Skip to main content
istories gynaikos kakopoihmenes ff20d0a1

«Μια ματιά από το παράθυρο» – Ιστορίες γυναικών #1

Αυτό είναι ένα διαφορετικό άρθρο που ως τώρα δεν είχα αναφερθεί δημόσια, παρά μόνο σε συζήσεις με φίλους και συνεργάτες, φυσικά, χωρίς ποτέ να αναφέρω ονόματα και προσωπικά στοιχεία.

Οι γυναίκες που δέχονται βία είναι περισσότερες από αυτές που παρουσιάζουν τα δελτία ειδήσεων και ακόμα περισσότερες από αυτές που χωράει ο ανθρώπινος νους.

Γι’αυτό και διάλεξα αυτόν τον τίτλο για το καινούργιο μου άρθρο μου στο likewoman..gr. Αν σταθείς στο παράθυρό σου και ρίξεις μια ματιά έξω στον κόσμο, πολλές από τις γυναίκες που θα δεις, ζούνε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις κατά την επιστροφή τους στο σπίτι.

Κάποια από τα χρόνια της δουλειάς μου ασχολήθηκα με κακοποιημένες γυναίκες και όταν άρχισα να τις ζω από κοντά και να ακούω τις ιστορίες τους, αντιλήφθηκα τι γολγοθάς είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι με το φόβο κάποιου πρώη ή νυν συντρόφου που σε κακομεταχειρίζεται ή απειλεί να σε βλάψει σοβαρά.

Τα τελευταία χρόνια και από καταγεγραμμένα περιστατικά βίας, υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των θυμάτων ανθρωποκτονίας παγκοσμίως ήταν γυναίκες. Το 60% των γυναικών (θυμάτων) ανθρωποκτονίας από πρόθεση παγκοσμίως δολοφονήθηκε από τον σύζυγο, σύντροφο ή άλλο μέλος της οικογένειας.

Υπολογίζεται πως 50.000 ανθρωποκτονίες γυναικών σημειώνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη, το οποίο αντιστοιχεί σε 137 γυναίκες κάθε μέρα κατά μέσο όρο, δηλαδή μία κάθε 10 λεπτά. Για τη χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή.

larm rmah P3cPrFiBnvk unsplash scaledphoto unsplash

Και ας δούμε και κάποια ακόμα τελευταία στατιστικά που μπορούν να μας δώσουν μια ακόμα πιο αναλυτική εικόνα:

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη δημοσκοπική έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, για τη βία κατά των γυναικών, με τη συμμετοχή πάνω από 42.000 γυναικών, ηλικίας από 18 έως 74 ετών, από 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

* 1 στις 3 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω.
* 1 στις 2 γυναίκες έχει βιώσει ψυχολογική βία από τον σύντροφό της.
* 1 στις 8 γυναίκες έχει υποστεί οικονομική βία από τον σύντροφό της.
* 1 στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού.
* 1 στις 3 γυναίκες έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στον χώρο εργασίας.
* 1 στις 5 νεαρές γυναίκες, μεταξύ 18-29 ετών, έχει παρενοχληθεί σεξουαλικά στο διαδίκτυο.
* 1 στις 5 γυναίκες έχει βιώσει stalking (εξακολουθητική παρακολούθηση).
* 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΕ.

Ας δούμε όμως τώρα το κομμάτι της «λύσης και αντιμετώπισης» αυτών των καταστάσεων. Μέχρι να γνωρίσουμε μια γυναίκα προσωπικά, δεν μπορούμε να πούμε ποιες θα ήταν οι καλύτερες συμβουλές για τη δική της περίπτωση, μιας και γυναίκα με γυναίκα διαφέρει και σαφώς ταυτόχρονα διαφέρουν και οι συνθήκες όπως επίσης και το προφίλ του «κακού». Σε πρώτο χρόνο θα πρέπει να παραδεχτούμε στον εαυτό μας ότι συμβαίνει σε μας και να σταματήσουμε να δικαιολογούμε τον θύτη. Σε δεύτερο χρόνο, θα χρειαστούμε βοήθεια από κάποιον ειδικό (φορέα, ψυχολόγο κτλ). Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε πριν ξεσπάσει ένα βίαιο επεισόδιο και τι πρέπει να κάνουμε την ώρα της κρίσης.

Ταυτόχρονα όμως, εξίσου σημαντικό είναι και πώς θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση όταν δεν είμαστε εμείς οι ίδιες το θύμα. Δυστυχώς, μετά από κάθε βίαιη κατάσταση, αποδεικνύεται πως υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στον περίγυρο και όχι μόνο, που γνώριζαν για τις συνθήκες που ζούσε το θύμα. Ας βάλουμε για μια στιγμή τον εαυτό μας στη θέση μιας κοπέλας για να καταλάβουμε πως αν έστω και ένα άτομο αντιδρούσε, μαρτυρούσε τα όσα γνώριζε, είτε καλούσε σε βοήθεια από την πρώτη κιόλας στιγμή, πόση διαφορά θα είχε στο αποτέλεσμα.

Τώρα, ας μιλήσουμε για πρόληψη. Η πιο σημαντική λέξη στη ζωή των γυναικών. Σε αυτό δεν έχω να σας πω πολλά, πέρα από ένα, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο σημαντικό (πέρα από την πρόληψη της υγείας μας) από το να μάθει μια γυναίκα να προστατεύει τον εαυτό της.

Τα λόγια μου είναι πολλά, τόσα που δεν μπορούν να χωρέσουν σε όσες σειρές και να μπορούσα να προσθέσω σε αυτό το άρθρο, για αυτό το λόγο, το μόνο που μπορώ να πω, εάν αντιμετωπίζεται οποιαδήποτε κατάσταση από την πιο απλή μέχρι την πιο δύσκολη μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Είμαι κοντά σας με πολλή αγάπη και υπομονή να διαβούμε την όποια δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζεται. Η αρχή δεν είναι εύκολη αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι πρέπει να γίνει!

Στείλτε τα μηνύματά σας στο info@likewoman.gr ή σε προσωπικό μήνυμα στο προφιλ μου στο facebook.

cover photo unsplash

Με χαμόγελο χαιρετώ όλες τις γυναίκες του LikeWoman! Είμαι η Αναστασία Σιδηρά και είμαι εκπαιδεύτρια αυτοάμυνας. Ανήκω στο χώρο από το 2008, έχοντας στο βιογραφικό μου σεμινάρια και προσωπική επαφή με γυναίκες που με εμπιστεύτηκαν για την ασφάλεια και την εξέλιξή τους στο πως να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά και αγαπημένα τους πρόσωπα. Με χαρά σας περιμένω να διαβάσετε τα άρθρα μου και για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή απορία που έχετε είμαι εδώ για να σας την απαντήσω.

RELATED