Skip to main content
gala kai akmi 0037adb5

Το γάλα τελικά πυροδοτεί την ακμή;

Οι προτιμήσεις μου για το γάλα αλλάζουν σύμφωνα με τη διάθεσή μου. Επιλέγω γάλα βρώμης όταν νιώθω λίγο πιο fancy ή αμύγδαλου αν θέλω να μειώσω τη ζάχαρη. Μου αρέσει ακόμα να απολαμβάνω τον καφέ μου με μια πλούσια δόση από γάλα. Αλλά τον περασμένο μήνα, παρατήρησα κάτι περίεργο στο δέρμα μου που δυστυχώς μου κίνησε το ενδιαφέρον για να ψάξω λίγο περισσότερο.

Φυσικά, το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στην αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς ο ευρέως διαδεδομένος ισχυρισμός ότι «το γάλα είναι κακό για το δέρμα σας» είναι τόσο συνηθισμένος όσο το «πίνετε νερό για καλό δέρμα». (Ήμουν εκεί, το δοκίμασα). Και ήταν αρκετά ενδιαφέρον, δεν ήμουν εντελώς λάθος αυτή τη φορά.

Διαβάστε τι λέει ο Dr Joshua Zeichner αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας και διευθυντής καλλυντικών και κλινικών ερευνών στο νοσοκομείο Mount Sinai.

«Γνωρίζουμε ότι τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα το αποβουτυρωμένο γάλα, έχει συσχετιστεί με φλεγμονή του δέρματος και εξάρσεις ακμής. Η σκέψη είναι ότι το αποβουτυρωμένο γάλα περιέχει υψηλό φορτίο σακχάρου καθώς και πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία ενεργοποιεί τους αγγελιοφόρους που διεγείρουν τους αδένες μας. Αυτό σημαίνει περισσότερο λάδι και φλεγμονή, οδηγώντας σε εξάρσεις ακμής.»

gala kai akmi 1

Γιατί όμως το γάλα προκαλέι ακμή;

Ας μιλήσουμε για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, καθώς μπορεί να την γνωρίζετε μόνο ως κάτι που μπορείτε να αγοράσετε χύμα για τα smoothies σας. «Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος είναι μείγματα πρωτεϊνών που απομονώνονται από τον ορό γάλακτος, που είναι το υγρό μέρος του γάλακτος που διαχωρίζεται όταν παρασκευάζεται το τυρί», εξηγεί ο Dr. Corey L Hartman του Skin Wellness Dermatology. Από εκεί, αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο ντόμινο. «Ο ορός γάλακτος αυξάνει την παραγωγή ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1). Η ινσουλίνη αυξάνει την παραγωγή λαδιού, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της ακμής. Επίσης, ενεργοποιεί την παραγωγή ανδρογόνων: ορμόνες τεστοστερόνης που διεγείρουν το λάδι και προκαλούν ακμή », συνεχίζει ο Hartman. Ο Dr Joyce Imahiyerobo-Ip, Διευθύνων Σύμβουλος της Vibrant Dermatology and Skin Bar MD, σημειώνει επίσης ότι το αγελαδινό γάλα περιέχει καζεΐνη – μια άλλη πρωτεΐνη που συνδέεται με το IGF-1 – και «υψηλά επίπεδα» προγεστερόνης, η οποία μετατρέπεται σε ορμόνη που διεγείρει την ακμή διυδροξυτεστερόνη στους ανθρώπινους σμηγματογόνους αδένες.

Συνεπώς, για ένα flawless δέρμα, καλό θα ήταν να αποφύγουμε γαλακτοκομικά προιόντα.

Είμαι η Έλενα Παληού και σπουδάζω Δημοσιογραφία και ΜΜΕ. Κάνω βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube (DIY’s by Elena) και αγαπώ οτιδήποτε related με beauty και μόδα. Aκολούθησέ με στα social για να μαθαίνεις περισσότερα γύρω από την μόδα και την ομορφιά και περιμένω και τις δικές σου ιδέες και προτάσεις.

RELATED