Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F08%2Flikewomangr mesimerianos ypnos

7 οφέλη του μεσημεριανού ύπνου

Η αξία του μεσημεριανού ύπνου για την υγεία των ανθρώπων είναι πολύ μεγάλη.

Ο ύπνος  είναι κάτι που λείπει από πολλούς ανθρώπους.

Με τόσες υποχρεώσεις φτάνουμε κάποιες μέρες να κοιμόμαστε ελάχιστα, ίσως και 5 ώρες μόνο το βράδυ, με αποτέλεσματα να είμαστε πολύ κουρασμένοι στη δουλειά μας.

Γι΄αυτό το λόγο, όταν επιστρέφουμε σπίτι αναζητούμε το κρεβατάκι μας για ένα μεσημεριανό ύπνο. Μπορεί ο συγκεκριμένος ύπνος να μη διαρκεί ώρες, αλλά είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι ωφελεί πολύ την υγεία μας.

Παρακάτω σας έχουμε 7 οφέλη:

1. Τονώνει τη μνήμη

Σε μία μελέτη, οι συμμετέχοντες, που κοιμούνταν κανονικά για 10, 20 ή 30 λεπτά βελτίωναν την απόδοσή τους σε τεστ μνήμης και επαγρύπνησης που πραγματοποιήθηκαν τις επόμενες δυόμισι ώρες. Ενώ εκείνοι που κοιμόντουσαν περισσότερο από 20 λεπτά ένιωθαν αίσθηση “αποχαύνωσης”, όσοι κοιμόντουσαν 10 λεπτά ήταν αναζωογόνημένοι και  ξανά έτοιμοι για δραση. Κι άλλες μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα .

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Εφαρμοσμένη Φυσιολογία, διαπίστωσε ότι η συνήθεια της σιέστας σχετίζεται με 37% μείωση της θνησιμότητας από στεφανιαία επεισόδια, πιθανώς λόγω του μειωμένου καρδιαγγειακού στρες που σχετίζεται με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν εάν το όφελος προήλθε από τον ίδιο τον …υπνάκο, από την κατάκλιση ή απλώς από την προσδοκία της σιέστας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε χαμηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδιο σε αυτούς που κοιμούνται λίγο το μεσημέρι.

3. Ηρεμεί τα νεύρα σου

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπερκελεϊ, κατέληξε στο ότι ένας 90λεπτος ύπνος μπορεί να σε ηρεμήσει. Στους συμμετέχοντες έδειξαν πρόσωπα που εξέφρασαν θυμό, φόβο και ευτυχία το μεσημέρι, και ξανά στις 6:00 μ.μ. Βρήκαν ότι τα άτομα που δεν διέκοπταν για ύπνο το μεσημέρι, αναστατώνονταν περισσότερο από θυμωμένα και φοβισμένα πρόσωπα. Το αντίθετο συνέβαινε εάν είχαν πάρει έναν υπνάκο 90 λεπτών μετά μεσημεριανό γεύμα κι αυτό το απέδωσαν στον ύπνο REM, δηλαδή τον πιο βαθύ ύπνο.

4. Βελτίωση της εγρήγορσης

Το Εθνικό Ίδρυμα ύπνου αναφέρει ότι μια μελέτη της NASA για τον ύπνο σε στρατιωτικούς πιλότους και αστροναύτες διαπίστωσε ότι ένας υπνάκος 40 λεπτών βελτίωσε την απόδοσή τους κατά 34% και την εγρήγορση κατά 100%. Αν και οι αστροναύτες δε συγκρίνονται και πολύ με έναν απλό, καθημερινό άνθρωπο, το ίδρυμα προτείνει έναν σύντομο ύπνο το μεδημέρι, πριν οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας, έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχήματος.

5. Βελτιώνει τη δημιουργικότητα

Το μυαλό είναι γνωστό ότι λατρεύει τον ύπνο. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί, «να βελτιώσει τη δημιουργική σκέψη, να ενισχύσει τη γνωστική επεξεργασία και να βελτιώσει την ανάκληση της μνήμης, έγραψαν στους The New York Times οι James Maas και Rebecca Robbins, συνιδρυτές του Sleep for Success .

6. Ενισχύει τη θέληση

Τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα όταν είμαστε κουρασμένοι, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα θέλησης, που συχνά βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα το πρωί όταν ο εγκέφαλος είναι φρέσκος. Όπως αναφέρει η Psychology Today, όταν έχουμε στέρηση ύπνου, ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να ελέγξει τις παρορμήσεις. Οι συμβουλές τους; Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αντιστρέψει τη συνήθη “αποστράγγιση” της θέλησης που αναπόφευκτα συμβαίνει όσο πλησιάζειαπό το βράδυ, προσθέτοντας ότι ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεση και να αποκαταστήσει την ικανότητα συγκέντρωσης.

7. Είναι καλύτερος από τον καφέ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ ο μεγαλύτερης διάρκειας ύπνος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και δυσκολία στην επαναφορά της εγρήγορσης, επειδή περιλαμβάνει το στάδιο REM, βοηθά τη σύνθετη μάθηση και τις δεξιότητες αντίληψης. Σε ένα πείραμα, η επιστήμονας ύπνου Sara Mednick και η ομάδα της, συνέκριναν την πρόσληψη καφεΐνης (200mg) με τον ύπνο (60-90 λεπτά) και ένα εικονικό φάρμακο σε τρεις διαφορετικές διαδικασίες μνήμης: δηλωτική λεκτική μνήμη, διαδικαστικές κινητικές δεξιότητες και αντιληπτική μάθηση. Συνολικά, ο ύπνος βελτίωσε την απόδοση και στους τρεις διαφορετικούς τομείς μάθησης, ενώ η καφεΐνη εξασθένησε (ή τουλάχιστον δεν ωφέλησε) την απόδοση.

cover photo freepik

Είμαι η Γιώτα Ροζάνα και είμαι…όσο νιώθω. Λατρεύω την κόρη μου, τη σοκολάτα και το μπαλέτο. Εδώ θα σας παρουσιάζω τις ιστορίες μου χρησιμοποιώντας τρία υλικά: Εμπειρίες, Συναισθήματα και Αλήθειες!

RELATED