Skip to main content
Likewomangr 60s style 2 13810bef

60s style: Δείτε τις πιο εμβληματικές εμφανίσεις που έρχονται από την δεκαετία του ’60

Οι καλύτερες στιγμές και τάσεις της μόδας της δεκαετίας του ’60 που επηρεάζουν τον τρόπο που ντυνόμαστε σήμερα

Όσον αφορά τη μόδα, λίγες δεκαετίες μπορούν να συναγωνιστούν τον εντυπωσιακό αντίκτυπο της δεκαετίας του Swinging Sixties.

Αντλώντας έμπνευση από τον «Διαστημικό Αγώνα» του Ψυχρού Πολέμου, τη δημοφιλή σειρά SCI-FI και το δεύτερο κύμα φεμινισμού, η μόδα των 60s είχε να κάνει με την αυτοέκφραση και τη δημιουργικότητα.

Η μόδα της δεκαετίας του 1960, ήταν μια δεκαετία που είχε άνοδο του στυλ, της μουσικής και της κουλτούρας. Ήταν μια εποχή αλλαγής και επανάστασης που άλλαξε τον κόσμο. Η σκηνή της μόδας της δεκαετίας του ’60 ήταν γεμάτη ζωντανά χρώματα, ιδιόρρυθμο στυλ και τολμηρά σχέδια. Εκείνη τη δεκαετία πολλοί επέλεξαν να αρχίσουν να δείχνουν διαφορετικοί από το συνηθισμένο. Ο τρόπος που ντυνούντουσαν ήταν ένα προφανές σημάδι αλλαγής νοοτροπίας. Καινοτόμοι σχεδιαστές χάραξαν μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ γενεών, δημιουργώντας μια νέα αγορά αναδεικνύοντας εντυπωσιακά και καινοτόμα κομμάτια. Διάσημα ονόματα αυτής της περιόδου είναι οι Paco Rabanne, Mary Quant, Emilio Pucci, Pierre Cardin και Yves Saint Laurent. 

Skirt Suit – το κοστούμι της φούστας στη μόδα της δεκαετίας του 1960

Το Skirt Suit στη μόδα της δεκαετίας του 1960 διαδόθηκε από διασημότητες όπως η Audrey Hepburn η Diahann Carroll και οίκοι μόδας υψηλής ραπτικής όπως ο Marucelli.

Τα κοστούμια αποτελούνταν από φούστες σε ίσια σε pencil γραμμή που κατέληγαν ακριβώς στο γόνατο, συνοδευόμενες από boxy jackets για να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα με μακριά λαιμόκοψη.

Δημοφιλή από την Jackie Kennedy, τα κοστούμια με φούστα της δεκαετίας του ’60 έγιναν σύμβολο για ένα ιδανικό γυναικείο σύνολο με παριζιάνικη διάθεση. Διακεκριμένοι σχεδιαστές μόδας όπως οι Givenchy, Paco Rabanne και Balenciaga δημιούργησαν αξεσουάρ αυτής της αγαπημένης γυναικείας μόδας της δεκαετίας του ’60 με λευκά γάντια, πέρλες και ασορτί καπέλα.

Μίνι φούστες

Οι μίνι φούστες έγιναν δημοφιλείς στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του 1960. Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το πότε εφευρέθηκε το στυλ, με ορισμένες πηγές να αναφέρουν ότι ήταν ήδη από το 1960. Κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους, οι μίνι φούστες φορέθηκαν από διασημότητες όπως η Twiggy και η Brigitte Bardot.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Twiggy (@twiggylawson)

Η άνοδος της μίνι έγινε παράλληλα με μια περίοδο σεξουαλικής απελευθέρωσης για τις γυναίκες που είχαν λιγότερους ενδοιασμούς να τηρούν συντηρητικούς κανόνες. Σχεδιαστές όπως η Mary Quant και ο André Courrèges έκαναν δημοφιλείς ακόμα πιο κοντές εκδοχές του μίνι, ενώ η Mary Quant έγινε επίσης γνωστή για τη δημιουργία πολύ θηλυκών παντελονιών.

Η τάση της μόδας της δεκαετίας του ’60 υιοθετήθηκε τελικά από τουςυ πιο γνωστούς οίκους βιομηχανίας μόδας, όπως οι Christian Dior και Yves Saint Laurent, έγινε βασικό μέρος της σύγχρονης γκαρνταρόμπας σε όλο τον κόσμο – και εκεί παραμένει μέχρι σήμερα!

Hippie στυλ

Χρωματική πανδαισία σε έντονα prints, η μόδα των χίπις της δεκαετίας του ’60 έγινε σύμβολο αντιμόδας και απόρριψης του status-quo, ενώ παράλληλα το πολύχρωμο χίπι στυλ έδινε ένα μήνυμα ειρήνης και αγάπης. Οι χίπις ή αλλιώς τα «παιδιά των λουλουδιών» διαμαρτυρήθηκαν για την αδικία, τον πόλεμο και άλλα κοινωνικά ζητήματα με ένα στυλ που πρόβαλε την προσπάθεια για αλλαγή στον κόσμο. Floral φορέματα, πουά γραβάτες, γεωμετρικά prints, σουέτ μπότες μέχρι το γόνατο, σανδάλια και μίνι φούστες καθόρισαν τις γυναικείες εμφανίσεις της δεκαετίας του ’60.  Κοσμήματα με χάντρες στα χέρια και το λαιμό τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, με την ανδρική μόδα της δεκαετίας του ’60 να χαρακτηρίζεται από καμπάνα παντελόνια ή μπλούζες με φαρδιά μανίκια. Τα φωτεινά prints, τα καφτάνια και τα φλοράλ δεν ήταν πλέον μόνο γυναικεία υπόθεση, αλλά βασικά στοιχεία του ανδρικού ντυσίματος.  Στην εποχή των χίπηδων πουκάμισα χωρίς γιακά, σακάκια με κρόσσια και σανδάλια αναδείκνυαν την ινδική επιρροή αλλά και μια χαλαρή διάθεση. Το αγαπημένο συγκρότημα των Beatles ηγήθηκε στην πολύχρωμη επανάσταση με δερμάτινα μπουφάν, κοστούμια και καφτάνια ! ενώ δημοφιλής έγινε και η chelsea boot των Beatles με το κουβανέζικο τακούνι! Άλλη δημοφιλής τάση για casual ντύσιμο ήταν τα γυναικεία φορέματα σε λεοπάρ που έγιναν διάσημα από τη Brigitte Bardot και την Elizabeth Taylor. Τα γούνινα καπέλα, παλτό μέχρι τα γόνατα, και γάντια σε λεοπάρ έγιναν τόσο δημοφιλή που ο Bob Dylan έγραψε το “Leopard-Skin Pill-Box Hat” ως φόρο τιμής στο στυλ.

Ένα σημαντικό μέρος της μαύρης μόδας των 60s που έγινε μέρος της μόδας των fashion hippie ήταν και οι μαντήλες και φουλάρια με πουά ή γεωμετρικά prints, αλλά και σε μονόχρωμες εκδόσεις. Η καμπάνια του Dior στη δεκαετία του 60 λάνσαρε μακριά μεταξωτά μαντήλια με φωτεινά prints δεμένα γύρω από τα μαλλιά, ενώ αμέσως μετά πολλοί σταρ του Χόλιγουντ υιοθέτησαν αυτό το look.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @blemishdesigns_

 Space Age Vinyls

Την ίδια περίοδο τα ρούχα από βινύλιο «Space Age» χαρακτήρισαν τη δεκαετία του ’60 χάρη σε σχεδιαστές όπως ο Pierre Cardin και ο Rudi Gernreich, ενώ η Mary Quant ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε ύφασμα PVC στις συλλογές μόδας της για γυναίκες.

Καμπαρντίνες βινυλίου σε έντονα χρώματα με γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα, κυριάρχησαν την ίδια εποχή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη David Cox (@coxretros)

Ανδρόγυνο

Τα ανδρόγυνα ρούχα ήταν μια από τις μεγαλύτερες τάσεις της μόδας τη δεκαετία του 60. Καλλιτέχνες της ποπ και της ροκ μουσικής βοήθησαν στήριξαν αυτήν την τάση, από τον Μικ Τζάγκερ που φορούσε «ανδρικό φόρεμα», μέχρι τις Barbra Streisand, Diana Ross, Cher και Tina Turner, που λάνσαραν ανδρόγυνο στυλ και αναγνωρίστηκαν ως fashion icons. Το «Le Smoking Suit» που παρουσιάστηκε από τον Yves Saint Laurent το 1966 αποτελούνταν από κλασικό μάλλινο ή σατέν σακάκι, παντελόνι, λευκό πουκάμισο και παπιγιόν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SAINT LAURENT (@ysl)

Φορέματα με παγιέτες

Ένα πράγμα που δεν παρέλειψαν οι τάσεις της δεκαετίας του ’60 ήταν η λάμψη με κρυστάλλινες χάντρες και φορέματα κεντημένα με παγιέτες. Φορέματα με παγιέτες λάνσαραν διασημότητες όπως η Diana Ross στις Supremes που έκαναν δημοφιλή τα αστραφτερά φορέματα, το γκλίτερ, το χρυσό και το ασημί στα βραδινά ρούχα εκείνης εποχής. Η πολυχρωμία αντικατέστησε το κλασικό μαύρο φόρεμα. Τα χρώματα κυριαρχούσαν ακόμη και στα βραδινά ρούχα, με το ζωηρό κόκκινο, το σκούρο μωβ, το έντονο ροζ αλλά και το πράσινο να είναι οι πιο αγαπημένες αποχρώσεις.

Color Blocking

Οι τάσεις της δεκαετίας του ’60 έφεραν και το color blocking για γυναίκες και άνδρες που αναζητούσαν την ελευθερία της έκφρασης. Ο Yves Saint Laurent έκανε το ντεμπούτο του με ένα φόρεμα εμπνευσμένο από τον ζωγράφο Piet Mondrian που αργότερα ακολούθησε το βρετανικό Mod Style. Κάποια από τα πιο δημοφιλή looks αποτελούνταν από δύο έως τρεις έντονες και φωτεινές αποχρώσεις με απλά κοψίματα και κομψή διάθεση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ciara J. (@blessedcurls_)

Cut-out

Κομμένα φορέματα που άφηναν ίσα ίσα να διαφαίνεται το δέρμα για να αιχμαλωτίσουν τα βλέματα και τη φαντασία. Βραδινά ρούχα που είχαν μεγάλα κοψίματα στο πάνω μέρος του φορέματος και πολλαπλά κυκλικά κοψίματα στη μέση ή κοντά στο στρίφωμα.Ένα από τα διάσημα κομμένα φορέματα είναι αυτό του Pierre Cardin που καθόρισε το νεωτερισμό με ένα καινοτόμο τρόπο να φοράς κοψίματα χωρίς το ρούχο να είναι πολύ αποκαλυπτικό.

Likewomangr 60s style

Leather all over

Εμπνευσμένα από τις διάσημες λευκές λουστρίνι μπότες του Andre Courrege, το γυναικείο στυλ μόδας άρχισε να χρησιμοποιεί δέρμα σε ολόκληρο το ντύσιμο. Οι επαναστατικές και εναλλακτικές δερμάτινες εμφανίσεις έγιναν συνώνυμες με το κίνημα ενδυνάμωσης των γυναικών.

Ολόσωμες δερμάτινες φόρμες, γιλέκα με παντελόνια, μίνι φούστες με ασορτί δερμάτινα μπουφάν και μπότες με χαμηλό τακούνι, κυριαρχούσαν στην πόλη του Λονδίνου!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη redsuedeheels (@redsuedeheels)

Παντελόνια

Η δεκαετία του 1960 ήταν μια εποχή καινοτομίας στη μόδα για τις γυναίκες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 γεννήθηκαν τα τζιν με σωλήνα και τα παντελόνια κάπρι, ένα στυλ που έγινε δημοφιλές από την Audrey Hepburn. Το casual ντύσιμο έγινε πιο unisex και συχνά αποτελούνταν από καρό πουκάμισα με κουμπιά που φοριούνται με μπλε τζιν, ή φούστες. Παραδοσιακά, τα παντελόνια θεωρούνταν από τη δυτική κοινωνία ως ανδρικά, αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, είχε γίνει αποδεκτό για τις γυναίκες να τα φορούν καθημερινά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν και τα κλασσικά τζιν της Levi Strauss. Τα γυναικεία παντελόνια κυκλοφορούσαν σε διάφορα στυλ: στενά, φαρδιά, κάτω από το γόνατο, πάνω από τον αστράγαλο και τελικά στο μέσο του μηρού. Τα παντελόνια με κόψιμο στο μέσο του μηρού, γνωστά και ως σορτς, εξελίχθηκαν γύρω στο 1969. Προσαρμόζοντας το ανδρικό στυλ και φορώντας παντελόνια, οι γυναίκες εξέφραζαν την ισότητά τους με τους άνδρες.

Mods

Η μόδα Mod ήταν ένα βρετανικό κίνημα που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960,  επηρεασμένο από το ιταλικό και γαλλικό στυλ και χαρακτήριζε την αγάπη για τα γεωμετρικά φορέματα και τα έντονα χρώματα. Το mod αποτελεί συντομογραφία του μοντερνισμού.

Ήταν γνωστή για τα στενά κοστούμια ή ζακέτες συνδυασμένες με στενές γραβάτες ή κασκόλ, ενώ οι περισσότεροι άνδρες φορούσαν στενά παντελόνια.

Ο τρόπος ζωής και τα μουσικά γούστα των Mods ήταν ακριβώς αντίθετα από την αντίπαλη ομάδα τους, τους Rockers. Στους ροκάδες άρεσε το ροκ εν ρολ της δεκαετίας του 1950, φορούσαν μαύρα δερμάτινα μπουφάν, και μπότες μοτοσικλέτας. Η τάση εμφάνισης των Mods ήταν αριστοκρατική. Μιμούνταν τα ρούχα και τα χτενίσματα των σχεδιαστών υψηλής μόδας, οδηγούσαν σκούτερς και επέλεγαν κουστούμια υψηλής ραπτικής.

Likewomangr 60s style 1

Ως συνήθως επειδή η μόδα ανακυκλώνεται η επιρροή των 60s αποτυπώθηκε και στα 80s, ενώ είναι ολοφάνερη ακόμα και στις μέρες μας.

Είμαι fashion designer με γνώσεις ψυχολογίας και με αντιπροσωπεύει o φουτουρισμός πάμε για πρωτοπορία !!!

RELATED