Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F03%2Flikewomangr texni idrima theoxarakis 2 1 1

«Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου – έργα από τη Συλλογή Κ. Σχιζάκη»

Ο τόμος «Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου – έργα από τη Συλλογή Κ. Σχιζάκη», εκδοτικό αποτύπωμα μιας πολυετούς προσπάθειας στήριξης του Πολιτισμού στην Κρήτη και όχι μόνο, παρουσιάζεται στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 στις 20.00.

Την έκδοση παρουσιάζουν η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο ιδρυτής του Μουσείου, αρχιτέκτων Κωστής Σχιζάκης. Την παρουσίαση συντονίζει ο δημοσιογράφος Πάνος Μαυρίδης.

Την επιμέλεια της έκδοσης που πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού και τον γραφιστικό σχεδιασμό της υπογράφει ο Ανδρέας Γεωργιάδης.

Ο τόμος περιλαμβάνει έργα από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕΤΗ) αρχιτέκτονα Κωστή Σχιζάκη και της συζύγου του Ειρήνης Βαλληνδρά-Σχιζάκη.

Την έκδοση προλογίζουν με κείμενά τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η εικαστικός Αίγλη Πλάτωνος – Kuczera και ο Κωστής Σχιζάκης, ενώ το αναλυτικό κείμενο παρουσίασης της συλλογής υπογράφει η Ίρις Κρητικού.

likewomangr texni idrima theoxarakis 1

«Ως σύγχρονη κοιτίδα στον τόπο μας», χαρακτηρίζει ο Περιφερειάρχης τις δράσεις που πραγματοποιεί ανελλιπώς επί δεκαπέντε συναπτά χρόνια το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, ενώ η Αίγλη Πλάτωνος εστιάζει στον «πλούτο των έργων που διαθέτει σε ποιότητα και αριθμό» το Μουσείο.

Συμπυκνώνοντας την πρόθεση της έκδοσης, ο Κωστής Σχιζάκης διατυπώνει την πάγια επιθυμία του «να προβάλλει και να αναδείξει καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς που παρακολουθεί, εκτιμώντας τους ως γνήσιους συνεχιστές της λαμπρής περί την τέχνη παράδοσης που εξακολουθεί να αποτελεί σταθερά αναφοράς για τον ίδιο.

Παρουσιάζοντας τη Συλλογή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου ως «ένα πολύτιμο δώρο μόχθου, αγάπης και συνεπούς εξωστρέφειας», η Ίρις Κρητικού αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα ότι το Μουσείο εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ακόμη να έχει αποκτήσει τη μόνιμη στέγη που του αρμόζει «αποτελεί έναν πολύτιμο ανιδιοτελή και αυτοχρηματοδοτούμενο φάρο αναφοράς και παρουσίας για το νησί και την ελληνική περιφέρεια, διατηρώντας παράλληλα σταθερούς αθηναϊκούς δεσμούς», ενώ αναπτύσσοντας την παρουσίαση των διαφορετικών ενοτήτων της συλλογής, η ίδια συνεχίζει: «Η συλλογή των έργων του Μουσείου, εκπροσωπεί τον ανθό των Κρητών ή κρητικής καταγωγής εικαστικών, παλαιότερων, νεότερων και νεότατων (Θωμάς Φανουράκης, Γιάννης Μιγάδης, Λευτέρης Κανακάκις, Γιώργος Κουνάλης, Νίκος Φωτάκης, Αριστείδης Βλάσσης κ.ά.) αποτελώντας πολυτιμότατη παρακαταθήκη για τον τόπο και την εικαστική ιστορία του των τελευταίων 150 περίπου ετών, παρακολουθώντας και αναδεικνύοντας τα κρατούντα ρεύματα, συγκεντρώνοντας έργα ως επί το πλείστον ζωγραφικά, αλλά συμπεριλαμβάνοντας επίσης σπάνια χαρακτικά, σπουδαία γλυπτά, καθώς και εγκαταστάσεις. Και ακόμη, ιστορικού ενδιαφέροντος σχέδια καθώς και τρισδιάστατες κατασκευές που αποτυπώνουν το παράλληλο μεταξύ άλλων ζωηρό ενδιαφέρον των συλλεκτών για τη δημιουργία, με όχημα την τοπική παράδοση και τη σύγχρονη χειρωναξία (κεραμικά, ξυλόγλυπτα, κεντητικές εφαρμογές κ.ά.)».

«Στην   κατάθεση της δόκιμης ετούτης εντοπιότητας που διαπνέει και χαρακτηρίζει τη Συλλογή, έρχονται κατόπι να προστεθούν ιστορικά έργα σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών, αποτελώντας στο σύνολό τους λαμπρές ψηφίδες του φάσματος της δόκιμης εγχώριας δημιουργίας του 19ου και του 20ού αιώνα. Από τον Νικόλαο Κουνελάκη, τον Κωνσταντίνο Μαλέα, τον Μιχάλη Οικονόμου και τον Σπύρο Βασιλείου, ως τον χαράκτη Τάσσο, τον Αλέξη Ακριθάκη και τον Σωτήρη Σόρογκα, πολλοί ακόμη είναι οι διακεκριμένοι Έλληνες δημιουργοί που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών με επίμονο μόχθο, χαλυβδώνοντας και προσδιορίζοντας ποιοτικά τη Συλλογή με την πολύτιμη παρουσία τους».

likewomangr texni idrima theoxarakis 1 1

Τέλος, καταλήγει η επιμελήτρια, η Συλλογή «υπήρξε εξαρχής και παράλληλα ανοιχτή σε έργα σύγχρονων και νεότερων συνομιλητών και συνοδοιπόρων των ιδρυτών της, με καταγωγή πέρα από τα όρια του νησιού μα και της χώρας. Λειτουργώντας συχνά ως γόνιμη πλατφόρμα επικοινωνίας με αφορμή και τις θεματικές περιοδικές εκθεσιακές δράσεις του και μετατρέποντας, σε βραχύ τις περισσότερες φορές χρόνο, τις αρχικές σχέσεις μιας θεσμικής συνεργασίας σε εγκάρδιες και φιλικές, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου πέτυχε τα τελευταία είκοσι χρόνια να τραπεί σε σταθερό σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους Έλληνες και μη εικαστικούς που εξέθεσαν έργα τους ατομικά ή συλλογικά στο πλαίσιο του προγραμματισμού του. Και παράλληλα, να λειτουργεί ως φιλόξενη μόνιμη νέα στέγη για κάποια από τα έργα τους, που εξακολουθούν στην πορεία του χρόνου να εμπλουτίζουν τη Συλλογή. Τα τελευταία αυτά, επιλεγμένα προσεκτικά σε αγαστή συνομιλία με τους δημιουργούς τους, αποτελούν για τη Συλλογή ένα πολύτιμο παράρτημα σύγχρονης δυναμικής εικαστικής παρουσίας, με διαφορετικά δείγματα αναπαραστατικής κατά κύριο λόγο γραφής του 20ού και των πρώτων δύο δεκαετιών του 21ου αιώνα».

Το σύνθετο αφήγημα της Συλλογής, διατρέχοντας κατά κάποιον τρόπο συνοπτικά τόσο τις αρχετυπικές πνευματικές πηγές όσο και τη νεότερη ιστορία της Ελλάδος και της Κρήτης ειδικότερα, ξεδιπλώνεται σταδιακά, επισημαίνοντας και αποκαλύπτοντας με εναργή ειλικρίνεια τις συντεταγμένες προσπάθειες των δημιουργών της καθώς και τους βασικούς πόλους έλξης του.

Ο τόμος θα είναι σύντομα διαθέσιμος από το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου καθώς και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία.

 

Μετά από πολύχρονες σπουδές μπαλέτου και ένα πέρασμα από το X-Ray Models Agency σαν booker, από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το δημιουργικό κόσμημα. Παράλληλα με αυτό, μια μέρα αποφάσισα εικόνες που συνέλεξα από προσωπικά, επαγγελματικά αλλά και ψυχικά μου ταξίδια, να τις μοιραστώ μαζί σας μέσα από τα κείμενα μου. Η ζωή είναι εξόχως αναπάντεχη….

RECENT

RELATED