατροφολόγιο ήρθε η ώρα να φτιάξεις την πιο νόστιμη και δημοφιλέστερη ιταλική σαλάτα, Caprese salad.
Αυτή η δροσιστική σαλάτα πήρε το όνομά της από το μικρό νησάκι Capri, στον κόλπο της Νάπολης. Στο πέρασμα του χρόνου, έχουν υπάρξει αμέτρητες ιστορίες για την προέλευση της Caprese. Ωστόσο, η πιο διαδεδομένη από αυτές σχετίζεται με τον Filippo Tommaso Marinetti. Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους ιδρυτές του κινήματος του φουτουρισμού, στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκείνη την περίοδο, οι φουτουριστές συνήθιζαν να οργανώνουν μία ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση, στο ξενοδοχείο Quisisana του Capri. Το καλοκαίρι του 1924, ο Marinetti αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα των έως τότε εορτών και να προωθήσει τις χορτοφαγικές γαστρονομικές συνήθειες. Επέλεξε λοιπόν την ιδιαίτερη σαλάτα, την οποία σέρβιρε το εστιατόριο του Hotel Quisisana. Το χαρακτηριστικό της που την έκανε να ξεχωρίζει, ήταν το γεγονός ότι είχε τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Η απήχηση της Caprese εκτοξεύτηκε θεαματικά, όταν την ανακάλυψε ο Βασιλιάς Farouk της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα κατά τη δεκαετία του 1950, η σαλάτα εξελίχθηκε σε αγαπημένο πιάτο του και μέσω αυτού, έγινε γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο
Παρακάτω ακολουθεί η εύκολη και απλή συνταγή της:
Υλικά
4 ώριμες ντομάτες
2 κεφάλια mozzarella Bufala
αγνό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
φύλλα φρέσκου βασιλικού
Εκτέλεση
Κόβετε σε μέτριες ροδέλες τις ντομάτες και τη μοτσαρέλα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε τις φέτες εναλλάξ και ρίχνετε τα φύλλα βασιλικού. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Καλή απόλαυση!