Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Fepitreponteoisynathrisis

Επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των 9 apps στα smartphones

IOS, Android, Windows – ο λόγος που από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η δεύτερη καραντίνα στη χώρα μας, έχουμε διατροφολόγο, γυμναστή, βιβλιοπωλείο, κοινωνική ζωή χωρίς να το κουνήσουμε από τα σπίτια μας. Όλα συγκεντρωμένα σε μία οθόνη είτε είναι εφαρμογές, αλγόριθμοι, αριθμοί likes είτε είναι κάτι πιο κοντά στο ανθρώπινο, ο άνθρωπος πίσω απ’ το skype, το MsTeams, το zoom- όλα σε μικρά κουτάκια apps (applications). Άραγε εξακολουθούμε να προτιμάμε την ανθρώπινη εργασία στους φυσικούς της χώρους από την ευκολία της τηλεργασίας που γευτήκαμε τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες, τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι μαθητές; Και παράλληλα πόσες εφαρμογές αντικαθιστούν ανθρώπινες εργασίες και το κάνουν με μεγάλη χάρη ειδικά τώρα μέσα στην πανδημία;

ochirerdeneoyunmedegVsYqEcDAR8Aunsplash scaled

 

Η εργασία του μέλλοντος βρίσκεται στον χώρο της τεχνολογίας και η πανδημία ήρθε συμπτωματικά να ολοκληρώσει το έργο της πλήρους ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών  στη ζωή μας. Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν τεχνολογικές αλλαγές χρόνων, κάτι που μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε απλώς από τις ειδοποιήσεις της πολιτικής προστασίας στα κινητά μας τηλέφωνα όταν ξεκίνησε η καραντίνα ή τα sms που στέλνουμε για μετακινήσεις. Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πανδημία οι επιχειρήσεις οφείλουν να είναι ψηφιακά ισχυρές. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα εστιατόρια και τις καφετέριες. Αν δεν υπάρχουν σε εφαρμογές delivery όπως το e-food και το Wolt στην Ελλάδα, μετά το πέρας της καραντίνας πιθανότατα θα κλείσουν μόνιμα.

nickmorrisonFHnnjk1Yj7Yunsplash scaled

Όσον αφορά την εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία από την προηγούμενη καραντίνα εγκατέστησαν και πλήρωσαν είτε με κρατικές παροχές είτε ιδιωτικά, διαδικτυακά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα όπως το skype, το zoom και έγιναν όλοι χάριν της κρίσης, εξπέρ στη χρήση τους. Ένα άλλο μεγάλο θέμα της χώρας μας είναι η γραφειοκρατία η οποία περιορίζεται αισθητά πλέον μέσω του gov.gr καθώς το δημόσιο περνάει στην οθόνη του υπολογιστή μας, χωρίς αναμονή, χωρίς ουρές. Γυρνώντας στα «της ψυχαγωγίας» η τηλεθέαση on demand, όποτε δηλαδή θέλει ο τηλεθεατής να  δει κάτι χωρίς πρόγραμμα, έχοντας την επιλογή της παύσης-pause σε αντίθεση με την παραδοσιακή τηλεόραση έχει πολύ ζήτηση και προγράμματα όπως Netflix, HBO ή και Vodafone tv, Cosmote Tv σημειώνουν διαρκώς αύξηση χρηστών.

charlesdeluviojtmwD4i4v1Uunsplash scaled

Παράλληλα, πολλές ανάγκες μας, όπως γυμναστική, εκμάθηση ξένων γλωσσών, διδασκαλία οργάνων μουσικής, δίνουν τη σκυτάλη τώρα με το lockdown σε εφαρμογές στα smartphones με paywalls δηλαδή αγορές εντός που ξεκλειδώνουν κάποιες παροχές παραπάνω κάθε φορά με τον χαρακτηρισμό premium, σαν να «ανεβαίνεις» επίπεδο. Και επειδή υπάρχει αυτή η ταχύτητα, έστω κι αν πίσω από το app βρίσκεται ένας αλγόριθμος προτιμάται ειδικά από τους νέους έναντι του ανθρώπου που εργάζεται και προσφέρει αυτή την υπηρεσία. Πόσο μάλλον τώρα στην καραντίνα που είμαστε περιορισμένοι στα σπίτια μας, το ενδιαφέρον μας στρέφεται εύκολα στις εφαρμογές και στη γρήγορη πρόσβαση σε αυτές.

Τώρα λοιπόν που οι καιροί επιτάσσουν την απομόνωση, την κατάργηση του «δια ζώσης» και των συναθροίσεων, η τεχνολογία βρίσκει ανοιχτό παράθυρο και επιτρέπει την επικοινωνία, την εργασία, την ψυχαγωγία και την ικανοποίηση των αναγκών μας, αρκεί να είμαστε συνδεδεμένοι στο wifi και να έχουμε έναν υπολογιστή, ένα tablet ή ένα smartphone.  Μπορεί στις κοινωνικές επαφές αυτό να είναι χλιαρό και αποξενωμένο γιατί κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την φυσική επαφή αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες παράλληλα για τις δυνατότητες που μας δίνονται και να κάνουμε λίγη παραπάνω υπομονή.

Καλή εξερεύνηση στο app store τώρα..

Follow me στο facebook 

 

Photos  Ochir-Erdene Oyunmedeg,  Magnet.me,  Nick Morrison

 

RECENT

RELATED