Skip to main content
images easyblog articles 2971 20200302 203037 f5dc3d5c

6 Λόγοι Γιατί Πρέπει Να Προτιμάτε Τα Παντζάρια Για Σαλάτα

Τα παντζάρια είναι ένα ακόμα “φάρμακο” της φύσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που θωρακίζει τον οργανισμό από πολλές ασθένειες.

Τα παντζάρια αποτελούνται από υπερπληθώρα αντιοξειδωτικών με βασικό τη βουλγαξανθίνη που δίνει το χαρακτηριστικό τους κόκκινο χρώμα.Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C.

1. Βοηθούν στην μείωση της πίεσης. Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Η μείωση της πίεσης συντελείται με την διαστολή των αρτηριών, διαδικασία που ρυθμίζεται από την μετατροπή του νιτρικού άλατος σε νιτρώδες άλας.

2. Βοηθούν στην αποφυγή οστεοπόρωσης. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για την απορρόφηση ασβεστίου. Η έλλειψη ασβεστίου είναι η αιτία της οστεοπόρωσης. Με τα υψηλά ποσοστά σε μαγνήσιο απορροφάται πιο αποτελεσματικά το ασβέστιο και δυναμώνουν και θωρακίζονται τα οστά.

3. Είναι ένα φυσικό καθαρτικό. Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και στην αποφυγή εμφάνισης αιμορροίδων.

4. Ενισχύουν το συκώτι και αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους σε αυτό.

5. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, γιατί ρυθμίζουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης που είναι δείκτης για απειλή καρδιαγγειακών νοσημάτων.

6. Αποτρέπουν την εμφάνιση της  νόσου  Αλτσχάιμερ και της γεροντικής άνοιας. Η βητακυανίνη είναι το δραστικό συστατικό του παντζαριού που συμβάλλει σε αυτή την ιδιότητα.

Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουμε για τα παντζάρια είναι ότι αποτελούν μια από τις σημαντικότερες  αντικαρκινικές τροφές, πλούσια στα αντιοξειδωτικά βητακυανίνη και βετανίνη. Τα οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας είναι πάρα πολλά. Γι’αυτό φροντίστε να μην λείπουν από το διατροφικό σας πρόγραμμα!

 

Είμαι η Νατάσα Σπυρίδη και είμαι απόφοιτη Φαρμακευτικής Αθηνών. Αν και ασκώ το επάγγελμα του φαρμακοποιού κανονικά χρόνια τώρα, πάντα υπήρχε το “μικρόβιο” της δημοσιογραφίας μέσα μου. Μέσα από την αρθογραφία μου θέλω να μοιραστώ μαζί σας με εύκολο και κατανοητό τρόπο μυστικά ομορφιάς και διατροφή

RELATED