Εσύ ξέρεις τι είναι το συναισθηματικό φαγητό; Εάν όχι συνέχισε να διαβάζεις γιατί σίγουρα σε ενδιαφέρει!
Έχεις θελήσει και εσύ σοκολάτα τις μέρες που είσαι αγχωμένη, είτε επειδή δίνεις εξετάσεις, είτε επειδή μάλωσες με μια φίλη, είτε επειδή στράβωσε κάτι στη μέρα σου; Όλες το έχουμε περάσει αυτό και ονομάζεται συναισθηματικό φαγητό. Συναισθηματικό φαγητό, λοιπόν, είναι το φαγητό που καταναλώνουμε για να νιώσουμε καλύτερα μετά από μία έντονη ψυχολογική διαμάχη με τον εαυτό μας. Δε τρώμε δηλαδή ως απάντηση στη βιολογική πείνα αλλά στη συναισθηματική πείνα. Με άλλα λόγια, τρώμε για να καταπνίξουμε προσωρινά τα πραγματικά μας συναισθήματα και να τα “καπελώσουμε” με κάτι νόστιμο, το οποίο τις περισσότερες φορές θα είναι κάτι με πολύ ζάχαρη ή πολύ αλάτι. Τις περισσότερες φορές, λοιπόν, όταν πεινάμε συναισθηματικά, τείνουμε να καταναλώνουμε συγκεκριμένα τρόφιμα και δεν πεινάμε για οποιαδήποτε τροφή βρεθεί μπροστά μας.
Πώς αντιμετωπίζουμε το συναισθηματικό φαγητό;
Το συναισθηματικό φαγητό δεν είναι το πρόβλημα, είναι το σύμπτωμα. Τις περισσότερες φορές, είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι με κάτι που έχει συμβεί και βρίσκουμε διαφυγή στο φαγητό για να αισθανθούμε καλύτερα. Το πιο σημαντικό κομμάτι του συναισθηματικού φαγητού είναι να συνειδητοποιήσουμε τις φορές που τρώμε κάτι συναισθηματικά. Όταν το καταφέρουμε αυτό και παρατηρήσουμε τον εαυτό μας να πηγαίνει προς το ψυγείο ή την κουζίνα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Πεινάω πραγματικά ή θέλω να φάω γλυκό για να αισθανθώ προσωρινά καλύτερα; Αν καταλάβεις ότι είσαι έτοιμη να καταναλώσεις κάτι συναισθηματικά:
1| Δοκίμασε να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Βάλε το αγαπημένο σου αφρόλουτρο και πάρε το χρόνο σου ώστε να απολαύσεις το μπάνιο σου και αφιέρωσε όλες σου τις αισθήσεις σε αυτό.
2| Πάρε τηλέφωνο μία φίλη σου. Συνήθως, καταπιεζόμαστε από κάτι που έχει γίνει μέσα στις τελευταίες μέρες ή κάτι πιο βαθύ που δε το εκμυστηριευόμαστε εύκολα. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε στους δικούς μας ανθρώπους και να ζητάμε τη γνώμη τους, να μοιραζόμαστε το πρόβλημα. Μοιρασμένο πρόβλημα, μοιρασμένη λύπη δεν έλεγαν οι παλιοί;
3| Δοκίμασε να κάνεις διαλογισμό. Υπάρχουν διάφορα είδη διαλογισμού. Ψάξου και βρες αυτό που σου ταιριάζει. Το σίγουρο είναι πως θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να απαλλαχτείς από το χάος των σκέψεων και των ανυπόστατων σεναρίων που κάνει πολλές φορές ο ανθρώπινος νους..
4| Φύγε από το σπίτι και πήγαινε μια βόλτα. Αφουγκράσου τους ήχους γύρω σου, εστίασε σε εικόνες και παρατήρησε τους ανθρώπους και τα χρώματα γύρω σου.
5| Βρες τη γυμναστική που σου ταιριάζει και ένταξε την στην εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα. Η άσκηση μειώνει το στρες και την ένταση και μπορεί να σε απαλλάξει από δυσάρεστα συναισθήματα καθώς η παραγωγή ενδορφινών συμβάλλει στην καλή διάθεση και στο αίσθημα ικανοποίησης.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απαλλαγεί κανείς από το συναισθηματικό φαγητό και να δουλέψει τη σχέση του με την τροφή. Άλλωστε είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους μπορεί να μην είναι αποτελεσματική μια δίαιτα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τέτοιες στιγμές θα υπάρξουν και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μια στο τόσο. Όταν όμως η διαφυγή στην φαγητό γίνεται συνήθεια, τότε μπορεί να καταλήξουμε να υποφέρουμε από διατροφικές διαταραχές και θα πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγο και διαιτολόγο) καθώς είναι εκείνοι που μπορούν να μας καθοδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος (κάτι πολύ προσωπικό..) και του συμπτώματος (..το οποίο εκδηλώνεται μέσω συναισθηματικού φαγητού – διατροφικής διαταραχής) αντίστοιχα. Γιατί μη ξεχνάτε..ό,τι δε λέμε..το τρώμε!
photo unsplash