Αυτή είναι η τέλεια σπιτική πεντανόστιμη λαγάνα – Προετοιμαστείτε για την Καθαρά Δευτέρα!
Συνταγή για πεντανόστιμη σπιτική λαγάνα.
Τελικά πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις στο σπίτι λαγάνα; Καθόλου, εάν θέλετε την γνώμη μου.
Αυτή την Καθαρά Δευτέρα φτιάχνουμε τις δικές μας σπιτικές λαγάνες.
ΛΑΓΑΝΑ
2 τεμάχια
Προετοιμασία: 10 λεπτά – Ψήσιμο: 45 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
750 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
1 κύβος νωπής μαγιάς (25 γρ.)
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
1 κ.γλ. γλυκάνισο
2 κ.σ. σουσάμι
1 ποτήρι νερό χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4-5 λεπτά, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο και κρατάμε το νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5-6 λεπτά. Τη βάζουμε ξανά στο μπολ και τη σκεπάζουμε με πετσέτα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, (περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα).
Όταν η ζύμη μας διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα οβάλ με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα. Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20 λεπτά, να φουσκώσουν λίγο. Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Για περισσότερες συνταγές διαβάστε εδώ!