Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F07%2Fabbie bernet y8OPPvo 5mU unsplash scaled

6 λόγοι για τους οποίους είστε τόσο κουρασμένοι και πώς να τους διορθώσετε

Νιώθετε κάθε μέρα κουρασμένοι αλλά δεν ξέρετε την αιτία; Νιώθεις υπνηλία, όσα φλιτζάνια καφέ κι αν πιείς; Εδώ είναι οι λόγοι που μπορεί να μην μπορείς να σταματήσεις να χασμουριέσαι..

Εάν αισθάνεσαι κουρασμένη, μην ανησυχείς. Υπάρχουν πολλές τροποποιήσεις που μπορείς να κάνεις στη ρουτίνα σου για να απαλλαγείς από το αίσθημα κούρασης. Από την αύξηση της πρόσληψης νερού μέχρι την αύξηση των επιπέδων μαγνησίου, αυτοί είναι λόγοι για να τροποποιήσετε τις συνήθειες σου και να κοιμηθείς καλύτερα.

1| Δεν πίνεις αρκετό νερό

Μπορεί να μην είναι προφανές, αλλά το να μην πίνεις αρκετό νερό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας. Εάν είσαι αφυδατωμένη, μπορεί να προκύψει μείωση στα επίπεδα των απαραίτητων αμινοξέων, τα οποία χρειάζεσαι για να παράγεις μελατονίνη – την ορμόνη που προκαλεί ύπνο. Ωστόσο χρειάζεται να είσαι προσεκτική καθώς αν πιείς πολύ νερό κοντά στην ώρα του ύπνου, ο ύπνος σου μπορεί να διαταραχθεί λόγω της ανάγκης να επισκεφθείς το μπάνιο. Η βέλτιστη ποσότητα; Το NHS (nhs.uk) συνιστά να πίνετε περίπου 8 ποτήρια υγρών την ημέρα. Το νερό, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα ποτά χωρίς ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού και του καφέ, μετράνε.

likewomangr giati niotheis kourasmeni

2| Είσαι αγχωμένη

Εάν πέρασες μια νύχτα στριφογυρίζοντας με εκατομμύρια σκέψεις, θα γνωρίζει καλά τι πάει να πει άγχος. Το άγχος ενισχύει την απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία μοιάζει μπορεί να σε οδηγήσει σε υπερένταση. Αυτό μπορεί να κάνει εξαιρετικά δύσκολο τον ύπνο. Αυτό το εμπόδιο στον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος και έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

3| Κίνηση οπωσδήποτε

Η ανεπαρκής κίνηση μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο εύκολα και να έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου όλη τη νύχτα. Επίσης, η έλλειψη άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους που μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

likewomangr giati niotheis kourasmeni 1

4| Ξοδεύεις πάρα πολύ χρόνο «συνδεδεμένη»

Η αποφυγή των ψηφιακών μέσων μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση του ύπνου. Είναι ευρέως γνωστό ότι η χρήση οθόνης δύο ώρες από την ώρα ύπνου προκαλέσει . Αυτό συμβαίνει επειδή οι οθόνες LED, που βρίσκονται σε τηλεοράσεις, υπολογιστές, iPad και κονσόλες παιχνιδιών εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό μας, μια διαδικασία που ανταποκρίνεται στο φως και στο σκοτάδι και διέπει πράγματα όπως ο κύκλος ύπνου-εγρήγορσης.

5| Δεν τρώς αρκετή πρωτεΐνη

Το τι τρώμε μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο που κοιμόμαστε. Η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης σχετίζεται με κακή ποιότητα ύπνου, ενώ η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλει στη δυσκολία διατήρησης του ύπνου. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε πηγές πρωτεΐνης καλής ποιότητας όπως ψάρι, γαλοπούλα, αυγά, σπόρους κολοκύθας/ σουσάμι και κοτόπουλο. Αυτές οι τροφές περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή μελατονίνης. Εκτός από την αύξηση της τρυπτοφάνης, επαρκής πρωτεΐνη μπορεί να υποστηρίξει το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12. Αυτές οι ενώσεις έχουν ρόλο στο μεταβολισμό της μελατονίνης και τον ισορροπημένο κιρκάδιο ρυθμό

likewomangr giati niotheis kourasmeni 2

6| Δεν έχετε τα σωστά μικροθρεπτικά συστατικά

Μελέτες έχουν επίσης βρει μια συσχέτιση μεταξύ του κακού ύπνου και της ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών. Η αϋπνία έχει συνδεθεί με χαμηλό σελήνιο και ασβέστιο. Έχει αποδειχθεί ότι ο ψευδάργυρος βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου και η έρευνα έχει δείξει επίσης ότι η χαμηλή κατανάλωση ορισμένων βιταμινών Β μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Αυτό οφείλεται στον ρόλο τους στην παραγωγή και την απελευθέρωση ορισμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών που εμπλέκονται στη ρύθμιση του ύπνου, όπως η σεροτονίνη, ένας ηρεμιστικός νευροδιαβιβαστής που μπορεί επίσης να παράγει μελατονίνη. Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βρίσκονται στα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών, όπου τα άκρα ενός ατόμου κινούνται ακούσια, μια κατάσταση που είναι συχνά εντονότερη τη νύχτα, εμποδίζοντας το άτομο να καταφέρει να κοιμηθεί ή να ξυπνάει επανειλημμένα.

Πηγές αναφοράς www.nhs.uk

 

Όραμα μας μέσα από εδώ είναι να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της. Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει. Σε περιμένουμε στην παρέα μας!

RECENT

RELATED