Skip to main content
likewomangr paidia ododiatros d4d1904e

8 μυστικά για έναν επιτυχημένο οδοντιατρικό έλεγχο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία

Σχολική τσάντα; Ασκήσεις θάρρους; Καθαρισμός δοντιών;

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι σημαντικές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όμως η επανεξέταση πριν το άνοιγμα των σχολείων είναι καθοριστική για την καταπολέμηση της πιο κοινής πάθησης που παρατηρείται σε παιδιά σχολικής κυρίως ηλικίας: της τερηδόνας.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, οι οδοντιατρικές παθήσεις αναγκάζουν τα παιδιά να χάνουν από το σχολείο περισσότερες από 51 εκατομμύρια σχολικές ώρες κάθε χρόνο.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή πόνου, δυσκολίας στο φαγητό, δυσκολίας στην ομιλία και απουσιών από το σχολείο. Επομένως, όταν οι γονείς αρχίζουν να κάνουν τους παιδιατρικούς ελέγχους  για να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους είναι έτοιμα για το σχολείο, πρέπει να συμπεριλάβουν σε αυτούς και τον οδοντιατρικό.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες χρήσιμες οδηγίες που όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε και να λαμβάνουμε υπόψη μας:

1| Προγραμματίστε εγκαίρως

Μεταξύ μαγειρικής, εκδρομών σε κάμπινγκ και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει η καλοκαιρινή, οικογενειακή σας λίστα, ο χρόνος περνάει και το σχολείο πλησιάζει κρυφά. Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς μπορεί να μην σκεφτούν να κλείσουν αυτό το ραντεβού μέχρι τον Αύγουστο που κλείνουν τα περισσότερα οδοντιατρεία, οπότε μετά τις διακοπές υπάρχει δυσκολία στο να εξυπηρετηθούν όλοι εγκαίρως και στη μέρα και ώρα που θέλουν. Γι’αυτό κάνετε συνήθεια να κλείνετε το ραντεβού σας με το κλείσιμο των σχολείων.

2| Ενθαρρύνετε στο σπίτι τη ρουτίνα στοματικής υγιεινής σύμφωνα με την ηλικία

Το καλύτερο είδος ελέγχου είναι το check up  σε ένα υγειές στόμα. Σε αυτό, μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να βουρτσίζουν δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες που μπορούμε να του μάθουμε.

Ηλικίες μέχρι 6 ετών
Σε αυτήν την ηλικία, το παιδί σας μπορεί να θέλει να κάνει όλο το βούρτσισμα μόνο του, αλλά συνήθως δεν έχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για να το κάνει σωστά. Αφήστε το να ξεκινήσει και παρεμβείτε μόλις χρειαστεί. Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, το στόμα αλλάζει πολύ, ανατέλλουν οι πρώτοι γομφίοι και τα πιτσιρίκια μας δυσκολεύονται να διαχειριστούν αυτή την αλλαγή οπότε και η καθοδήγηση του γονέα καθίσταται απαραίτητη.

Ηλικίες 7-12
Το παιδί σας πλέον ξέρει τι να κάνει, απλώς μπορεί να μη θέλει. Εσείς απλά συνεχίστε να ενθαρρύνετε την καθημερινή ρουτίνα της στοματικής υγιεινής χωρίς να ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά ή και να παρεμβαίνετε όταν χρειάζεται. Στην εφηβεία, αρχίζουν να κατανοούν την αυτοφροντίδα, την ευθύνη των πράξεων τους κλπ.

Ηλικίες 13-18
Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος για την υγεία των δοντιών. Η τερηδόνα εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά μικρότερης ηλικίας αλλά σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται και στα εφηβικά χρόνια. Συναρτάται κυρίως με την αμέλεια της σωστής φροντίδας των δοντιών και την κακή διατροφή. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ο γονιός πρέπει να λειτουργεί συμβουλευτικά και να φροντίζει οι συνήθειες του εφήβου να είναι όσο το δυνατό πιο φιλικές στα υγιή δόντια.

3| Η ώρα η καλή

Το σωστό timing είναι το παν.
Τα παιδιά κάθε ηλικίας έχουν ρουτίνες, όπως αυτή του ύπνου για παράδειγμα, και καλό είναι να μη τις διακόψετε για το ραντεβού στον οδοντίατρο καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, αποφύγετε να στριμώχνετε  ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο αμέσως μετά το σχολείο. Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια ενέργεια να το κάνουν αυτό. Αν το παιδί έχει ήδη εξαντληθεί ή είχε μια κακή μέρα ή έδωσε εξετάσεις, απλά δε θα μπορέσει να συνεργαστεί με επιτυχία στο ραντεβού του, κυρίως αν αυτό αφορά μία πολύπλοκη οδοντιατρική πράξη.

4| Το παιδί πρότυπο

Εάν έχετε προγραμματίσει διαδοχικά ραντεβού για τα παιδιά σας, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να αποφασίσετε ποιος θα πάει πρώτος: Επιλέξτε το παιδί που είχε τις πιο θετικές εμπειρίες στον οδοντίατρο και είναι γενικά το πιο συνεργάσιμο. Έτσι θα αποτελέσει παράδειγμα και για τα αδέρφια του.

5| Ένα πεινασμένο παιδί δεν είναι ευτυχισμένος ασθενής

Καλό είναι το παιδί σας να κάνει ένα ελαφρύ γεύμα πριν από το ραντεβού ώστε να μη νιώθει εκνευρισμό. Είναι επίσης γενικά καλή ιδέα να μην τα ταΐζετε στην αίθουσα αναμονής προτού δείτε τον οδοντίατρο καθώς το στόμα θα είναι γεμάτο με τροφή. Το να τρώει ελαφρά είναι επίσης καλύτερο για ένα παιδί με αντανακλαστικό εμετού.
Επιβραβεύστε το μικρό ασθενή αν δεχθεί να βουρτσίσει τα δόντια του πριν την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

6| Αφήστε το άγχος σας στην πόρτα

Εάν σας αγχώνει η σκέψη της επίσκεψης στον οδοντίατρο, να είστε βέβαιοι πως θα το μεταφέρετε και στα παιδιά σας. Συνήθως οι φοβικοί ενήλικες είναι αυτοί που στην ηλικία των 5 με 8 είχαν κάποια τραυματική εμπειρία. Ακόμη κι αν το παιδί σας ρωτήσει αν θα πονέσει αυτό που θα κάνει, μη του απαντήσετε “μόνο για λίγο” αλλά αντιθέτως ενθαρρύνετέ το να ρωτήσει τον ειδικό. Στο τέλος αυτό που θέλουμε είναι να νιώθουν υπερήφανα που τελείωσε με επιτυχία η οδοντιατρική πράξη και να συνδέσουν αυτό το θετικό συναίσθημα με την ιδέα πως τα δόντια τους είναι υγιή. Ένα μήνυμα που θα το κουβαλούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

7| Ψυχραιμία

Αν το παιδί σας εκνευριστεί κατά την επίσκεψή του, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το σηκώσετε από την καρέκλα και να φύγετε. Η επόμενη επίσκεψη θα είναι πιο δύσκολη. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να καταλάβετε γιατί το παιδί σας αντιδρά έτσι. Φοβάται ή προσπαθεί να σας δοκιμάσει?
Ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι ένα παιδί 4, 5 ή 6 ετών αναστατώνεται είναι επειδή νομίζει ότι θα του ζητηθεί να κάνει κάτι στο οποίο δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει γιατί βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που δε μπορεί να ελέγξει. Και όλο αυτό του προκαλεί αναστάτωση.
Στη συνέχεια, συνεργαστείτε ως ομάδα με τον οδοντίατρό σας για να ολοκληρωθεί η επίσκεψη. Αφήστε να οδηγήσει αυτός τη συζήτηση ώστε να χτίσουν με το παιδί σας μια καλή σχέση.

8| Πάρτε κάρτες κατά έξοδό σας

Ατυχήματα μπορεί να συμβούν είτε το παιδί σας βρίσκεται στο σχολείο, είτε σε αθλητική κατασκήνωση, είτε απλώς περπατάει στο δρόμο. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι και οι προπονητές του παιδιού σας έχουν όλα τα ιατρικά στοιχεία επικοινωνίας που χρειάζονται – συμπεριλαμβανομένου του αριθμού του οδοντιάτρου σας. Πάρτε επαγγελματικές κάρτες για το πορτοφόλι σας, το σακίδιο του παιδιού σας και τα αρχεία του σχολείου σας. Οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να φροντίζουν όπου κι αν πάνε να έχουν τον αριθμό του οδοντιάτρου τους, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί του.

Καλή μας σχολική χρονιά!

Διαβάστε όλα μου τα άρθρα εδώ!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας ή μια επίσκεψη από κοντά θα σας πείσει για όποιες αμφιβολίες ή πρόβλημα έχετε.

Για περισσότερα ακολουθείστε με στα social  facebook | instagram | www.ilovemydentist.gr 

I love my Dentist, Πραξιτέλους 123, 18532 Πειραιάς, τηλ: 6978556154

Είμαι η Σοφία Κατίδου και μετά από 16 χρόνια στο χώρο της οδοντιατρικής, αποφάσισα να δημιουργήσω μια διαδικτυακή παρέα όπου θα αναλύουμε ενδιαφέροντα θέματα για την υγεία και την αισθητική του στόματος.

RELATED