Επτά Χρόνια Από Την Αναβίωση Του Γιορτάζει Το Ιστορικό Ατελιέ – Σχολή Μόδας Της Μαρίας Διαμάντη Που Πρωτολειτούργησε Στον Κεραμεικό Το 1930
Με ένα ταξίδι στο Λονδίνο, με αφορμή την έκθεση-αφιέρωμα στον σχεδιαστή των ονείρων Christian Dior στο Victoria & Albert museum αλλά και με ένα μεγάλο πάρτι στην Αθήνα, οι μαθητές του ατελιέ της Μαρίας Διαμάντη, γιόρτασαν τα εφτά χρόνια από την αναβίωση του.
Ένα από τα πιο παλιά ατελιέ της Αθήνας με ιστορία που μας πάει 90 χρόνια πίσω το ατελιέ της Μαρίας Διαμάντη, λειτούργησε για πρώτη φορά στον Κεραμεικό το 1930. Ως ένα κλασσικό μοδιστράδικο της εποχής αρχικά, πολύ σύντομα όμως και ως μια από τις πρώτες επίσημες σχολές μόδας στην Ελλάδαμιας και η ιδιοκτήτρια του, Μαρία Διαμάντη, λόγο της μεγάλης εμπειρίας της και της διάθεσης της να μεταδώσει τις γνώσεις της, ίδρυσε παράλληλα με τις δραστηριότητες του ατελιέ, τη ”σχολή κοπτικής – ραπτικής Μαρία Διαμάντη” από την οποία στα χρόνια που λειτούργησε, αποφοίτησε πολύ μεγάλος αριθμός σπουδαστριών.
Οι εποχές άλλαξαν, η αγάπη για τη μόδα όμως παρέμεινεπάντα δυνατή. Πολλά χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2012, η εγγονή της, επίσης Μαρία Διαμάντη, αναβιώνει το ιστορικό ατελιέ στο ίδιο σημείο επιδιώκοντας να φέρει λίγη από τη λάμψη της παλιάς Αθήνας στο σήμερα.
Έχοντας κάνει μια μεγάλη διαδρομή στο χώρο του ενδύματος, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σπουδές και 10 χρόνια διδακτικής εμπειρίας σε σχολές μόδας, επανιδρύει το ατελιέ με την επωνυμία ”Maria DiamanDi” στο οποίο κατασκευάζει, αποκλειστικά κατόπιν παραγγελίας, ρούχα μοναδικά, σχεδιασμένα και ραμμένα για το άτομο για το οποίο προορίζονται. Χωρίς να υπολογίζει σεζόν, αντιμετωπίζει το κάθε ρούχο ως έργο τέχνης, δημιουργία ανθεκτική στο χρόνο και στις εναλλαγές των τάσεων. Το 2013 το ατελιέ γιόρτασε τον ένα χρόνο λειτουργίας του αναβιώνοντας τα ”μαθήματα μόδας” που η Μαρία Διαμάντη – η μεγαλύτερη – κάποτε παρέδιδε.
Όπως αναφέρει η ίδια η Μαρία Διαμάντη:
”Τελειώνοντας το λύκειο σπούδασα σχέδιο μόδας και ενδυματολογία θεάτρου στην Ελλάδα χωρίς να συσχετίζω στο μυαλό μου τις σπουδές μου με την οικογενειακή μας επιχείρηση. Εργάστηκα για πολλά χρόνια ως καθηγήτρια σχεδίου και πατρόν σε ιδιωτικές σχολές μόδας μέχρι το 2011 που αποφάσισα να δημιουργήσω τον δικό μου πια χώρο. Αξιοσημείωτο ότι η οικογενειακή μας παράδοση δεν περιήλθε στα χέρια μου ως βάρος ή κληρονομιά. Τα τελευταία πολλά χρόνια το ατελιέ είχε πάψει να λειτουργεί. Αυτό που εγώ τελικά έκανα ήταν να το αναδημιουργήσω, να του δώσω νέα πνοή, ανάσα, να το φέρω στο σήμερα βάζοντας μέσα μεγάλη δόση από τον εαυτό μου. Ωστόσο δεν χρειάστηκε να αλλάξω πολλά, η γιαγιά μου ήταν τελικά τόσο μπροστά από την εποχή της που αυτό που τότε οραματίστηκε, ακουμπούσε τόσο πολύ στο μέλλον που συναντήθηκαν οι απόψεις μας στο σήμερα. Άθελα μας δημιουργήσαμε το ίδιο πράγμα και εξαιτίας του ότι έχουμε ακριβώς το ίδιο όνομα το ατελιέ Maria DiamanDi ξαναγεννήθηκε, τόσο ίδιο αλλά και τόσο καινούριο που μερικές φορές αναρωτιέμαι αν εγώ το έψαξα ή αυτό με βρήκε.”
Στα χρόνια που ακολούθησαν, μεγάλος αριθμός επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών, παρακολούθησε μαθήματα πατρόν, ραπτικής, κατασκευής καπέλων και αξεσουάρ, θεατρικής μάσκας, σχεδίου μόδας, παραδοσιακού κεντήματος και μακραμέ, ιστορίας κοστουμιού και υφασματολογίας.
Υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Διαμάντη οι ομάδες των μαθητών της ανέπτυξαν έντονη καλλιτεχνική δράση παρουσιάζοντας ήδη στο Αθηναϊκό κοινό δύο ομαδικές εκθέσεις: τον Απρίλιο του 2014 την πρώτη τους έκθεση με τίτλο ”Maria DiamanDi/crew:180 MINUTES FOR 18 IDEAS” και τον Ιούνιο του 2017 το #fashionrewindproject.
”Στην πρόσφατη μας έκθεση με τον τίτλο FASHION REWIND αναφερθήκαμε στο κοστούμι ως μορφή τέχνης στη μόδα και των κινηματογράφο περασμένων δεκαετιών μελετώντας το έργο μεγάλων σχεδιαστών όπως o Balmain , ο Cassini, ο Dior, o Givenchy , o Balenciaga, η Claire McCardell, o Mainbocher, η Greta Pattry κ.α. κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερα γνωστό ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιήσαμε ήταν ακριβώς οι τεχνικές με τις οποίες τα πρωτότυπα ρούχα είχαν δημιουργηθεί.
Και εξαιτίας του ότι στην ομάδα μου έχουμε μια αρχή, δεν χρησιμοποιούμε μοδίστρες, ότι δείχνουμε κάθε φορά σε τέτοιες παρουσιάσεις είναι κατασκευασμένο από εμένα και τους εκπαιδευόμενους μου, εφόσον έτσι κι αλλιώς τα άτομα αυτά εκπαιδεύονται ως σχεδιαστές, ως πατρονίστ αλλά και στην τέχνη της ραπτικής απαραιτήτως. Ανακατασκευάσαμε λοιπόν 14 έργα που κατά καιρούς είχαν πρωταγωνιστήσει σε θρυλικές κινηματογραφικές ταινίες ή που έχουν αφήσει ιστορία στη μόδα του ’50 και του ’60. Κοστούμια που είχαν σχεδιαστεί από ιερά τέρατα της μόδας , όπως τα ονόματα που προανέφερα και φορεθεί από γυναίκες θρύλους όπως η Audrey Hepburn, η Jackie Kennedy, η Dovima κ.α. εξολοκλήρου στο χέρι με κύριο στόχο όχι μόνο να μοιάζουν με εκείνα τα πρώτα αλλά ακριβώς με τον τρόπο που έραβαν οι άνθρωποι τότε μια διαδικασία που εξαιτίας αυτού συνολικά κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια.”
Ταυτόχρονα η ίδια η Μαρία Διαμάντη, παράλληλα με την ιδιότητα της ως σχεδιάστρια αλλά και εκπαιδεύτρια νέων σχεδιαστών ανοίγεται στην τέχνη και ξεκινά να μελετά και να κατασκευάζει τα ”γλυπτά φορέματα” της, μια σπουδή πάνω στην γλυπτική μόδα ( #SculpturalFashion ) απεικόνιση βασικών ανθρωπίνων συναισθημάτων όπως ο θυμός, ο φόβος, η λαγνεία, η επιθυμία κ.α. σε ρούχα.
”Έχουμε συνηθίσει να αποδίδουμε στη μόδα μια εφήμερη έννοια – δυστυχώς – μπερδεύοντας τη με αυτό που κανονικά θα έπρεπε να εννοούμε όταν αναφερόμαστε στις ” τάσεις ” της. Έζησα πολλά χρόνια λοιπόν προσπαθώντας να εξηγήσω πως, ενώ αυτό που κάνω είναι επί της ουσίας δημιουργία μόδας, δεν εντάσσεται στον κατ’ εμέ λανθασμένα εφήμερο χαρακτήρα της. Και προκειμένου να δημιουργήσω ρούχα που μεταφράζουν σε μια άλλη γλώσσα – αυτή της εικόνας – την προσωπικότητα της πελάτισσας μου, χρειάστηκε πολλές φορές να ακούσω την ιστορία μιας γυναίκας. Αυτή είναι η πηγή έμπνευσης μου. Παράλληλα όμως με την ιδιότητα της σχεδιάστριας, έχω και αυτή της εκπαιδεύτριας νέων σχεδιαστών, ιδιότητα που με έφερε κοντά με επίσης μεγάλο αριθμό γυναικών και τις ιστορίες τους, ιστορίες και συναισθήματα που σύντομα θέλησα να μελετήσω και να περιγράψω χρησιμοποιώντας το δικό μου μέσο έκφρασης .. το ρούχο. Το κάθε ένα από αυτά τα δημιουργήματα που έχω ονομάσει γλυπτά φορέματα είναι ένα ”έργο” που μελετά και σχολιάζει κάθε φορά ένα από τα βασικά συναισθήματα της ανθρώπινης ύπαρξης όπως ό φόβος , ο θυμός, η λαγνεία, η προσδοκία, η έλλειψη, η επιθυμία κ.α. συναισθήματα που υπάρχουν κοινά σε όλες τις γυναίκες, το σύνολο των οποίων με εμπνέει και όχι κάποια ιδιαίτερα”.
Σήμερα, το ιστορικό ατελιέ της Μαρίας Διαμάντη στον Κεραμεικό, συνεχίζει τις δραστηριότητες του, δραστηριότητες οι οποίες μάλιστα επεκτάθηκαν και γεωγραφικά μέσω της τεχνολογίας καθώς η Μαρία Διαμάντη παραδίδει πλέον on-line μαθήματα μόδας σε Έλληνες του εξωτερικού σε όλο τον κόσμο μέσω τον οποίων η ομάδα της μεγάλωσε και απέκτησε διεθνή χαρακτήρα.
Το ατελιέ της Μαρίας Διαμάντη βρίσκεται στην οδό Μαραθώνος 31 στον Κεραμεικό. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί της στο επίσημο site της: www.mariadiamandi.com, στο mdiamadi@yahoo.gr, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook: Maria Diamandi και στον επίσημο λογαριασμό της στο instagram: Maria Diamandi official.
**Η Μαρία Διαμάντη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο οικογενειακό ατελιέ και σχολή ραπτικής που η γιαγιά της διατηρούσε από το 1930. Σπούδασε σχέδιο μόδας και ενδυματολογία θεάτρου και δίδαξε σε σχολές μόδας στην Ελλάδα. Το 2011 δημιούργησε το δικό της ατελιέ στον ίδιο δρόμο του Κεραμικού όπου στεγαζόταν το ατελιέ της γιαγιάς της, την οδό Μαραθώνος. Από τότε σχεδιάζει και πουλά ρούχα χειροποίητα, αποκλειστικά κατασκευασμένα για το άτομα για το οποίο προορίζονται, αναβίωσε τα ”μαθήματα μόδας” που η γιαγιά της παρέδιδε και μελετά και κατασκευάζει τα ”γλυπτά φορέματα”. Πρόσφατα επέκτεινε τις δραστηριότητες του ατελιέ παραδίδοντας on-line μαθήματα μόδας σε Έλληνες του εξωτερικού σε όλο τον κόσμο.