8 Συνήθειες Που Μπορεί Να Γίνουν Τοξικές Για Μία Σχέση
Οι σχέσεις τροφοδοτούν τη ζωή μας. Οι ισχυρές σχέσεις μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, μας διατηρούν υγιείς, μας παρέχουν έναν σκοπό και μας βοηθούν να ζούμε περισσότερο. Αυτό ισχύει τόσο για τις ερωτικές όσο και για τις φιλικές σχέσεις.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε σχέση είναι διαφορετική και δεν θα πρέπει να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας σύμφωνα με τα δεδομένα κανενός.
Εδώ είναι μερικές κοινώς αποδεκτές συνήθειες που μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψουν τις σχέσεις σας, χωρίς καν να το γνωρίζετε.
Ξεχνώντας Φίλους
Όταν μια σχέση είναι καινούρια, είναι φρέσκια και διασκεδαστική. Δεν είναι να απορεί κανείς που θέλουμε να περνάμε όλο το χρόνο μας μέσα σε αυτή. Έχουμε υπάρξει όλοι ένοχοι που επιλέξαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με κάποιο καινούργιο πρόσωπο της ζωή μας με το κόστος της αγνόησης άλλων σχέσεων, φιλικών κυρίως.
Μπορείτε να το εξηγήσετε όπως προτιμάτε αλλά, αγνοώντας τις υπάρχουσες σχέσεις σας για αυτό το νέο πρόσωπο, μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό και μπορεί να προκαλέσει ένταση.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει χώρο και χρόνο για τις ήδη υπάρχουσες σχέσεις ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται και αναπτύσσεται κάτι νέο.
Νιώθοντας ένα Τέλμα
Όταν φτάσουμε να νιώθουμε άνετα, γινόμαστε τεμπέληδες. Όλα τα πράγματα που κάνουμε με μεγάλο ενθουσιασμό όταν μια σχέση είναι στην αρχή της, φαίνεται περισσότερο σαν μια αγγαρεία με το πέρασμα του χρόνου.
Ο καθένας θέλει να αισθάνεται ότι τον εκτιμούν και, όσο περισσότερο χρόνο είστε μαζί, τόσο πιο σημαντικό γίνεται να καταβάλλετε προσπάθειες για να διατηρήσετε ξεχωριστή αυτή τη σχέση. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είστε μαζί, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να κάνετε μια έκπληξη στον σύντροφό σας που να του δείχνετε πώς αισθάνεστε.
Περνώντας Κάθε Στιγμή Μαζί
Οι ισχυρές σχέσεις δημιουργούνται ανάμεσα σε δυνατούς ανθρώπους και οι ισχυροί άνθρωποι είναι ισχυροί λόγω της δουλειάς που κάνουν με τον εαυτό τους. Παρατώντας τα ενδιαφέροντα σας για τη σχέση σας είναι λάθος.
Βρίσκοντας κάποια ισορροπία ανάμεσα στο «μαζί» και το «χώρια», έτσι ώστε ο καθένας από σας να διατηρήσει τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, είναι σημαντικό για τη διατήρηση μακροχρόνιας και υγιούς σχέσης.
Κακολογώντας τον Σύντροφό Σας
Θα μπορούσατε να το δείτε σαν ξέσπασμα, αλλά όταν μιλάτε άσχημα για τον σύντροφό σας σε κάποιον άλλο, τον μειώνετε με αυτό τον τρόπο και η γνώμη που διαμορφώνεται είναι αρνητική κι αυτό θα διατηρηθεί περισσότερο από όσο τα συναισθήματά σας.
Αντί να ξεσπάτε σε κάποιον έξω από τη σχέση σας, προσπαθήστε να εκτονωθείτε σε ένα ημερολόγιο. Μπορεί να μειώσει την αναστάτωση που νιώθετε, επιτρέποντάς σας να έχετε μια συζήτηση με το σύντροφό σας όταν το μυαλό πλέον βρίσκεται σε ηρεμία και βλέπετε τα πράγματα από ένα καλύτερο πλαίσιο.
Νιώθοντας Εύκολα Ενοχλημένοι
Όλες αυτές οι ιδιόμορφες συνήθειες που συνηθίζατε να αγαπάτε μετατρέπονται σε πράγματα που σας εκνευρίζουν πολύ. Η ενόχληση αυτή δεν πρόκειται να βελτιωθεί ποτέ, οπότε ή θα πρέπει να την αποδεχθείτε ή να κάνετε μια συζήτηση σχετικά με αυτό. Εν τέλει, δείτε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Είναι αρκετά κακό το ότι είστε πρόθυμοι να τερματίσετε τη σχέση σας; Αν όχι, είναι καιρός να εγκαταλείψετε αυτή την εμμονή.
Παραμένοντας Σιωπηλοί
Το παλιό ρητό «αν δεν έχετε κάτι καλό να πείτε, μην πείτε τίποτα» δεν λειτουργεί απαραίτητα σε μια σχέση. Η σιωπηλή θεραπεία δεν σας βοηθά να λύσετε προβλήματα. Αποφεύγοντας δύσκολες συζητήσεις απλώς επιτρέπει θέματα να φουντώνουν και τελικά να διογκώνονται. Επιλύστε τα με επικοινωνία μέσω ενός ευγενικού και σεβαστικού τρόπου.
Δοκιμάζοντας Τον Σύντροφό Μας
Μερικές φορές χρειάζεται να επιβεβαιώνουμε ότι ο σύντροφός μας μας αγαπά και γι ‘αυτό εκφράζουμε απαιτήσεις ή προκλήσεις για να δούμε πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει για χάρη μας. Αυτό είναι κάτι πολύ σύνηθες στα αρχικά στάδια μιας σχέσης και συχνά προέρχεται από το φόβο εγκατάλειψης.
Αυτού του είδους η “δοκιμή” είναι ταπεινωτική για το σύντροφό σας και τη σχέση σας. Όταν έχετε αμφιβολίες ή ανασφάλειες, προσπαθήστε να κατανοήσετε από πού προέρχονται. Αντί τωνtests, δοκιμάστε την επικοινωνία. Εκφράζοντας τις ανασφάλειές σας είναι το απόλυτο σημάδι της αφοσίωσης και μαζί μπορείτε να δουλέψετε με τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση του ζητήματος.
Αποφεύγοντας Συζητήσεις Για το Μέλλον
Είναι δύσκολο να ξέρεις πότε να βγάλεις στην επιφάνεια το “μέλλον” για πρώτη φορά, αλλά αποφεύγοντάς το, μπορεί επίσης να είναι ένα λάθος. Αν είναι στο μυαλό σας και δεν αισθάνεστε ασφαλείς να μιλήσετε γι ‘αυτό, τότε ίσως αυτή η σχέση δεν είναι σωστή. Με το να μην μιλάτε καθόλου σχετικά, είναι σαν να του προσδίδεται αρνητική όψη. Το πρόβλημα με τη συζήτηση για το «μέλλον» είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν το μέλλον να εξομαλυνθεί σε μία συνεδρίαση. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να το προσεγγίζετε σε μικρές μικρές δόσεις.
Κάντε ερωτήσεις όπως «Πώς μοιάζει το μέλλον σου επαγγελματικά;» και «Νομίζεις ότι η παρούσα κατάσταση ανάμεσά μας αυτή τη στιγμή είναι και στα μελλοντικά πλάνα σου;» Ερωτήσεις που φέρνουν στην επιφάνεια το θέμα με έναν μη απειλητικό τρόπο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις.
Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που κάνουμε στις σχέσεις μας με την πρόθεση να τη διατηρήσουμε ήρεμη και ειρηνική. Απλώς «διατηρώντας την ειρήνη» δεν πρέπει ποτέ να είναι ο στόχος. Η μάθηση, η κατανόηση και το μεγάλωμα μαζί είναι αυτό που επιδιώκουμε.
Απλώς θυμηθείτε ότι οι καλές σχέσεις χτίζονται πάνω σε ειλικρινή επικοινωνία, κοινές αξίες και ατομική αλλά και κοινή ευτυχία.