Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F04%2Flikewomangr 5 sostoi tropoi epikoinonias

5 τρόποι για καλύτερη επικοινωνία #2

Σύμφωνα με τον Romain Rolland είναι αδύνατη η συζήτηση με κάποιον που προσποιείται πως δεν ψάχνει την αλήθεια αλλά την κατέχει ήδη.

Η πρόθεση της καλής επικοινωνίας είναι το σημαντικότερο όλων και αυτή είναι που προάγει την καλή συνεννόηση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων: οικογενειακών, ερωτικών, φιλικών, επαγγελματικών. Όσο καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες διαθέτεις, τόσο πιο αρμονικές, ποιοτικές και ισορροπημένες σχέσεις θα εξασφαλίζεις στην καθημερινότητά σου.

Πόσες φορές στην ερώτηση, «Μα καλά γιατί μαλώσατε;» ακούς την απάντηση «Έγινε παρεξήγηση, κακή συνεννόηση;» Άρα αυτό μήπως σημαίνει πως μια καλύτερη επικοινωνία ενδεχομένως να σε είχε προφυλάξει από το να βρεθείς σε αυτή την άβολη κατάσταση;

Επιπλέον τρόποι που μπορείς να δοκιμάσεις να εφαρμόσεις συνειδητά στην επικοινωνία σου με τους άλλους και να δεις εάν θα κάνουν την διαφορά είναι οι ακόλουθοι (εδώ θα βρείς το #1):

1| Παρατήρησε διεξοδικά τον συνομιλητή.

Παρατηρώντας τον συνομιλητή σου ενδελεχώς θα μπορέσεις να αντιληφθείς μέσω των ενδείξεων που σου δίνει την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, η οποία θα είναι οδηγός σου για το πώς να συνεχίσεις την κατεύθυνση της κουβέντας.

2| Να είσαι καλός ακροατής.

Δεν αρκεί να μιλάς με προσοχή, εξίσου σημαντικό είναι να ακούς με προσοχή και να επικεντρώνεσαι στο τι σου λέει ο συνομιλητής σου χωρίς να σκέφτεσαι τι θα απαντήσεις την ώρα που σου μιλάει, σεβόμενος τον χρόνο του και προσπαθώντας να κατανοήσεις την οπτική του άλλου «μπαίνοντας στα παπούτσια» του.

3| Μην περνάς διπλά μηνύματα.

Κάποιοι άνθρωποι εννοούν άλλα και λένε άλλα εκφράζοντας αντικρουόμενα μηνύματα, τα οποία μπερδεύουν τον συνομιλητή τους. Πες ξεκάθαρα τι είναι αυτό που θέλεις, μην κρύβεσαι περιμένοντας από τον άλλον να στο πει και προσπάθησε να μην έρχεται σε αντίφαση η λεκτική με την μη – λεκτική επικοινωνία. Το να κρύβεσαι πίσω από τον φόβο και την ανασφάλεια δίνοντας μπερδεμένα μηνύματα, δεν θα σε εξυπηρετήσει καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν θα φέρεις σίγουρα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν δεν διατυπώνεις με σαφήνεια αυτό που θέλεις να περάσεις πως περιμένεις να το αποκτήσεις;

4| Δείξε σεβασμό στην διαφορετικότητα της άποψης.

Έχεις δικαίωμα να συμφωνείς ότι διαφωνείς. Κάθε αντίθετη άποψη είναι θεμιτή και είναι σημαντικό να δημιουργείς στην επικοινωνία γέφυρες, ώστε να μπορεί και η άλλη πλευρά να εκφραστεί ελεύθερα και να κάνετε έναν ανοιχτό, ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο. Καλλιέργησε ένα κλίμα εμπιστοσύνης που δίνει στον άλλον την δυνατότητα και τον χώρο να διατυπώσει την αλήθεια του γνωρίζοντας ότι θα την σεβαστείς.

5| Προσαρμόσου στο στυλ του συνομιλητή σου

Θα πετύχεις μια αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση εάν έχεις ευελιξία και προσαρμόζεις το στυλ επικοινωνίας αναλόγως με το ποιον έχεις απέναντί σου, εάν είναι ακουστικός, οπτικός, κιναισθητικός, αναλυτικός τύπος.  Ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός μπορεί να σε βοηθήσει να δεις απτά βελτιωμένα αποτελέσματα στην επικοινωνία σου και στις διαπραγματεύσεις σου καθώς σε εκπαιδεύει στο πώς να ασκείς την τέχνη της επικοινωνίας αποτελεσματικά.

Η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος των ανθρωπίνων σχέσεων από το 3.500 π.χ. Ένας από τους βασικούς ορισμούς που διατυπώθηκε το 1909 από τον Cooley, είναι πως η επικοινωνία «αποτελεί τον μηχανισμό μέσω του οποίου αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις».

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως είναι εφικτή μια καλύτερη επικοινωνία όταν προσέχουμε τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε. Φυσικά, δεν μπορούμε πάντα να καθορίζουμε και να ελέγχουμε την έκβαση μιας συζήτησης σε απόλυτο βαθμό και σε αυτή την περίπτωση καθίσταται σημαντική και η πρόθεση της επίλυσης μιας ενδεχόμενης κακής συνεννόησης. Μια καλή διάθεση επίλυσης της διαφωνίας είναι αναγκαία για την διατήρηση εποικοδομητικών σχέσεων, με έμφαση στην συνεργασία, την ευγένεια και την εύρεση μιας χρυσής τομής που να εξυπηρετεί και τα δύο μέρη της επικοινωνίας. Τέλος, όσο πιο αναπτυγμένες έχεις τις ποιότητες της αυτοεκτίμησης, αλληλοσεβασμού, αποδοχής του άλλου, τόσο καλύτερα θα μπορείς να σχετίζεσαι επικοινωνιακά με τους άλλους. Όσο μυείσαι στην τέχνη της επικοινωνίας θα παρατηρείς τις σχέσεις σου να αναβαθμίζονται και να γίνονται ουσιαστικότερες.

Εάν σας άρεσε το άρθρο εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου τα άρθρα!

Πιστεύω στις αρετές που κρύβουμε μέσα μας και στο ότι μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και να τις φέρουμε στο φως!

RELATED