8 Ιδανικές τροφές για κρυολογήματα
Ο χειμώνας είναι εδώ και τα κρύα ξαφνικά έπιασαν για τα καλά. Οι γρίπες αυξάνονται και εμείς βρισκόμαστε σε μια σύγχυση, αναζητόντας τρόπους προστασίας απ΄αυτές.
Ο καλύτερος τρόπος για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. Το σώμα απορροφά τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά από τα τρόφιμα σε αντίθεση από τα συμπληρώματα που υπάρχει κίνδυνος για τον οργανισμό από υπερβολική δόση βιταμινών και μετάλλων.
Η ιδανική λύση για να καταπολεμήσουμε ένα κρύωμα είναι να πίνουμε άφθονα υγρά και να τρώε φαγητά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα:
–Εσπεριδοειδή φρούτα:Η βιταμίνη C, η οποία υπάρχει στα εσπεριδοειδή είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει αισθητά τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Μπορούμε να τη λάβουμε από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ , το λάιμ , τα ακτινίδια και τις φράουλες. Ακόμα,ο λευκός μαλακός φλοιός που υπάρχει στα συγκεκριμένα φρούτα (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ , λάιμ) βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ στην υπερβολική κατανάλωση των τροφίμων αυτών, διότι οι υψηλές ποσότητς βιταμίνης C μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε μέσω των Β-κυττάρων που παράγουν αντισώματα, βοηθούν στην καταστροφή των βακτηρίων. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Μπορούμε να τη λάβουμε από ξηρούς καρπούς , καρύδια , αμύγδαλα και ηλιόσπορους. Επιπλέον, πλούσιες πηγές είναι τα αυγά, οι γλυκοπατάτες και το φυστικοβούτυρο.
Τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο ή αλλιώς βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α , όπως και οι περισσότερες βιταμίνες ειναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, γι΄αυτό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Φρούτα: Βερίκοκα, αχλάδια, πορτοκάλια, ροδάκινα, blueberries
Λαχανικά: Καρότα, γλυκοπατάτες, μαρούλι
Πιπερόριζα: Το τζίντζερ μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να ανακουφίσει το λαιμό από βήχα , καθώς περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες στοχεύουν στους ιούς που προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα. Επιπλέον, η πιπερόριζα έχει τη φυσική ιδιότητα για μείωση του πόνου και του πυρετού , ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ως ήπιο ηρεμιστικό για χαλάρωση.
Μέλι: Το μέλι έχει φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν σε πονόλαιμο , ενώ ταυτόχρονα οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές του βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών, των βακτηρίων και των μυκητών.
Απαγορεύεται η χρήση του μελιού σε παιδιά κάτω απο 1 έτους.
Γιαούρτι: Μέσα στα γιαούρτια με προβιοτικά, βρίσκεται ένα συγκεκριμένο βακτήριο ο Lactobacillus reuteri, ο οποίος μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό των ιών στο σώμα όταν αρρωσταίνουμε.
Σούπες: Το γεύμα που δεν γίνεται να παραλείψουμε τις κρύες μέρες. Μπορούμε να φτιάξουμε σούπες με λαχανικά (σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, μπρόκολο, κατσαρό λάχανο, καρότα, πατάτες, πιπερόριζα) , ψαρόσουπες ή κοτόσουπες ή κρεατόσουπες ( πλούσιες σε ψευδάργυρο που καταπολεμούν τις λοιμώξεις) και μανιταρόσουπες ( κατάλληλες για γρίπεις και κρυολογήματα σύμφωνα με μελέτες) . Οι παραπάνω σούπες σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι, το οποίο έχει αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες, είναι ιδανικές για τα δύσκολα βράδια με βήχα,σινάχι και πυρετό.
Ζεστό τσάι: Το πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας ταυτόχρονα τη βουλωμένη μύτη από το σινάχι.
Το ζεστό τσάι είναι ιδανικό πρωινό ή βραδινό για τις μέρες με κρυολόγημα, συνοδευμένο με κράκερς, φρυγανιές ή τοστ , κι΄αυτό γιατί βοηθά στη διασικασία της πέψης.